Ухвала
від 31.07.2020 по справі 757/32437/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/32437/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000000284 від 06.02.2019, внесеного за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

31.07.2020 до провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000000284 від 06.02.2019, внесеного за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 209 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42019000000000284, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 366 КК України.

Під час досудового розслідуванням встановлено, що службові особи Державної служби України з безпеки на транспорті (далі Укртрансбезпека) (код ЄДРПОУ 39816845) вступивши у змову із іншими службовими особами Укртрансбезпеки та ТОВ «Радіал-Україна» (код ЄДРПОУ 35018734) з метою легалізації (відмиванню) доходів отриманих протиправним шляхом вносили завідомо неправдиві відомості до офіційних документів що спричинило тяжкі наслідки.

Так, у січні 2016 року з метою сприяння інтеграції та модернізації транспортного сектору України та окремих під секторів галузі транспорту відповідно до зобов`язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також оновлення Національної транспортної стратегії України відповідно до законодавства, стандартів і вимог ЄС та сприяння у її подальшій імплементації стартував проект технічної допомоги Європейського союзу «Підтримка імплементації Угоди про асоціацію та Національної транспортної стратегії» загальною вартістю 3 740 000 Євро та у відання Укртрансбезпеки були передані кошти для проведення закупівель мобільних пунктів контролю.

В подальшому, рішенням № 3 від «06» березня 2017 року тендерного комітету Укртрансбезпеки, відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі» (далі Закон) розроблено тендерну документацію на закупівлю мобільних пунктів контролю за ДК 021:2015 34114000-9 транспортні засоби спеціального призначення (далі товар) у кількості 78 одиниць, очікуваною вартістю 117 000 000, 00 грн., та відповідно до статті 12 Закону застосовано процедуру закупівлі відкриті торги. Після чого, на веб-порталі уповноваженого органу відповідно до статті 10 Закону оприлюднено оголошення про проведення процедури відкритих торгів, якому присвоєно номер UA-2017-03-06-000687-a.

За результатами проведення процедури відкритих торгів на закупівлю товару у кількості 78 одиниць, пропозицію ТОВ «Радіал-Україна» (код ЄДРПОУ 35018734) у розмірі 109 192 200, 00 грн. (вартість одного автомобіля складає 1 399 900, 00 грн.) визначено найбільш економічно вигідною.

23.06.2017 між Укртрансбезпекою та ТОВ «Радіал-Україна» (код ЄДРПОУ 35018734) укладено Договір №38 про закупівлю, за яким останній зобов`язується поставити і передати у власність Державній службі України з безпеки на транспорті товар у кількості 78 одиниць. Поставку товару згідно умов договору було виконано у визначені строки.

Відповідно до висновку судових експертів КНДІСЕ за результатами проведення комісійної автотоварознавчої експертизи встановлено, що мобільні пункти контролю (ДК 021:2015 34114000-9 транспортні засоби спеціального призначення), передані Державній службі Україні з безпеки на транспорті ТОВ «Радіал-Україна» відповідно до договору про закупівлю № 38 від 23.06.2017, не відповідають техніко-економічному обґрунтуванню закупівлі та не можуть використовуватися за своїм цільовим призначенням і виконувати покладені на них функції, оскільки не відповідають нормативним документам та неукомплектовані згідно відповідних нормативних актів та документації.

Службові особи Укртрансбезпеки перебуваючи у змові із службовими особами ТОВ «Радіал-Україна» (код ЄДРПОУ 35018734), придбали автомобілі у імпортера через підконтрольних суб`єктів господарювання, таких як: ТОВ «Виробниче об`єднання «Авто-холдінг» (код ЄДРПОУ 35598012), ТОВ «Нові Авто» (код ЄДРПОУ 39145187), ТОВ «Автомобільна компанія «Укравтоторг» (код ЄДРПОУ 36308337), ТОВ «Стокс-ТБ» (код ЄДРПОУ 33725297) та в подальшому вчиняли фінансові операції та правочини з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також дії, спрямовані на приховування чи маскування незаконного походження таких коштів у великих розмірах, що перевищує шість тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 06 серпня 2020 року.

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні виконано ряд слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, серед яких:

- допитано в якості свідків ряд службових осіб Укртрансбезпеки, з приводу відомих їм обставин вчинення кримінального правопорушення;

- в порядку ст. 40 КПК України надано доручення оперативним співробітникам на встановлення кола осіб причетних до вчинення вищевказаного злочину;

- в порядку статті 93 КПК України скеровано ряд запитів про надання інформації в кримінальному провадженні;

- проведено ряд тимчасових доступів та вилучено речі і документи, які мають значення для досудового розслідування;

- проведено близько 78 оглядів мобільних пунктів контролю на території України, під час яких зафіксовано наявні комплектуючі матеріали мобільних пунктів контролю;

- проведено комісійну автотоварознавчу експертизу, якою встановлено, що мобільні пункти контролю не відповідають техніко-економічному обґрунтуванню закупівлі та не можуть використовуватися за своїм цільовим призначенням;

- отримано довідку головних державних фінансових інспекторів відділу контролю діяльності суб`єктів господарювання Департаменту взаємодії з правоохоронними органами Державної аудиторської служби України щодо наявних порушень та суми збитків.

Окрім цього, у даному кримінальному провадженні необхідно виконати наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дій, серед яких:

- отримати висновок раніше призначеної економічної експертизи, яку доручено виконувати судовим експертам державної експертної установи;

- допитати в якості свідків ряд службових осіб Укртрансбезпеки;

- після отримання висновку судово економічної експертизи, у разі наявності достатніх підстав, повідомити про підозру особам, які причетні до вчинення зазначених кримінальних правопорушень;

- виконати інші слідчі та процесуальні дії, потреба у яких виникне в ході досудового розслідування.

Вказані процесуальні та слідчі дії мають доказове значення для досудового розслідування та судового розгляду та не могли бути здійснені раніше у зв`язку із тим, що цьому перешкоджало не встановлення до цього часу всіх осіб, що можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення. Разом з тим, на території держави запроваджено карантин згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» у зв`язку із чим, більшість працівників установ, підприємств, організацій здійснюють надомну роботу, що унеможливлює зібрати повну інформацію. Окрім того, проведенню зазначених дій перешкоджало використання особами, що можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, загальних неформальних правил поведінки, зокрема, обов`язкове виконання вимог конспірації під час спілкування, що унеможливлює на даний час встановити всі обставини вчиненого правопорушення та винних осіб. Тривалість слідства, у тому числі обумовлюється значною кількістю запланованих слідчих та процесуальних дій.

Необхідний строк для проведення вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій має становити не менше дванадцять місяців.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, дійшов таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

З урахуванням пояснень наданих слідчим у судовому засіданні, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000000284 є обґрунтованим.

Разом з цим, з врахуванням тих слідчих дій, які необхідно вчинити в кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає достатнім продовжити строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні до шести місяців.

Таким чином клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись, ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000000284 від 06.02.2019, внесеного за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 209 КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019000000000284 від 06.02.2019, внесеного за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 209 КК України, до шести місяців, тобто до 06 лютого 2021 року.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.07.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу91163276
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000000284 від 06.02.2019, внесеного за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —757/32437/20-к

Ухвала від 31.07.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні