Рішення
від 28.08.2020 по справі 927/568/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

28 серпня 2020 року м. Чернігівсправа № 927/568/20

Господарський суд Чернігівської області у складі головуючого судді Фесюри М.В., розглянувши матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю ТД Росток , код ЄДРПОУ 38183420, вул. Соборна, буд. 1-Б, с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район, Київська область, 08130

до відповідача: Приватного підприємства Промінь К , код ЄДРПОУ 38049090, вул. Космнонавтів, 36, с. Савин, Козелецький район, Чернігівська область, 17072

про стягнення 379 800,00 грн

без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання)

Товариством з обмеженою відповідальністю ТД Росток подано позов до Приватного підприємства Промінь К про стягнення 379 800,00 грн заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов Договору поставки № МУ-0704/1 від 07.04.2016.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26.06.2020 справа №927/568/20 передана на розгляд судді Фесюрі М.В.

Ухвалою господарського суду від 01.07.2020 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи (без проведення судового засідання) та встановлено строки для подання відзиву на позов та відповіді на відзив на позов.

Приписами ст. 248 Господарського процесуального кодексу України передбачено розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 5 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Частиною 5 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України визначено, що учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або, якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня.

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Ухвала про відкриття провадження у справі отримана відповідачем 02.07.2020, що підтверджується наявним в матеріалах справи рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №14000486067700 від 01.07.2020.

У встановлений ухвалою суду від 01.07.2020 строк відзиву на позов від відповідача на адресу суду не надходило.

Згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оскільки відповідачем не подано відзив у встановлений судом строк, справа вирішується за наявними у ній матеріалами.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін суду не надходило.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, оцінивши їх в сукупності, суд встановив:

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (стаття 626 Цивільного кодексу України).

07.04.2016 між Товариством з обмеженою відповідальністю ТД Росток (далі - Постачальник, позивач у справі) та Приватним підприємством Промінь К (далі - Покупець, відповідач у справі) укладено договір поставки № МУ-0704/1 (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору Постачальник зобов`язується в порядку і на умовах, визначених Договором передавати у власність покупця (продавати Покупцеві), а покупець приймати та оплачувати поставлені Постачальником мінеральні добрива.

Пункт поставки та умови поставки Товарів на підставі цього Договору визначені положеннями цього Договору та відповідними Специфікаціями до нього.

Положення Інкотермс 2010. Правила ІСС з використання термінів для внутрішньої та міжнародної торгівлі використовуються в частині, що не суперечать положенням цього Договору та вимогам законодавства України.

Поставка Товарів за цим Договором здійснюється партіями.

Партією вважаються Товари, перелік яких вказаний у відповідній підписаній Сторонами видатковій накладній. (п.п. 2.1., 2.2. Договору).

Пунктом 2.4. Договору сторони погодили, що доставку Товарів до пункту поставки Постачальник здійснює за власний рахунок, власними силами та/або із залученням будь-яких третіх осіб. Приймання Товарів, розвантаження Товарів з транспортного засобу, що прибув до пункту поставки, Покупець здійснює у пункті поставки власними силами та за власний рахунок.

Обов`язок Постачальника передати Товари (щодо кожної партії Товарів) за цим Договором вважається виконаним з моменту надання у розпорядження Покупця у пункті поставки відповідної партії Товарів, готової для розвантаження Покупцем, (на транспортному засобі, що прибув до пункту поставки).

Покупець зобов`язаний забезпечити належні умови для прийняття Товарів, поставлених Постачальником, та, зокрема, забезпечити наявність умов у пункті поставки для під`їзду транспортного засобу, з допомогою якого здійснюється поставка Товарів.

Покупець зобов`язаний перевірити якість поставлених Товарів в момент їх приймання та негайно, але в будь-якому разі не пізніше ніж протягом 5 (п`яти) днів з моменту прийняття Товарів у письмовій формі пред`явити Постачальникові вимоги у зв`язку з недоліками Товарів (якщо такі вимоги виникнуть) з метою проведення їх перевірки Сторонами (п. 3.4. Договору)

Визначення ціни та порядок розрахунків сторони погодили у розділі 4 Договору відповідно до умов якого ціни на Товари, поставки яких охоплюються предметом цього Договору, визначаються Сторонами у Специфікаціях та відповідних видаткових накладних.

Рахунок-фактуру для оплати кожної партії Товарів Постачальник передає Покупцеві під час поставки партії Товарів та/або надсилає електронною поштою та/або по факсу.

Покупець зобов`язаний у повному обсязі оплачувати кожну партію Товарів протягом строку (або у термін), що визначається у відповідній Специфікації.

Якщо відповідною Специфікацією буде передбачено обов`язок Покупця здійснити оплату партії Товарів на умовах розстрочення платежу та якщо Покупець не здійснить у встановлений договором строк (або термін) чергового платежу за продані з розстроченням платежу і передані йому Товари, Постачальник має право відмовитися від цього Договору і вимагати від Покупця повернення проданих Товарів. В даному випадку до Постачальника не застосовуються будь-які санкції, які передбачені за прострочення поставки Товару, яка здійснювалась в рамках дії цього Договору.

Постачальник має право не здійснювати поставку Товарів Покупцеві та/або призупинити виконання будь-яких інших своїх зобов`язань за цим Договором, якщо Покупець не виконає або неналежним чином виконає обов`язок по оплаті Товарів, передбачений цим Договором та/або Специфікацією (Специфікаціями) до цього Договору.

Усі розрахунки, що передбачені цим Договором, здійснюються з використанням національної грошової одиниці України - гривні, у безготівковій формі шляхом перерахування Покупцем грошових коштів на вказаний у цьому Договорі поточний банківський рахунок Постачальника.

Загальна вартість Товарів, поставка яких здійснюється Постачальником Покупцеві в межах цього Договору, визначається загальною сумою вартостей Товарів, що вказується у видаткових накладних, підписаних Сторонами в процесі виконання цього Договору.

Додатковою угодою №1 від 07.04.2016 до Договору поставки № МУ-0704/1 від 07.04.2016 сторони дійшли взаємної згоди про використання факсимільного відтворення підпису директора позивача при оформленні видаткових накладних та ТТН.

Позивач в період з 07.02.2020 по 12.02.2020 товар на загальну суму 759 800,00 грн.

Поставка товару підтверджується видатковими та товарно-транспортними накладними, які містяться наявними в матеріалах справи

За таких обставин, позивач належним чином виконав взяті на себе за Договором зобов`язання з поставки товару, відповідачем, поставлений товар прийнято без зауважень, доказів іншого сторонами суду не надано.

Відповідач взяті на себе зобов`язання з оплати поставленого товару виконав не в повному обсязі, сплативши позивачу 380 000,00 грн, що підтверджується випискою з банківського рахунку позивача, несплачена сума заборгованості відповідача за отриманий від позивача товар складає 379 800,00 грн.

Відповідно до статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистими, сімейними, домашніми або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не виникає з характеру відносин сторін.

Відповідно до частини першої статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з приписами статей 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За правовими нормами що містяться у ч.2 ст.712 та ст. 693 Цивільного кодексу України, у разі невиконання покупцем обов`язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу.

Згідно ст. 538 Цивільного кодексу України виконання свого обов`язку однією із сторін, яке відповідно до договору обумовлене виконанням другою стороною свого обов`язку, є зустрічним виконанням зобов`язання. При зустрічному виконанні зобов`язання сторони повинні виконувати свої обов`язки одночасно.

При визначенні дати виникнення зобов`язання зі сплати решти вартості отриманого Товару суд зазначає, що поставивши Товар без попередньої оплати, позивач відступив від передбачених Договором умов. Відтак, момент виникнення грошового зобов`язання у підприємства слід визначати за правилами, що викладені у ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України.

За приписами, зазначеної статті якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги.

08.04.2020 позивачем направлено на адресу відповідача претензію № 55 з вимогою сплатити 379 800,00 грн заборгованості за отриманий товар.

Претензію отримано відповідачем 16.04.2020, відповіді на претензію не надійшло.

Відповідно до акту звірки взаєморозрахунків за 1 квартал 2020 року (а.с.38) позивачем поставлено відповідачу товар на загальну суму 759 800,00 грн тоді, як відповідачем у вказаний строк перераховано позивачу кошти на суму 380 000,00 грн (сальдо кінцеве на користь позивача 379 800,00 грн).

04.12.2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду в рамках справи № 916/1727/17 (ЄДРСРУ № 86075502) в черговий раз підтвердив, що акти звірки взаємних розрахунків, підписані уповноваженою особою відповідача (боржника) є доказами, що свідчать про фактичне визнання відповідачем наявності у нього перед позивачем боргу.

Разом з цим, акт звірки може вважатися доказом у справі в підтвердження певних обставин, зокрема в підтвердження наявності заборгованості суб`єкта господарювання, її розміру, визнання боржником такої заборгованості тощо. Однак, за умови, що інформація, відображена в акті підтверджена первинними документами та акт містить підписи уповноважених на його підписання сторонами осіб. Як правило, акти звірок розрахунків (чи заборгованості) складаються та підписуються бухгалтерами контрагентів і підтверджують остаточні розрахунки сторін на певну дату.

Отже матеріалами справи підтверджується, що заборгованість відповідача перед позивачем за отриманий та не оплачений товар станом на 20.03.2020 становила 379 800,00 грн.

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно з ч.1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ч.1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування (стаття 79 Господарського процесуального кодексу України)

Всупереч наведеним нормам відповідачем не подано доказів оплати отриманого товару, заперечень контррозрахунку заявленої до стягнення суми або документів підтверджуючих відтермінування строків оплати отриманого товару тощо.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається: у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

В зв`язку з задоволенням позовних вимог в повному обсязі, 5697,00 грн судового збору підлягають відшкодуванню позивачу відповідачем.

Керуючись ст. 42, 73-80, 86, 126, 129, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства Промінь К , (код ЄДРПОУ 38049090, вул. Космнонавтів, 36, с. Савин, Козелецький район, Чернігівська область, 17072) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ТД Росток , (код ЄДРПОУ 38183420, вул. Соборна, буд. 1-Б, с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район, Київська область, 08130) 379 800,00 грн боргу та 5697,60 грн судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено та підписано 28 серпня 2020 року

Рішення набирає законної сили в строк і в порядку, встановленому ст.241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя М.В. Фесюра

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено31.08.2020
Номер документу91192585
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/568/20

Ухвала від 10.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 13.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Рішення від 28.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні