Ухвала
від 26.08.2020 по справі 953/22871/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/22871/19

н/п 2-о/953/21/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" серпня 2020 р. Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого - судді Божко В.В.,

присяжних Гасимової Г.Н., Головіної О.І.,

за участю секретаря Пасенової К.В.,

представника заявника адвоката Волік О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Київського району Харківської міської ради (місцезнаходження: 61002, м. Харків, вул. Сумська, будинок 78) про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, -

в с т а н о в и в:

18.11.2019 до суду надійшла заява ОСОБА_1 , в якій заявник просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - її батька, безвісно відсутнім.

Ухвалою судді Київського районного суду м. Харкова Золотарьової Л.І. від 20.11.2019 р., заяву залишено без руху.

Ухвалою судді Київського районного суду м. Харкова Золотарьової Л.І. від 08.01.2020 р., заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Відповідно до п. 2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, за наслідками повторного автоматизованого розподілу судової справи, 13.04.2020 зазначена справа передана в провадження судді Божко В.В.

30.03.2020 р. та 03.06.2020 р. від заявника та її представника до суду надійшло клопотання про виклик свідків - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , та про витребування доказів, а саме:

у Харківської дирекції АТ Укрпошта (Код ЄДРПОУ ВП: 22721970

Місцезнаходження ВП: 61052, Харківська обл., місто Харків, Ленінський район, Привокзальний Майдан, будинок 2) витребувати документи, якими зафіксовано факт надходження та неотримання ОСОБА_2 поштової кореспонденції з 2013 по 2019 рік, а саме простих та/або рекомендованих листів, поштових карток, бандеролей, секограм та/або дрібних пакетів, у вигляді реєстрів надходжень поштової кореспонденції, реєстрів про доставку поштової кореспонденції, невручені поштові відправлення, невиплачені поштові перекази тощо;

у Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласна клінічна лікарня (юридична адреса: 61058, Харківська обл., місто Харків, Проспект Незалежності, будинок 13, Код ЄДРПОУ - 02003563), витребувати копії форм первинної облікової медичної документації , а саме форми № 003/о «Медична карта стаціонарного хворого № ____» та № 039/о Відомість обліку відвідувань пацієнтів , складені щодо ОСОБА_2 у період з 2013 по 2019 рік.

Представник заявника підтримала подані клопотання, просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи до судового засідання не з`явився, до суду надано заяву за підписом начальника управління про розгляд справи без участі представника.

Суд, вислухавши думку представника заявника, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Згідно з ч.1 ст.307 ЦПК України, суд до початку розгляду справи про визнання безвісно відсутнім встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відповідні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місцеперебування якої невідоме.

За правилами ч.1 ст.308 ЦПК України, суд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

Під час подання заяви про визнання безвісно відсутнім заявник вказав у заяві про те, що факт відсутності відомостей про місце перебування ОСОБА_2 з 2013 року може бути підтверджений показаннями свідків, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

За приписами ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються таким засобом, як показання свідків. Оцінку доказів відповідно до вимог ст. 89 ЦПК України надає суд.

Так, показання свідків - це повідомлення про відомі їм обставини, які мають значення для справи.

Згідно з ч.1 ст.90 ЦПК України, показання свідка - це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи. Не є доказом показання свідка, який не може назвати джерела своєї обізнаності щодо певної обставини. Виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити.

Враховуючи те, що розгляд справи про визнання безвісно відсутнім здійснюється за участю свідків та те, що обставини - факт відсутності відомостей про місце перебування ОСОБА_2 з 2013 року, які мають важливе значення для розгляду даної справи можуть бути встановлені на підставі показань свідків, суд прийшов до висновку про задоволення клопотання в цій частині.

Крім того, з метою підготовки до подання заяви про визнання безвісно відсутнім, представником ОСОБА_1 - адвокатом Волік О.В., було вчинено дії щодо отримання доказів для подання до суду, а саме направлення адвокатського запиту до Відділення № 2 м.Харків Харківської дирекції ПАТ Укрпошта та до Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної Обласна клінічна лікарня з метою отримання відомостей про надходження поштових відправлень на ім`я Якимова І.М. та відомостей про факти звернень ОСОБА_2 за медичною допомогою та/або медичним обслуговуванням, у період з 01.01.2013 по листопад 2019 року.

Відповідями Харківської дирекції ПАТ Укрпошта та Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної Обласна клінічна лікарня № 21-В-18499 від 20.11.2019 та № 01/5643 від 18.11.2019 року відповідно, було повідомлено про неможливість надання відповіді на адвокатський запит адвоката Волік О.В. через відсутність в неї повноважень від Якимова І.М. на представництво його інтересів.

Згідно з ч.1 ст.84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

За приписами ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору(ч.1 ст.95 ЦПК України).

Згідно з визначенням поняття Документ , наданого Законом України Про інформацію , документом є матеріальний носій, що містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі. Інформація згідно з цим Законом, це будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.

Отже, будь-який матеріальний носій (незалежно від його назви), на якому зафіксовано відомості або дані, про предмет доказування може бути визначений як документ та відповідно витребуваний для підтвердження або спростування

З огляду на значення в справі окремого провадження та обставини даної цивільної справи, документами які слід витребувати є документи, якими зафіксовано факт надходження, отримання/неотримання ОСОБА_2 поштової кореспонденції, а саме простих та/або рекомендованих листів, поштових карток, бандеролей, секограм та/або дрібних пакетів. Такими документи можуть бути реєстри надходжень поштової кореспонденції реєстри про доставку поштової кореспонденції тощо.

Крім того, дані з відповідних форм первинної облікової медичної документації можуть підтвердити факт наявності/відсутності в закладі охорони здоров`я, який здійснює надання медичної допомоги та медичного обслуговування, за останнім відомим місцем проживання ОСОБА_2 , фактів звернень за наданням йому медичної допомоги або наявність/відсутність відомостей про ОСОБА_2 в місці його постійного проживання з 2013 року.

Із матеріалів справи вбачається, що вищевказане клопотання про витребування доказів подане з метою отримання документів, які мають значення для повного, всебічного розгляду справи; отримання таких документів заявником самостійно є неможливими.

За таких обставин, з метою всебічного та повного встановлення всіх обставин справи, клопотання про витребування доказів та виклик свідків підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 3, 76, 84, 89, 90, 260, 307, 308 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Викликати в судове засідання для допиту в якості свідків - ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання - АДРЕСА_2 ); ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання - АДРЕСА_2 ); ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 ).

Зобов`язати уповноважену особу Харківської дирекції АТ Укрпошта (Код ЄДРПОУ ВП: 22721970 Місцезнаходження ВП: 61052, Харківська обл., місто Харків, Ленінський район, Привокзальний Майдан, будинок 2), надати суду документи, якими зафіксовано факт надходження та неотримання ОСОБА_2 поштової кореспонденції з 2013 по 2019 рік, а саме простих та/або рекомендованих листів, поштових карток, бандеролей, секограм та/або дрібних пакетів, у вигляді реєстрів надходжень поштової кореспонденції, реєстрів про доставку поштової кореспонденції, невручені поштові відправлення, невиплачені поштові перекази тощо.

Зобов`язати уповноважену особу Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласна клінічна лікарня (юридична адреса: 61058, Харківська обл., місто Харків, Проспект Незалежності, будинок 13, Код ЄДРПОУ - 02003563), надати суду копії форм первинної облікової медичної документації , а саме форми № 003/о «Медична карта стаціонарного хворого № ____» та № 039/о Відомість обліку відвідувань пацієнтів , складені щодо ОСОБА_2 у період з 2013 по 2019 рік.

Вказані докази необхідно надати суду у 10- денний строк з дня отримання ухвали.

Роз`яснити, що:

- згідно ч. 7 ст. 84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали;

- згідно ч. 8 ст. 84 ЦПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом;

- згідно ч. 9 ст. 84 ЦПК України притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя - В.В. Божко

Присяжні - Г.Н. Гасимова

О.І. Головіна

Дата ухвалення рішення26.08.2020
Оприлюднено28.08.2020

Судовий реєстр по справі —953/22871/19

Рішення від 19.11.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Божко В. В.

Ухвала від 26.08.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Божко В. В.

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

Ухвала від 20.11.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні