Ухвала
від 20.08.2020 по справі 392/262/20
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/262/20

Провадження № 2/392/455/20

У Х В А Л А

20 серпня 2020 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої -судді Кавун Т.В.

секретар Стець Т.М.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" про стягнення заборгованості за договором оренди землі, -

ВСТАНОВИВ:

28.02.2020 року позивач звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості за договором оренди землі.

Представником позивача подано клопотання про проведення підготовчого засідання за його відсутності та відсутності позивача, позовні вимоги підтримують у повному обсязі, просять суд призначити справу до судового розгляду.

Представник відповідача в підготовче засідання не з"явився, відзив на позов не подано.

Однак, під час підготовчого провадження представником відповідача поданонеодноразово клопотання про відкладення підготовчого засідання та продовження строку для подачі відзиву на позов та письмових доказів по справі, посилаючись на те, що у зв`язку із введення карантинних заходів, відповідач не має можливості подати в строк, встановлений судом, відзив, а також докази на обгрунтування заперечень проти позову.

Відповідно до ч.1 ст.200 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Відповідно до ч.ч. 7, 8 ст.178 ЦПК України, відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.2 ст.127 ЦПК України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Ухвалою Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 03.03.2020 року призначено підготовче засідання в справі та встановлено право відповідача в строк до 13.05.2020 року надіслати суду відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази, що підтверджують заперечення проти позову.

Ухвалою Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 13.05.2020 року продовжено Товариству з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" строк для подачі відзиву на позов та письмових доказів на обгрунтування заперечень проти позову до закінчення строку дії карантину.

Ухвалою Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 02.06.2020 року продовжено Товариству з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" строк для подачі відзиву на позов та письмових доказів на обгрунтування заперечень проти позову, по справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" про стягнення заборгованості за договором оренди землі, до 22.06.2020 року.

Ухвалою Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 23.06.2020 року продовжено Товариству з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" строк для подачі відзиву на позов та письмових доказів на обгрунтування заперечень проти позову, по справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" про стягнення заборгованості за договором оренди землі, до закінчення строку дії карантину.

Тобто, суд неодноразово, відкладав підготовче засідання та продовжував відповідачу строк на подачу відзиву на позов.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 року № 641 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" установлено з 01.08.2020 року до 31.08.2020 року на території, зокрема, Кіровоградської області, карантин, продовживши на всій території України дію карантину, встановленого постановами Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року за № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" та від 20.05.2020 року за № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Однак, постановою Кабінету Міністрів України від 04.05.2020 року за №343 "Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України" внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року за № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" та відповідно до підпункту 8 пункту 2 постанови дозволена діяльність адвокатів, нотаріусів, аудиторів та психологів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 року за №392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів" запроваджено послаблення протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 3 цієї постанови, на території регіонів із сприятливою епідемічною ситуацією. Зокрема, дозволено: з 22.05.2020 регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжнародному сполученні, з 01.06.2020 року перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому), міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом між регіонами в межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

Наведене свідчить про усунення перешкод у реалізації учасниками справи своїх процесуальних прав.

Основними засадами (принципами) цивільного судочинства є, зокрема, розумність строків розгляду справи судом, неприпустимість зловживання процесуальними правами.

Згідно ч.1, 4 ст.44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами.

Поданні клопотання представника відповідача про відкладення підготовчого засідання та продовження Товариству з обмеженою відповідальністю " АГРО-ПРІМ" строк для подачі відзиву, свідчить про зловживання процесуальними правами та як наслідок, вказує на порушення права позивача щодо розгляду справи упродовж розумного строку, а тому суд не вбачає підстав для задоволення клопотання представника відповідача від 23.06.2020 року.

Крім того, повноваження представника відповідача не підтверджено належними документами.

Згідно п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

В підготовчому засіданні встановлено, що спір між сторонами до судового розгляду не врегульований, підстав для залишення позовної заяви без розгляду або закриття провадження у справі немає, клопотань про залучення до участі у справі відповідачів, третіх осіб та інших клопотань до суду не надійшло.

Підстав для відкладення підготовчого засідання немає.

У зв`язку із викладеним, суд вважає за можливе закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду.

Керуючись ст.ст. 127, 178, 196-200, 259, 260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання представника відповідача про продовження Товариству з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" строк для подачі відзиву на позов та письмових доказів на обгрунтування заперечень проти позову, по справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" про стягнення заборгованості за договором оренди землі, до закінчення строку дії карантину - відмовити.

Закрити підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПРІМ" про стягнення заборгованості за договором оренди землі.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 24.09.2020 року о 14 год. 00 хв. в приміщенні Маловисківського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул.Містечкова, 53, м.Мала Виска Кіровоградської області.

В судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91215249
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/262/20

Рішення від 19.10.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні