Ухвала
від 20.08.2020 по справі 760/16933/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/16933/20

1-кс-5637/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2020 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши скаргу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи на бездіяльність слідчого з ОВС відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС в Київській області ОСОБА_2 щодо неповернення тимчасово вилученого майна,

в с т а н о в и в:

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшла скарга Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи на бездіяльність слідчого з ОВС відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС в Київській області ОСОБА_2 щодо неповернення тимчасово вилученого майна.

Вимоги скарги мотивовані тим, що 26 лютого 2020 року на підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 12 лютого 2020 року (№ 1-кс/760/1456/20, справа № 760/3596/20) співробітниками СУ ФР ГУ ДФС у Київській області в рамках кримінального провадження № 32018110000000038 від 24 травня 2018 року було проведено обшук в офісному приміщенні Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (код ЄДРПОУ 00699690), що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Донецька, 30.

Не зважаючи на визначений слідчим суддею чіткий перелік майна, на який було надано дозвіл на вилучення, слідчий з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_2 здійснила вилучення майна Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, на яке не було надано дозвіл суду.

Слідчим органом до сьогоднішнього дня не було повідомлено посадових осіб Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи про те, яке рішення було прийнято по вищезазначеному вилученому майну (чи накладено арешт на вказане майно).

Жодної слідчої дії (експертизи, дослідження тощо) із вилученим товаром до сьогоднішнього дня проведено не було, відповідні зразки вилученого товару не відбирались, взагалі ніхто із службових осіб СУ ФР ГУ ДФС у Київській області на складські приміщення Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи після проведення обшуку не заходив.

Станом на 30 червня 2020 року вже закінчився термін придатності у частини Наборів для діагностики губчастої енцефалопатії великої рогатої худоби Beta Prion BSE EIA на загальну суму близько 1,5 млн. грн., що наносить Державі дійсної матеріальної шкоди.

Звернення керівництва Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та керівництва Держпродспоживслужби України, що були здійснені у квітні 2020 року до слідчого органу з проханням надати дозвіл на використання за призначенням вилученого товару, термін придатності якого закінчується, залишились взагалі без жодної відповіді.

90 відсотків вилученого товару Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у ТОВ «Меддірект» (код ЄДРПОУ 42362599) не придбавалось, його в свою чергу придбавала Держпродспоживслужба України, після чого відповідними супровідними документами вилучений товар був переданий на баланс Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи для використання за призначенням та забезпечення витратними матеріалами (діагностикумами, обладнанням тощо) регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби.

Керівництво Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи до можливої протиправної діяльності ТОВ «Меддірект» (код ЄДРПОУ 42362599) не має жодного відношення.

Жодної підозри, в рамках здійснення досудового розслідування по кримінальному провадженню № 32018110000000038 від 24 травня 2018 року правоохоронним органом ані службовим особам Держпродспоживслужби України, ані службовим особам Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, навіть службовим особам ТОВ «Меддірект» до сьогоднішнього дня оголошено не було.

Просить суд зобов`язати слідчого з ОВС відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС в Київській області ОСОБА_2 повернути Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи майно, вилучене 26 лютого 2020 року під час обшуку.

У судовому засіданні адвокат ОСОБА_3 підтримала подану скаргу та просила її задовольнити.

Слідчий з ОВС відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС в Київській області у судовому засіданні пояснив, що обшук проводився в межах кримінального провадження, але арешт на вилучене майно не накладався, оскільки про нього йдеться в ухвалі слідчого судді.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали, на які посилається скаржник, обґрунтовуючи доводи скарги, вбачається наступне.

У п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України визначено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 12 лютого 2020 року надано дозвіл на проведення обшуку офісного приміщення Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи за адресою: м. Київ, вул. Донецька, 30 з метою відшукання та вилучення майна, придбаного в рамках процедури публічних закупівель.

Під час обшуку 26 лютого 2020 року за адресою: м. Київ, вул. Донецька, 30 було тимчасово вилучено майно, що підтверджується протоколом обшуку від 26 лютого 2020 року.

Скаржник зазначає, що не зважаючи на визначений слідчим суддею чіткий перелік майна, на який було надано дозвіл на вилучення, слідчий з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_2 здійснила вилучення майна Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, на яке не було надано дозвіл суду.

Керівництво Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи до можливої протиправної діяльності ТОВ «Меддірект» (код ЄДРПОУ 42362599) не має жодного відношення.

Жодної підозри, в рамках здійснення досудового розслідування по кримінальному провадженню № 32018110000000038 від 24 травня 2018 року правоохоронним органом ані службовим особам Держпродспоживслужби України, ані службовим особам Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, навіть службовим особам ТОВ «Меддірект» до сьогоднішнього дня оголошено не було.

З ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 12 лютого 2020 року вбачається, що в ній не зазначено майно, яке було вилучено.

Представник скаржника у судовому засіданні зазначила, що вилучений товар Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи не придбавалось у підприємств, діяльність яких розслідується.

У матеріалах справи міститься протокол № 244 засідання тендерного комітету Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи від 17 грудня 2019 року, з якого вбачається, що комітет залишив закупівлю ДК 021:2015 3314000-3 Медичні матеріали не завершеною.

Згідно з ч. 7 ст. 237 КПК України при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

У ч. 1 ст. 167 КПК України визначено, що тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Вбачається, що вилучене під час обшуку майно, а є тимчасово вилученим майном.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченоїстаттею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

У судовому засіданні слідчий підтвердив, що арешт на тимчасово вилучене майно не накладався.

У такому випадку, зазначене у скарзі майно підлягає поверненню.

З огляду на наведене, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 98, 100, 110, 171, 236, 303-307, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Скаргу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи на бездіяльність слідчого з ОВС відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС в Київській області ОСОБА_2 щодо неповернення тимчасово вилученого майна задовольнити.

Зобов`язати уповноважену службову особу відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС в Київській області, в провадженні якої перебуває кримінальне провадження № 32018110000000038 від 24 травня 2018 року, повернути Державному науково-дослідному інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи тимчасово вилучене майно, яке було вилучене під час проведення обшуку 26 лютого 2020 року, а саме:

1.коробку, в якій міститься Рідер мікропланшетів SunriseReader (виробник Швейцарія), кількість коробок 4 шт.;

2.коробку, в якій міститься промивач планшетів ІW 8 INTELISPEED (виробник Латвія), кількість коробок 4 шт.;

3.коробку, в якій міститься BioShakeiQ (виробник Німеччина), кількість коробок 3 шт.;

4.коробку, в якій міститься центрифуги лабораторні 5810 G без ротора (виробник Eppendorf Німеччина), кількість коробок 4 шт.;

5.коробку із Ротором А-2-DWP-AT до центрифуги лабораторної (виробник Eppendorf Німеччина), кількість коробок 4 шт.;

6.коробку, в якій міститься восьмиканальними дозаторами, змінного об`єму 30-300 мкл., Researchplus (в комплекті із наконечниками (яких: 96 шт., в штативі) (виробник Eppendorf Німеччина), кількість коробок 8 шт.;

7.коробку, в якій міститься ручний дозатор змінного об`єму 100-1000 мкл., Researchplus (в комплекті із наконечниками (яких: 96 шт., в штативі) (виробник Eppendorf Німеччина), кількість коробок 8 шт.;

8.коробку, в якій міститься одноканальні дозатори змінного об`єму 20-200 мкл., Researchplus (в комплекті із наконечниками (яких: 96 шт., в штативі) (виробник Eppendorf Німеччина), кількість коробок 8 шт.;

9.коробку, в якій міститься тримачі для шести автоматичних піпеток Pipettecarausel (виробник Eppendorf Німеччина), кількість коробок 4 шт.;

10.коробку, в якій міститься персональні комп`ютери (упаковані ноутбуки, у комплекті із мишками до них), кількість коробок 4 шт.;

11.коробку, в якій містяться наконечники для дозаторів об`ємом 10,0 мл. для дозаторів (набір зі 100 шт.) поліпропілен, кількість коробок 25 шт.;

12.коробку, в якій містяться наконечники для дозаторів об`ємом 2,5 мл. для дозаторів (набір зі 100 шт.) поліпропілен, кількість коробок 25 шт.;

13.коробку, в якій містяться наконечники для дозаторів об`ємом 50-1000 мкл. epTips G Box, (набір зі 96 шт.) поліпропілен, кількість коробок 4 шт.;

14.коробку, в якій містяться наконечники для дозаторів об`ємом 50-1000 мкл. epTipsStandartcolorless, (набір: 2 упаковки по 500 шт.) поліпропілен, кількість коробок 8 шт.;

15.коробку, в якій містяться наконечники для дозаторів об`ємом 2-200 мкл. epTips G Box, (набір зі 96 шт.) поліпропілен, кількість коробок 4 шт.;

16.коробку, в якій міститься Набір для діагностики губчастої енцефалопатії великої рогатої худоби Beta Prion BSE EIA (реагенти P1-PROT K BUF, P3-PREC SOL, P4-SOL BUF, NOMOGEN TUB), кількість коробок 7 шт.;

17.коробку, із хімічним індикатором для контролю автоклавування «3М ComplySteriGage», кількість коробок 15 шт.;

18.коробку, в якій міститься рукавиці нітрилові розміри «S» та «М» (без тальку, в одній коробці 200 одиниць нітрилових рукавиць), кількість коробок 40 шт.;

19.коробки, в яких містяться Набори для діагностики губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (P1-PROT K BUF, P3-PREC SOL, P4-SOL BUF, NOMOGEN TUB, кількість досліджень 90 в кожній коробці, не потребує спеціального температурного зберігання), кількість наборів для діагностики 43 шт.;

20.коробки, в яких містяться Набори для діагностики губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (D1-MTP, D2-10XWB, D3-POS CTRL, D4-NEG CTRL, D5-CONS-HRP, D6- DIL BVF, D7-TMB, D8-PEROXIDE, D9-STAIN, D10-STOP, P2-PROT K SO, що потребують спеціального температурного зберігання), кількість наборів для діагностики 7 шт.;

21.коробки, в яких містяться Набори для діагностики губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (D1-MTP, D2-10XWB, D3-POS CTRL, D4-NEG CTRL, D5-CONS-HRP, D6- DIL BVF, D7-TMB, D8-PEROXIDE, D9-STAIN, D10-STOP, P2-PROT K SO), кількість наборів для діагностики 43 шт.;

22.коробки, в яких містяться наконечники для дозаторів з фільтром об`ємом 2-20 мкл epTips у 19-ті ящиках, в кожній поміщено по 5 шт., а також окремо 2 шт.;

23.коробки, в яких містяться наконечники для дозаторів з фільтром об`ємом 0,1-10 мкл. epTips, у 4-хі ящиках, в кожній поміщено по 5 шт. їх законному володільцю Державному науково-дослідному інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (код ЄДРПОУ 00699690).

за умови, якщо на вказане майно не накладено арешт ухвалою слідчого судді.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено13.02.2023

Судовий реєстр по справі —760/16933/20

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні