Ухвала
від 17.08.2020 по справі 336/1288/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН № 336/1288/19

пр. № 2/336/108/2020

Ухвала

Іменем України

17 серпня 2020 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя, у складі:

головуючого судді Дацюк О.І.

при секретарі Скибі О.Б.

за участі позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Пацалюка Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників клопотання позивача про заміну відповідача його спадкоємцем та про залучення третьої особи без самостійних вимог на предмет спору по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи без самостійних вимог на предмет спору: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Чарівна 161 , Товариство з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог на предмет спору: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Чарівна 161 , Товариство з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

17.08.2020 року позивач направила до суду клопотання про заміну відповідача ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 його спадкоємцем - ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину після його смерті, а також просила залучити в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору доньку померлого відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_4 , оскільки вона зареєстрована проживаючою в квартирі АДРЕСА_1 , тому прийняте у справі рішення може привести до виникнення певних обов`язків у неї, як мешканки вказаної квартири.

Позивач та її представник у судовому засіданні підтримали вказане клопотання, зазначивши про те, що за відомостями, які надійшли з П`ятої Запорізької державної нотаріальної контори, єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину, є його дружина ОСОБА_3 , тому є необхідність замінити відповідача його спадкоємцем, окрім цього, вважали за необхідне залучити в якості третьої особи ОСОБА_4 , яка зареєстрована в квартирі АДРЕСА_1 .

Представники третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили.

При вирішення клопотання суд виходить з наступного.

Як вказує ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

ОСОБА_1 26.02.2019 року пред`явила цивільній позов до ОСОБА_2 , в ході розгляду справи позивачеві стало відомо про смерть відповідача ОСОБА_2 яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підтвердження цього були надані витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть та заявлено клопотання про витребування із П`ятої Запорізької державної нотаріальної контори відомості про реєстрацію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 18.03.2020 року вказане клопотання задоволено та витребувано інформацію щодо заведення спадкової справи.

З копії спадкової справи №106-2020 від 16.03.2020 року встановлено, що спадкоємцями першої черги є дружина ОСОБА_3 , та дочки ОСОБА_5 , ОСОБА_4 ОСОБА_3 прийняла спадщину у встановленому порядку, а ОСОБА_5 , направила до нотаріальної контори заяву про відмову від прийняття спадщини на користь матері ОСОБА_3 .. ОСОБА_4 у шестимісячний строк не зверталась до нотаріуса з заявами про прийняття спадщини чи про відмову від її прийняття.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Таким чином, єдиним спадкоємцем, яка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 є його дружина ОСОБА_3 , тому суд вважає за можливе задовольнити клопотання та замінити відповідача його спадкоємцем - ОСОБА_3 .

Статтею 53 ЦПК України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ст. 54 ч. 2 ЦПК України у разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред`явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред`явленого цією третьою особою до такої сторони.

Враховуючи вищевикладене, оскільки ОСОБА_4 зареєстрована проживаючою за адресою: АДРЕСА_2 , суд з метою забезпечення дотримання прав усіх зацікавлених осіб, вважає необхідним залучити до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_4 .

На підставі викладеного, керуючись ст. 53, 353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача про заміну відповідача його спадкоємцем та про залучення третьої особи без самостійних вимог на предмет спору по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи без самостійних вимог на предмет спору: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Чарівна 161 , Товариство з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди задовольнити.

Замінити відповідача ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , його спадкоємцем - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Залучити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи без самостійних вимог на предмет спору: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Чарівна 161 , Товариство з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди задовольнити.

Направити копію ухвали ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.І. Дацюк

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено28.08.2020
Номер документу91178583
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —336/1288/19

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Ухвала від 18.03.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Суркова В. П.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Суркова В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні