Рішення
від 09.07.2020 по справі 631/1117/19
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 631/1117/19

провадження № 2/631/298/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

09 липня 2020 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Пархоменко І. О.,

при секретарі - Семенко А. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовною заявою ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ до ОСОБА_1 , третя особа: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

ДЕПАРТАМЕНТ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ звернувся до Нововодолазького районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_1 , третя особа: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів. В обґрунтування позовних вимог зазначив наступне. На обліку СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО ХОЛОДНОГІРСЬКОМУ РАЙОНУ ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ з 17.09.2019 перебуває малолітня ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як така, що опинилась в складних життєвих обставинах. Мати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відомості про батька внесені до актового запису про народження, відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України. До СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО ХОЛОДНОГІРСЬКОМУ РАЙОНУ ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 12.07.2019 надійшла інформація від ХОЛОДНОГІРСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОЛІЦІЇ М. ХАРКОВА про повідомлення на лінію 102, що 07.07.2019 за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено дівчинку, віком близько 4-х років, яка вдягнена не за погодою, брудна та неохайна. У той же день, працівниками поліції дитину влаштовано до КНП МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ №24 ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ. 01.08.2019 дитину було переведено до КНП МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ №19 ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, де знаходиться по теперішній час. ОСОБА_1 не відвідувала дитину у лікарні, з персоналом медичних закладів не спілкувалась, долею доньки не цікавилась, до служби у справих дітей чи поліції не зверталась. Просили позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку с. Черкаська Лозова Дергачівського району Харківської області, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_2 , батьківських прав відносно її малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/3 частини усіх видів заробітку щомісяця, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, шляхом перерахуванням коштів на особовий рахунок дитини у відділеннях Ощадного банку України, oпікуна (піклувальника) або прийомних батьків, до яких буде влаштовано дитину..

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 06 листопада 2019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та постановлено розгляд справи проводити у порядку загального позовного провадження.

20 лютого 2020 року ухвалою суду підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні.

Позивач не направив свого представника для участі у судовому засіданні, через канцелярію суду надана заява про розгляд справи без участі представника, наполягав на задоволенні позовних вимог, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Відповідач у судове засідання не з?явилась, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, про причини неявки суд не повідомила. Клопотання про розгляд справи за її відсутності або про відкладення розгляду справи не надавала.

Третя особа не направила свого представника для участі у судовому засіданні, через канцелярію суду надала заяву, відповідно до якої позовні вимоги підтримує, просить суд розглянути справу без участі представника.

Ураховуючи, що відповідач не скористався процесуальним правом подачі відзиву на позовну заяву, на підставі вимоги ч. 8 ст. 178 ЦПК України, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Зі згоди представника позивача, суд вважає за можливе ухвалити рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що 03 числа листопада місяця 2015 року Виконавчим комітетом Станичненської сільської ради Нововодолазького району Харківської області складено відповідний актовий запис № 14. В свідоцтві про народження батьками записані: ОСОБА_3 та ОСОБА_1 (а. с. 6).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України № 00023874295 від 06 вересня 2019 року відомості про батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записані відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України (а. с. 7).

За частиною 1 ст. 135 Сімейного кодексу України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Позивачем в обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, його навчання, підготовку до самостійного життя, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду та лікування дитини.

Отже, між сторонами виникли правовідносини, що регулюються Сімейним кодексом України, стосовно не належного виконання батьківських обов`язків. Доказуванню підлягають обставини щодо ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Частиною 1 ст. 129 Конституції України встановлені основні засади судочинства, зокрема, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Вказане кореспондується зі ст. 2 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

За приписами ч. 3 ст. 51 Конституції України - сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

За частиною 3 ст. 9 Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України №789ХІІ (78912) від 27.02.1991 року та набула чинності для України 27.09.1991 року - держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Згідно з ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Приписами частини 1 ст. 152 Сімейного кодексу України визначено, що право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Частинами 2 та 4 ст. 155 Сімейного кодексу України передбачено, що батьківські права не можуть здійснюватись всупереч інтересам дитини. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Статтею 164 Сімейного кодексу України встановлені випадки, коли мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, зокрема, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно зі ст. 165 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Отже, з позовом до відповідача ОСОБА_1 звернулась особа, визначена законом.

Пленум Верховного Суду України в п. п.15, 16 постанови від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавленні батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

На підтвердження позовних вимог позивачем надано наступне.

Відповідно до акту органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров?я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку від 07.07.2019 за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено дівчинку, віком близько 4-х років, яка вдягнена не за погодою, брудна та неохайна. Працівниками поліції дитину доставлено до КНП МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ №24 ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (а. с. 8).

За повідомленням начальника ХОЛОДНОГІРСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОЛІЦІЇ М. ХАРКОВА №12719/119-64/04/15-2019 від 12.07.2019 до СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО ХОЛОДНОГІРСЬКОМУ РАЙОНУ ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, 07.07.2019 на лінію 102 надійшло повідомлення, що за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено дівчинку, віком близько 4-х років, яка вдягнена не за погодою, брудна та неохайна. Зі слів місцевих мешканців встановлено, що дівчинку зовуть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_3 . За даною адресою також мешкає мати дівчинки ОСОБА_1 , та співмешканець ОСОБА_4 . Мати дитини вдома була відсутня, дитина була залишена на вулиці без нагляду дорослих протягом тривалого часу(а. с. 9).

Згідно з листом ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ?Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ ХОЛОДНОГІРСЬКОГО РАЙОНУ М. ХАРКОВА № 681 від 06.08.2019 мати дівчинки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , останнім часом мешкала за адресою: АДРЕСА_3 . Спеціалістам центру неодноразово були здійснені виїзди за вказаною адресою. Доступу до житлового приміщення не було. Встановити контакт з родиною не вдалося. За зареєстрованим місцем проживання ОСОБА_1 не проживає (а. с. 10).

З інформації № 285/0/523-19 від 16.09.2019 вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , переведена з КНП МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ №24 ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ до КНП МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ №19 ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ. Стан здоров?я задовільний (а. с. 11 - 12).

За актом органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров?я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку від 16.10.2018 за адресою: АДРЕСА_3 , під час виїзду на місце події 16.10.2018 виявлено дівчинку, віком близько 3-х років, у занедбаному стані, можливо хвора. Працівниками поліції дитину доставлено до КНП МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ №24 ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (а. с. 13).

Згідно з актом обстеження умов проживання 17.10.2018 було проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_3 . Житло розміщене на 1 поверсі 1 поверхового будинку, складається з 3 кімнат. Житло має антисанітарні умови проживання, у будинку безлад, бруд, старі брудні меблі. За цією адресою зареєстрований ОСОБА_4 , 1963 року народження. На час відвідування будинок відчинений, місцезнаходження мешканців невідоме (а. с. 14).

За листом Начальника СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХОЛОДНОГІРСЬКОГО РАЙОНУ М. ХАРКОВА № 681 від 06.08.2019 до СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ на території Холодногірського району виявлена дівчинка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Мати дівчинки ОСОБА_1 . Умов для проживання родини у м. Харкові немає(а. с. 15).

12.09.2019 з метою з?ясування факту проживання ОСОБА_1 проведено обстеження умов проживання житла за адресою: АДРЕСА_2 та складено акт обстеження умов проживання. Житло розміщене на 1 поверсі одноповерховому будинку, складається з 2 кімнат, з них житлова одна кімната. Родина проживає в літній кухні, так як будинок згорів. ОСОБА_1 за вказаною адресою не проживає (а. с. 17).

Згідно з актом № 6 від 17.09.2019 під час проведення обстеження умов проживання ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , останню з її донькою не виявлено. Зі слів сусідів вона та її донька не проживають та не приїздять вже багато часу (а. с. 18).

За повідомленням СТАНИЧНЕНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ НОВОВОДОЛАЗЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ № 725 від 19.09.2019 ОСОБА_1 за місцем реєстрації фактично не проживає (а. с. 19).

Відповідно до довідки (характеристики) СТАНИЧНЕНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ НОВОВОДОЛАЗЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ № 764 від 19.09.2019 ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 . Має доньку - ОСОБА_2 , 2015 року народження. Зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а. с. 22).

ОСОБА_2 , 2015 року народження не відвідує заклад дошкільної освіти району (довідка ВІДДІЛУ ОСВІТИ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ № 01-36/911 від 23.09.2019 ОСОБА_2 )(а. с. 20).

Згідно з листом начальника НОВОВОДОЛАЗЬКОГО ВП ПЕРВОМАСЬКОГО ВП ГУНП В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ Глущенка А. № 4464/119-87/01/20-2019 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканка АДРЕСА_2 до адміністративної відповідальності в 2019 році не притягувалась ( а. с. 21).

Ураховуючи викладене, суд доходить висновку, що позивачем доведено ті обставини, що відповідач не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, не сприяє у забезпеченні дитині необхідного медичного догляду та лікування, що негативно впливає на фізичний розвиток дівчинки, як складову виховання, не спілкується з дитиною, не дає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, тощо. Мати взагалі давно не бачилася з дитиною, не спілкувалася, не навідувала, не проявляла ніякої батьківської турботи. Доказів на спростування доводів позивача матеріали справи не містять.

При цьому, суд враховує ті обставини, що відповідач, будучи належним чином сповіщений про розгляд справи в суді, не надав жодного заперечення з приводу заявлених позовних вимог, які могли б бути враховані судом під час ухвалення судового рішення. Доказів на підтвердження неможливості виконувати свої батьківські обов`язки по вихованню дитини відповідачем також не надавалось.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Стаття 76 ЦПК України, передбачає, що доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Приписами ч. ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Отже, суд доходить висновку, що позовні вимоги ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ до ОСОБА_1 , третя особа: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про позбавлення батьківських прав є обґрунтованим, а відтак, таким, що підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 3 ст. 166 Сімейного кодексу України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Способи виконання цього обов`язку визначаються за домовленістю між ними. За відсутності домовленості кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються за рішенням суду у частці від доходу матері, батька або у твердій грошовій сумі (ч. 3 ст. 181 СК України).

Як вбачається зі ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Стаття 184 Сімейного кодексу України закріпила, що якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом (ч.1 ст.183 СК України).

Частини 1 та 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХП (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності Україною 27 вересня 1991 року, визначили, що держави-учасники визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки несуть основну відповідальність за забезпечення умов життя, необхідних для розвитку дитини, в межах своїх здібностей і фінансових можливостей.

Відповідно до ст. 8 Закону України Про охорону дитинства кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

З огляду на стан здоров`я, матеріальне становище дитини, відсутності у відповідача інших утриманців, суд доходить висновку, що позов про стягнення аліментів, підлягає задоволенню і вважає встановлення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_2 у розмірі 1/3 (однієї третьої) частини з усіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, є справедливим та обґрунтованим, таким що відповідає засадам розумності та виваженості, є достатнім для забезпечення гармонійного розвитку та потреб дитини та не призведе до надмірного матеріального тягаря для відповідача.

Також, потрібно врахувати, що відповідно до ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Таким чином, аліменти потрібно стягнути з дня пред?явлення позову, тобто з 22 жовтня 2019 року.

Статтею 165 Сімейного кодексу України визначено, що рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Згідно з ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. ст. 133, 141 ЦПК України з відповідачів підлягає стягненню судовий збір на користь держави у розмірі 1536,80 грн.

На підставі викладеного, керуючись ч.3 статті 9 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, ст. ст. 51, 55 Конституції України, ст. ст. 150, 152, 155, 164-167, 180-184 Сімейного кодексу України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", ст. ст. 12, 13, 76-81, 89, 95, 133, 141, 223, 229, 258, 259, 263-265, 268, 273, 280 - 285, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ до ОСОБА_1 , третя особа: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку с. Черкаська Лозова Дергачівського району Харківської області, зареєстрову за адресою: АДРЕСА_2 , батьківських прав відносно її малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/3 частини усіх видів заробітку щомісяця, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 22 жовтня 2019 року і до досягнення дитиною повноліття шляхом перерахуванням коштів на особовий рахунок дитини у відділеннях Ощадного банку України, oпікуна (піклувальника) або прийомних батьків, до яких буде влаштовано дитину.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , судовий збір у розмірі 1536 (одна тисяча п?ятсот тридцять шість) гривень 80 копійок на користь держави.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається учасниками справи до Харківського апеляційного суду через Нововодолазький районний суд Харківської області до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 49, 83, 84, 170, 178, 179, 180, 181, 185, 210, 222, 253, 275, 284, 325, 354, 357, 360, 371, 390, 393, 395, 398, 407, 424 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, подання заяви про перегляд заочного рішення, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, заяви про скасування судового наказу, розгляду справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Повне рішення буде складено 17 липня 2020 року.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: ДЕПАРТАМЕНТ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, місцезнаходження: 61002, м. Харків, вул. Чернишевська, буд. 55, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 26489104.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання чи перебування: АДРЕСА_2 .

Третя особа: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, місцезнаходження: 63202, Харківська область, Нововодолазький район, смт Нова Водолага, вул. Гагаріна, буд. 7, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 26488499.

Суддя І. О. Пархоменко

Дата ухвалення рішення09.07.2020
Оприлюднено28.08.2020
Номер документу91162004
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —631/1117/19

Рішення від 09.07.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 09.07.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 09.07.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 10.01.2020

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні