Рішення
від 25.08.2020 по справі 143/642/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/642/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2020 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого - судді Бойка А.В.,

з участю секретаря судових засідань Мельніченко Т. Б.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Погребищенської міської ради Вінницької області, Розкопанської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на квартиру, земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом, -

Встановив:

В провадженні Погребищенського районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Погребищенської міської ради Вінницької області, Розкопанської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на квартиру, земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який був власником квартири АДРЕСА_1 , та земельної ділянки площею 4,3078 га, що розташована на території Розкопанської сільської ради Погребищенського району Вінницької області. Заповітом від 02.09.2015 спадкодавець ОСОБА_2 усе своє майно заповів позивачу. У встановлений законом строк він подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено в зв`язку з втратою правовстановлюючих документів.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, однак подав заяву у якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив справу розглянути у його відсутності.

Представник Погребищенської міської ради в судове засідання не з`явився також, у телефонному режимі повідомив, що позовні вимоги визнає в повному обсязі, проти їх задоволення не заперечує.

Представник Розкопанської сільської ради в судове засідання не з`явився також, у телефонному режимі повідомив, що позовні вимоги визнає в повному обсязі, проти їх задоволення не заперечує.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

З`ясувавши позицію сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно зі ч.4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову, якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права свободи чи інтереси інших осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Беззаперечно встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 (а. с. 7), який був власником квартири АДРЕСА_1 . (а. с. 13-14), та земельної ділянки площею 4,3078 га, що розташована на території Розкопанської сільської ради Погребищенського району Вінницької області. (а. с. 18-19). Заповітом від 02.09.2015 ОСОБА_2 усе своє майно заповів позивачу (а. с. 8). У встановлений законом строк позивач подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, однак у видачі на його ім`я свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено в зв`язку з втратою правовстановлюючих документів. (а. с. 10).

Дані правовідносини у системному зв`язку регулюються:

-ч.1 ст. 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, яка передбачає право на ефективне мирне володіння майном;

-ст.328 ЦК України, за змістом якої фізична або юридична особа може набути право власності на підставах, що не заборонені законом;

-ст.392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності;

-ст.1218 ЦК України, відповідно до якої, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Оскільки в судовому засіданні беззаперечно доведено, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , був власником квартири АДРЕСА_1 , та земельної ділянки площею 4,3078 га, що розташована на території Розкопанської сільської ради Погребищенського району Вінницької області; ОСОБА_1 , як спадкоємець за заповітом, прийняв спадщину, що належала спадкодавцю, однак не може отримати свідоцтво про право на спадщину, то з метою захисту майнових прав позивача, необхідно визнати за ним право приватної власності на це майно.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд, -

Вирішив:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , жителем АДРЕСА_2 , право власності в порядку спадкування за заповітом на квартиру в„–2 , загальною площею 55,9 кв. м., житловою площею 40,6 кв. м., яка складається з прихожої позначеної за №1, житлової кімнати, позначеної за №2, житлової кімнати позначеної за №3, житлової кімнати позначеної за АДРЕСА_4 , після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , жителем АДРЕСА_2 , право власності в порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку, площею 4,3078 га, кадастровий номер 0523484700:07:002:0014, яка розташована на території Розкопанської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, що належала спадкодавцю ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА №803691.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.08.2020
Оприлюднено01.09.2020
Номер документу91214597
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/642/20

Рішення від 25.08.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні