Ухвала
від 27.08.2020 по справі 330/1967/20
ЯКИМІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

iменем України

Справа № 330/1967/20

2-о/330/42/2020

"27" серпня 2020 р. Суддя Якимівського районного суду Запорізької області Федорець С.В., розглянувши матеріали цивільної справи № 330/1967/20 за заявою Якимівської районної державної адміністрації, в особі служби у справах дітей (адреса розташування: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка, вул. Ігоря Щербини, буд. 6, код ЄДРПОУ: 02140834) в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Якимівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Дніпро) (адреса розташування: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка, вул. Молодих Патріотів, буд. 10а) про встановлення факту неправильності запису в актах цивільного стану та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

26.08.2020 року до Якимівського районного суду Запорізької області надійшла зазначена заява, у якому представник заявника просить суд встановити факт неправильності запису в свідоцтвах про народження ОСОБА_2 та ОСОБА_1 у графі ім`я по-батькові матері ОСОБА_3 та зобов`язати Якимівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) внести відповідні виправлення у запис актів цивільного стану про народження ОСОБА_2 та ОСОБА_2 , змінивши у графі ім`я по батькові з ОСОБА_4 на ОСОБА_5 .

Дослідивши матеріали вищевказаної заяви, суд приходить до такого висновку.

Порядок внесення змін в записи актів громадянського стану передбачений Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану та Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання.

Зазначені норми передбачають, що внесення змін у записи актів громадянського стану при наявності достатніх підстав і при відсутності спору між заінтересованими особами провадяться органами реєстрації актів громадянського стану. Відмова органів реєстрації актів громадянського стану виправити або змінити запис може бути оскаржена до суду.

Відповідно до ст. 5 КАС України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом.

Захист порушених прав, свобод чи інтересів особи, яка звернулася до суду, може здійснюватися судом також в інший спосіб, який не суперечить закону і забезпечує ефективний захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно зі ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акту цивільного стану.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку зазначаються причини відмови та можливість її оскарження в судовому порядку.

Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану регулює Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 26.09.2002 року за № 86/5.

Згідно з п 1.1 ст. 1 цього Положення внесення змін, доповнень до актових записів цивільного стану, які складено в державних органах реєстрації актів цивільного стану України, у випадках, передбачених чинним законодавством, за наявності достатніх підстав і за відсутності спору між заінтересованими особами провадиться державними відділами реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення) міськрайонних управлінь юстиції.

Пункт 1.18 цього Положення передбачає, що відмова державних органів реєстрації актів цивільного стану про внесення змін до актових записів цивільного стану, поновлення та анулювання актових записів може бути оскаржена в судовому порядку.

Відповідно до діючого законодавства, оскарження відмови органів реєстрації актів громадянського стану виправити або змінити запис проводиться у порядку адміністративного судочинства.

Отже, законодавством визначений порядок внесення змін до актових записів та порядок оскарження відмови у внесенні таких змін.

Аналогічний висновок викладено в Постанові Пленуму Вищого адміністративного суду України № 12 від 29.09.2016 року Про узагальнення практики вирішення адміністративними судами спорів, які виникають у зв`язку з відмовою органу державної реєстрації актів цивільного стану , з огляду на положення статей 1 , 3 , 17 КАС України (в редакції 2005 року) з урахуванням того, що орган державної реєстрації актів цивільного стану є державним органом - суб`єктом владних повноважень, уповноваженим здійснювати державну реєстрацію актів цивільного стану, яка має публічно-правову природу, спір щодо відмови органу державної реєстрації актів цивільного стану внести зміни до актового запису цивільного стану за заявою особи слід кваліфікувати як публічно-правовий спір, що належать до адміністративної юрисдикції.

Предметом спору щодо відмови органу державної реєстрації актів цивільного стану, внести зміни до актового запису цивільного стану за заявою особи є власне рішення, дії чи бездіяльність відповідного органу, а не наявність в особи особистого немайнового права.

Таким чином, встановлення факту неправильності в актовому записі цивільного стану не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства, а оскарження відмови органу реєстрації актів громадянського стану внести зміни до актового запису чи відновити актовий запис здійснюється у порядку адміністративного судочинства.

Позивач фактично просить внести зміни до актового запису і в даному випадку є спір з суб`єктом владних повноважень щодо правомірності його дій/бездіяльності, який розглядається у порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України , суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Зважаючи на викладені положення норм чинного законодавства та заявлені вимоги, суддя прийшов до висновку про необхідність відмовити у відкритті провадження.

Керуючись ст.ст. 186 , 293 ЦПК України , суддя,

УХВАЛИВ:

У відкритті провадження у справі за заявою Якимівської районної державної адміністрації, в особі служби у справах дітей (адреса розташування: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка, вул. Ігоря Щербини, буд. 6, код ЄДРПОУ: 02140834) в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Якимівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Дніпро) (адреса розташування: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка, вул. Молодих Патріотів, буд. 10а) про встановлення факту неправильності запису в актах цивільного стану та зобов`язання вчинити певні дії, - відмовити.

Роз`яснити заявнику його право звернення до адміністративного суду з адміністративним позовом про внесення змін в запис актів цивільного стану та зобов`язання вчинити певні дії.

Копію ухвали разом з заявою та усіма доданими до неї документами направити заявнику.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Якимівський районний суд Запорізької області шляхом подачі в 15-денний строк з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.08.2020
Оприлюднено31.08.2020
Номер документу91202484
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —330/1967/20

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні