Рішення
від 28.08.2020 по справі 913/413/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5 м. Харків, 61022, тел./факс (057)702-10-79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2020 року м. Харків Справа № 913/413/20

Провадження №1/913/413/20

За позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області, м. Сєвєродонецьк Луганської області

до відповідача Публічного акціонерного товариства "Лисичанськвугілля", м. Лисичанськ Луганської області в особі відокремленого підрозділу "Шахта Новодружеська", м. Новодружеськ Луганської області

про стягнення 34235 грн. 94 коп.

Суддя Зюбанова Н.М.

Без виклику та повідомлення сторін

Суть спору: про стягнення 34235 грн. 94 коп. помилково перерахованих коштів.

Справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження на підставі ст. 252 ГПК України без повідомлення учасників справи, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше, а також оскільки за ціною позову справа є малозначною згідно з п. 1. ч. 5 ст. 12 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що спір між сторонами виник з наступних причин.

Так, Фонд соціального страхування України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

Питання призначення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності найманим працівникам (застрахованим особам) регулюється Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.12.1999 № 1105-ХГУ (далі - Закон № 1105).

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону № 1105 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи, зокрема, громадяни України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Положеннями ст. 20 Закону № 1105 передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною) є одним з видів матеріального забезпечення за страхуванням у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (ч. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Відповідно до ст. 34 Закону № 1105 фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду.

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви.

Страхувальник відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому Національним банком України.

Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 ГПК України, юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною 3 ст. 8 Закону № 1105 визначено, що робочими органами виконавчої дирекції Фонду є її управління в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, які є юридичними особами, мають відділення в районах і містах обласного значення. Відділення управлінь виконавчої дирекції Фонду є відокремленими підрозділами робочих органів виконавчої дирекції Фонду, без статусу юридичної особи.

Тому суд погоджується з позивачем, що, виходячи з положень ч. 3 ст. 8 Закону № 1105, оскільки Управління є робочим органом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, а Лисичанське міське відділення є відокремленим підрозділом управління ВД ФССУ у Луганській області без права юридичної особи, тому відповідно до ст. ст. 4,45 ГПК України позивачем виступає саме Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що 24.10.2019 та 30.10.2019 до Лисичанського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області від ВП "Шахта Новодружеська" ПАТ "Лисичанськвугілля" надійшли заяви-розрахунки № 001890 та № 001941 про надання фінансування на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам (застрахованим особам) ВП "Шахта Новодружеська".

Листом № 2111283 від 07.11.2019 ВП "Шахта Новодружеська" ПАТ "Лисичанськвугілля" повідомило Лисичанське відділення про нові реквізити для перерахування допомоги по тимчасовій втраті працездатності.

Проте, Лисичанське міське відділення платіжними дорученнями від 03.12.2019 № 3013 та від 03.12.2019 № 3052 без урахування уточнюючого листа відповідача № 211 1283 від 07.11.2019 помилково перерахувало кошти в сумі 13564,92 грн та 20671,02 грн відповідно, на розрахунковий рахунок ВП "Шахта Новодружеська" НОМЕР_1 в філії Луганське обласне АТ Ощадбанк м. Севєродонецьк, який був первинно зазначений в заявах-розрахунках та на який накладено арешт в рамках зведеного виконавчого провадження № 134962 з примусового виконання виконавчих листів, виданих судами цивільної, адміністративної та господарської юрисдикції про стягнення боргу з ВП "Шахта Новодружеська" ПАТ "Лисичанськвугілля" на користь фізичних осіб, юридичних осіб та держави.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів (далі - окремий рахунок), можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

30.04.2020 Лисичанське міське відділення звернулось до відповідача з листом № 1157/02-1 про повернення помилково перерахованих коштів у сумі 34235,94 грн.

Відповідач у відповіді за листом № 21/381 від 08.05.2020 зазначив про відсутність можливості повернути помилково перераховані кошти у зв`язку із арештом рахунків.

Оскільки питання про повернення помилково перерахованих коштів не вирішено, позивач звернувся до суду.

Відповідач не надав відзив на позовну заяву та вказані вимоги позивача не оспорив.

У відповідності до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Подібне право передбачається також ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Встановивши фактичні обставини справи, оцінивши доводи сторін, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає повному задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 Цивільного Кодексу України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно.

Так, матеріалами справи підтверджено, що Лисичанське міське відділення Управління виконавчої дирекції ФССУ у Луганській області платіжними дорученнями від 03.12.2019 № 3013 та від 03.12.2019 № 3052 без урахування уточнюючого листа відповідача № 211 1283 від 07.11.2019 помилково перерахувало кошти в сумі 13564,92 грн та 20671,02 грн на розрахунковий рахунок ВП "Шахта Новодружеська" НОМЕР_1 в філії Луганське обласне АТ Ощадбанк м. Севєродонецьк, який був первинно зазначений в заявах-розрахунках.

Як було вказано вище, як нормативно-правову підставу позову позивач зазначає ст. 1212 ЦК України.

Так, дійсно, положення глави 83 ЦК України застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

Кондикційні зобов`язання виникають за наявності одночасно таких умов: набуття чи збереження майна однією особою (набувачем) за рахунок іншої (потерпілого). Це означає, що особа набуває нові цінності, збільшує кількість та вартість належного їй майна або зберігає майно, яке неминуче мало б вибути із її володіння. Зокрема, за матеріалами справи відбулось перерахування коштів не на належний рахунок одержувача, який має таке цільове призначення.

Також слід враховувати, що набуття чи збереження майна відбулося за відсутності правової підстави, тобто збільшення або збереження майна у особи є наслідком втрати або недоотримання цього майна іншою особою. Тобто мала місце помилка, обман, випадковість або інші підстави набуття або збереження майна, які не можна віднести до підстав виникнення цивільних прав та обов`язків (ст. 11 ЦК України).

З урахуванням викладеного, суд вважає, що позивач довів факт безпідставного набуття відповідачем майна (грошових коштів) на суму 34235 грн. 94 коп., які підлягають до повернення на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області.

Відповідачем, який належним чином повідомлений про відкриття провадження у цій справі, позов не оспорив, доказів повернення коштів не надав.

За таких обставин позов підлягає повному задоволенню з віднесенням на відповідача витрат по судовому збору у відповідності до ст. 129 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 129, ч. 9 ст. 165, ч. 178, 232-233, 236-241, 247 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області, м. Сєвєродонецьк Луганської області до Публічного акціонерного товариства "Лисичанськвугілля" в особі відокремленого підрозділу "Шахта Новодружеська", м. Новодружеськ Луганської області про стягнення 34235 грн. 94 коп. задовольнити повністю.

2 .Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Лисичанськвугілля", м. Лисичанськ Луганської області, вул. Малиновського, буд. 1, ідент. код 32359108 в особі відокремленого підрозділу "Шахта Новодружеська" Публічного акціонерного товариства "Лисичанськвугілля", м. Новодружеськ, м. Лисичанськ Луганської області, ідент. код 26349208 на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області, м. Сєвєродонецьк Луганської області, проспект Космонавтів, б. 16, ідент. код 41313100 - 34235 грн. 94 коп. помилково перерахованих коштів та 2102 грн. 00 коп. судового збору, видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

У відповідності до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно зі ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 20 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення виготовлене 28.08.2020.

Суддя Н.М.Зюбанова

Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91214816
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34235 грн. 94 коп

Судовий реєстр по справі —913/413/20

Рішення від 28.08.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні