Рішення
від 27.08.2020 по справі 917/780/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.08.2020 Справа № 917/780/20

Господарський суд Полтавської області в складі судді Іванко Л.А., після виходу з лікарняного, розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовною заявою Акціонерного товариства "Комерційний банк "Глобус", 04073, м. Київ, Куренівський провулок, 19/5, ідент. код 35591059

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ПЕРСПЕКТИВА", 36008, м.Полтава, вул. Європейська, буд. 225, кім. 402, ідент. код 37829276

про стягнення 232875,71 грн.

встановив :

До господарського суду Полтавської області надійшов позов Акціонерного товариства "Комерційний банк "Глобус" (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ПЕРСПЕКТИВА" (далі - відповідач) про стягнення 232875,71 грн. заборгованості за кредитним договором №064/ЮК-18МСБ Авто в кредит від 28.03.2018 року.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем порушено умови кредитного договору в частині своєчасної оплати, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість, яку позивач просить стягнути, а саме :

- 88314,08 грн. - строкова заборгованість основного боргу (кредиту);

- 104371, 46 грн. - прострочена заборгованість основного боргу (кредиту);

- 4678,98 грн. - строкова заборгованість за процентами;

- 17217,85 грн. - прострочена заборгованість за процентами;

- 15699,60 грн. - пеня за несвоєчасне погашення основного боргу;

- 2593,74 грн. - пеня за несвоєчасне погашення процентів.

Відповідач відзив на позов суду не надав.

Інші заяви по суті справи до суду не надійшли.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 25.05.2020 року позовну заяву Акціонерного товариства "Комерційний банк "Глобус" прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, клопотання позивача про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження задоволено, розгляд справи постановлено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

При цьому, вказаною ухвалою суду, зокрема, відповідачу - ТОВ "ТД ПЕРСПЕКТИВА" було визначено строк до 25.06.2020 року для подання заяви з запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження та встановлено строк для подання відзиву па позов з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України протягом 15 днів з дня вручення ухвали суду про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 120 ГПК України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Так, з метою повідомлення відповідача про розгляд даної справи судом та про його право подати заяву з запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, відзив на позовну заяву, суд 28.05.2020 року направив на адресу відповідача, а саме: 36008, м. Полтава, вул. Європейська, буд. 225, кім. 402, рекомендованим листом з повідомленням про вручення ухвалу про відкриття провадження у справі від 25.05.2020 року по даній справі.

Вищезазначена ухвала суду від 25.05.2020 року, яка направлялася відповідачу на адресу: 36008, м. Полтава, вул. Європейська, буд. 225, кім. 402, повернулася до суду з відміткою поштового відділення "інші причини, що не дали змоги виконати обов`язку щодо пересилання поштового відправлення".

За приписами частини 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

За змістом п.5 ч.6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Таким чином, відповідач був належним чином повідомлений про розгляд даної справи та про дату, час, місце проведення судового засідання.

У даному випадку судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 ГПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час та місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Ухвала суду про відкриття провадження у справі була своєчасно направлена для розміщення до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалою про відкриття провадження у справі від 25.05.2020 року у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 ГПК України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 9 статті 165 ГПК України.

За ч. 13 ст. 8 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

За ч.2 ст.252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. За ст.248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд розпочав розгляд справи по суті відповідно до ч.2 ст. 252 ГПК України.

Під час розгляду справи по суті судом були досліджені всі письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 2 ст.233 ГПК України дане рішення прийнято, складено та підписано в нарадчій кімнаті.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши всі наявні у справі докази, суд встановив наступне.

28.03.2018 року між Акціонерним товариством "Комерційний банк "Глобус" (далі - позивач, банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю ТД ПЕРСПЕКТИВА (далі - відповідач, позичальник) було укладено кредитний договір №064/ЮК-18МСБ Авто в кредит (далі - договір), відповідно п.1.1. якого визначено, що банк надає позичальнику кредит в грошовій формі у сумі 281000,00 грн. на придбання нового автомобіля, зі строком кредитування на 36 місяців, кінцевою датою повернення до 27.03.2021 року включно та процентною ставкою 11.8 процентів річних.

Відповідно до п.3.1. договору, виконання позичальником зобов`язань за цим договором (повернення кредиту, сплата процентів за користування ним, комісій штрафних санкцій, інших платежів, передбачених цим договором забезпечується, зокрема, але не виключно: заставою рухомого майна - автомобіль марки HYUNDAI, модель ACCENT, рік випуску 2017, номер шасі НОМЕР_1 , колір сірий, реєстраційний номер НОМЕР_2 , що належить на праві власності позичальнику.

Згідно п. 4.1. договору, повернення кредиту позичальником здійснюється шляхом перерахування коштів із свого поточного рахунку на рахунок № НОМЕР_3 в ПАТ КБ ГЛОБУС . Заборгованість за кредитом повертається позичальником у відповідності до графіка повернення заборгованості (додаток №1 до цього договору).

У випадку порушення позичальником встановлених цим пунктом договору строків повернення кредиту, сума несплаченої в строк заборгованості за кредитом вважається простроченою та переноситься банком на рахунки для обліку простроченої заборгованості позичальника за кредитом.

У випадку непогашення позичальником простроченої заборгованості за кредитом, банк, починаючи з дня виникнення такої заборгованості, може скористатися правом, зазначеним у п. 5.2.7. цього договору.

Проценти за користування кредитом нараховуються за період з дня надання кредиту до дня його повернення на суму фактичної заборгованості за кредитом, виходячи з фактичної кількості днів у місяці та році. Нарахування та сплата процентів за користування кредитом здійснюється у валюті кредиту (п. 4.2. договору).

Пунктом 4.4. договору передбачено, що сплата позичальником процентів здійснюється щомісячно в строк до 10 (десятого) числа (включно) кожного місяця, наступного за місяцем їх нарахування на рахунок зазначений п. 4.1. договору.

У випадку порушення позичальником встановлених цим пунктом договору строків сплати процентів, сума несплачених в строк процентів вважається простроченою та переноситься банком на рахунки для обліку прострочених нарахованих доходів.

У випадку непогашення позичальником простроченої заборгованості по сплаті процентів, банк, починаючи з дня виникнення такої заборгованості, може скористатися правом, зазначеним у п. 5.2.7. цього договору.

Окрім того, п. 4.6. договору визначено, що у разі несвоєчасного повернення заборгованості по кредиту, у строки, передбачені п.1.1. та п.4.1. кредитного договору, позичальник сплачує проценти з розрахунку процентної ставки, збільшеної на 5 (п`ять) процентів річних до діючої процентної ставки, що нараховуються на суму простроченої заборгованості з дати її виникнення до дати її повного погашення.

Як зазначає позивач, у зв`язку з порушення позичальником умов кредитного договору у нього виникла заборгованість перед банком, яка станом на 01.04.2020 року складається з : 88314,08 грн. - строкової заборгованості основного боргу (кредиту); 104371, 46 грн. - простроченої заборгованості основного боргу (кредиту); 4678,98 грн. - строкової заборгованості за процентами та 17217,85 грн. - простроченої заборгованості за процентами.

Відповідач вказану заборгованість не заперечує та не спростовує.

Відповідно до п. 8.1. договору, у випадку порушення строків (термінів) повернення кредиту та/або сплати нарахованих процентів за користування ним та /або комісії від 1 (одного) до 30 (тридцяти) календарних днів включно, позичальник сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період прострочення, від невчасно сплаченого платежу за кожен день прострочення.

У випадку порушення строків (термінів) повернення кредиту та/або сплати нарахованих процентів за користування ним та /або комісії більше, ніж на 30 (тридцять) календарних днів, позичальник сплачує банку пеню в розмірі подвійної процентної ставки, визначеної п.1.1. даного договору, від невчасно сплаченого платежу за кожен день прострочення.

На підставі викладеного позивач просить стягнути з відповідача : 15699,60 грн. - пені за несвоєчасне погашення основного боргу та 2593,74 грн. - пені за несвоєчасне погашення процентів.

Підпунктом 9.2.1. п. 9.2 договору визначено, що банк має право зупинити подальше кредитування позичальника та/або вимагати дострокового повернення кредиту, сплати процентів, комісій та штрафних санкцій, що передбачені цим договором, а також відшкодування збитків, завданих банку внаслідок невиконання або неналежного виконання позичальником та /або іншими особами, що є поручителями позичальника (в т.ч. гарантами, майновими поручителями, заставодавцями та ін.), умов цього договору та /або угод (договорів), укладених у забезпечення виконання позичальником зобов`язань (договорів забезпечення) за цим договором, а позичальник зобов`язаний протягом 10 (десяти) календарних днів, а у випадку, якщо зобов`язання позичальника за цим договором забезпечується заставою майнових прав на грошові кошти, розміщені на депозитному рахунку в ПАТ КБ Глобус - не пізніше наступного робочого дня, з дати надіслання банком відповідної вимоги повернути суму заборгованості по кредиту, що залишилась, сплатити проценти, комісії, інші платежі за цим договором, штрафні санкції, а також відшкодувати збитки, завдані банку, у разі порушення позичальником строків (термінів)платежів, що встановлені цим договором.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 627 ЦК України передбачена свобода договору.

Згідно ч. 1 ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Статтями 525 та 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено законом або договором.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованим, підтверджуються матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню.

Відповідачем не надано суду жодних доказів на спростування викладених у позові обставин.

Згідно ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Статтею 76 ГПК України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно ст. 77 ГПК України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Позивач у позові прохає також покласти на відповідача судові витрати понесені ним у даній справі.

За ч.1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Суд встановив, що при подачі даного позову позивачем сплачено 3493,14 грн. судового збору за платіжним дорученням № 14251 від 13.05.2020 р.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідача пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Суд роз`яснює, що в разі добровільного виконання рішення суду до відкриття виконавчого провадження відповідач не позбавлений права звернутися до суду з заявою про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню повністю або частково. Сторони також мають право укласти мирову угоду у процесі виконання судового рішення.

Керуючись ст. ст. 129, 232, 236-241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ПЕРСПЕКТИВА" (36008, м.Полтава, вул. Європейська, буд. 225, кім. 402, ідент. код 37829276) на користь Акціонерного товариства "Комерційний банк "Глобус" (04073, м. Київ, Куренівський провулок, 19/5, ідент. код 35591059) 88314,08 грн. - строкову заборгованість основного боргу (кредиту); 104371, 46 грн. - прострочену заборгованість основного боргу (кредиту); 4678,98 грн. - строкову заборгованість за процентами; 17217,85 грн. - прострочену заборгованість за процентами; 15699,60 грн. - пеню за несвоєчасне погашення основного боргу; 2593,74 грн. - пеню за несвоєчасне погашення процентів та 3493,14 грн. відшкодування витрат на сплату судового збору.

Видати наказ після набрання цим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Відповідно до п. 17.5 Перехідних положень ГПК України, апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (через Господарський суд Полтавської області), за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Іванко Л.А.

Дата ухвалення рішення27.08.2020
Оприлюднено28.08.2020
Номер документу91192291
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/780/20

Рішення від 27.08.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні