Рішення
від 31.08.2020 по справі 914/818/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.08.2020 справа № 914/818/20

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю ВІП-Захист-1 , м. Київ,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю РІО Шампіньйон , с.Стрептів Кам`янка-Бузького району Львівської області,

про стягнення 43'354,84 грн. заборгованості за невиконання умов договору.

Суддя Яворський Б.І.

Справу розглянуто без судового засідання та виклику сторін.

Суть спору. На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю ВІП-Захист-1 до Товариства з обмеженою відповідальністю РІО Шампіньйон про стягнення 43'354,84 грн. заборгованості за невиконання умов договору №12/12/2016 про надання охоронних послуг від 01.12.2016.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями 07 квітня 2020 року справу № 914/818/20 передано на розгляд судді Яворському Б.І.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 13.04.2020 позовну заву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін та без проведення судового засідання. Встановлено відповідачу строк на подання відзив на позовну заяву - протягом 15 днів з дня отримання даної ухвали; встановлено позивачу строк для подання відповіді на відзив - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву; подати суду докази надіслання (надання) її іншим учасникам справи, встановлено відповідачу строк для подання заперечень - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив; подати суду докази надіслання (надання) їх іншим учасникам справи.

Згідно з ч. 2 та ч.8 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх пояснення. Судові дебати не проводяться.

Приймаючи до уваги запровадження 12.03.2020 та продовження Кабінетом Міністрів України на усій території України карантинних заходів, суд керувався нормами п.4 ч.2 Прикінцевих положень ГПК України, згідно з яким процесуальні строки продовжуються на період карантину в силу закону, а також враховував принцип розумного строку тривалості провадження.

17.07.2020 року набрав чинності Закон України від 18 червня 2020 року № 731-ІХ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (далі - Закон № 731-ІХ), у прикінцевих та перехідних положеннях якого зазначено, що процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України, пункту 3 розділу XII Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI Прикінцеві положення Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом, тобто 06.08.2020.

Стаття 114 ГПК України визначає, що суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії та відповідає завданню господарського судочинства.

Відповідач правом на подання відзиву не скористався.

Ухвалу про відкриття провадження у справі відповідач отримав 16.04.2020, що підтверджується роздруківкою відстеження поштового відправлення із відомостей на офіційному сайті АТ Укрпошта .

Згідно ч. 2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Таким чином, оскільки відповідача було належним чином повідомлено про відкриття провадження, на засадах відкритості та гласності судового процесу сторонам створено всі необхідні умови для можливості захисту їх прав та охоронюваних законом інтересів, а відповідач, у свою чергу, не скористався наданим йому правом на подання відзиву на позовну заяву, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними матеріалами у відповідності до приписів ч.9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ.

01 грудня 2016 року Товариство з обмеженою відповідальністю ВІП-Захист-1 (виконавець) та Товариство з обмеженою відповідальністю РІО Шампіньйон (замовник) уклали договір №12/12/2016 про надання охоронних послуг, відповідно до умов якого замовник замовляє, а охорона (виконавець) надає охоронні послуги, а саме приймає під охорону об`єкт, вказаний у дислокації (додаток №1 до даного договору). Вид охорони визначається за згодою сторін, як інспекторсько-сторожова служба охорони. Система охорони об`єкту та дислокація постів визначаються охороною та узгоджується з замовником. Замовник бере на себе зобов`язання приймати послуги та вчасно проводити розрахунки, визначені умовами даного договору (п.1.3 договору).

Відповідно до п.3.4 договору послуги з охорони і відповідальність охорони за них настає після підписання двостороннього акту приймання передачі об`єкту під охорону, але не пізніше 5 діб з початку надання послуг.

Ціна договору становить 15'000,00 грн., в т.ч. ПДВ (20%) щомісяця (п.4.1 договору). Під час дії договору сторонами укладались додаткові угоди №1 від 01.01.2017, №2 від 01.01.2018 та №3 від 28.12.2018 щодо внесення змін до п.4.1 договору №12/12/2016 про надання охоронних послуг.

Згідно п. 4.2 оплата замовником вартості послуг здійснюється щомісячно до 28 числа поточного (звітного) місяця. Оплата здійснюється в безготівковому порядку, шляхом перерахування суми грошових коштів, визначених договором, на поточний рахунок охорони після попереднього надання охороною рахунка для здійснення оплати або без такого. Сплата замовником вартості послуг здійснюється після підписання сторонами акта наданих послуг (п.4.3 договору).

Факт надання замовнику послуг підтверджується чинністю даного договору. Щомісяця з 1 по 5 число місяця, що наступив за місяцем , в якому надані охоронні послуги, охороною складається та затверджується акт приймання-передачі наданих послуг (виконаних робіт) і надсилається на адресу замовника; замовник повинен за відсутності зауважень підписати акт наданих послуг протягом 5 (п`яти) робочих днів з моменту його отримання (п.7.1 та 7.2 договору).

Пунктом 10.2 договору визначено, що дія договору може бути припинена достроково, причому, сторона - ініціатор припинення договору інформує про це іншу сторону у письмовій формі не менш ніж за 10 календарних днів.

Договір набуває чинності з 01 грудня 2016 і діє до 31 грудня 2016. Після закінчення терміну дії договору, якщо сторони продовжують виконувати його умови, договір вважається поновленим на невизначений термін, але кожна із сторін має право припинити його дію на умовах даного договору (розділ 11 договору).

Як стверджує позивач, на виконання умов договору ТОВ ВІП-ЗАХИСТ-1 були надані відповідачу послуги охорони за період листопад 2019 - січень 2020 на загальну суму 67'354,84 грн. На підтвердження наведеного позивачем надано копії актів здачі-прийняття робіт (надання послуг) №ОУ-0000216 від 30 листопада 2019 року на суму 24'000,00грн., в т.ч. ПДВ 20%, №ОУ-0000232 від 31 грудня 2019 року на суму 24'000,00грн., в т.ч. ПДВ 20% та №№ОУ-0000001 від 20 січня 2020 року на суму 19'354,84 грн., в т.ч. ПДВ 20%. Акти підписані замовником без зауважень, однак відповідач здійснив лише часткову оплату наданих йому послуг.

Вказав, що 09.01.2020 відповідачу скеровувалась претензія №08.01.20 із проханням оплати заборгованості, яка залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

20.01.2020 сторонами підписано акт зняття постів охорони. У вказаному акті зазначено, що замовник не має претензій до виконавця по якості виконаних останнім договірних обов`язків на постах, що знімаються відповідно до даного акта. Позивач зазначив, що після розірвання договору відповідач не погасив існуючу заборгованість у розмірі 43'354,84 грн.

Станом на момент прийняття рішення докази оплати заборгованості у матеріалах справи відсутні.

ОЦІНКА СУДУ.

Відповідно до ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Згідно з ст. 74 Господарського процесуального кодексу України обов`язок доказування і подання доказів покладається на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини (ч.1 ст.11 Цивільного кодексу України).

Згідно ст. 174 ГК України однією з підстав виникнення господарського зобов`язання є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди не передбачені законом, але такі, які йому не суперечать.

Між сторонами виникли взаємні права та обов`язки на підставі укладеного договору № 12/12/2016 на надання охоронних послуг від 01.12.2016.

Відповідно до ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання (ч.2 ст.901 ЦК України).

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов`язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов`язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.903 ЦК України).

Згідно статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ст.530 ЦК України). Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Позивач надав визначені договором послуги на суму 67' 354,84 грн., а відповідач їх прийняв, що підтверджується підписаним сторонами актами здачі-приймання робіт (надання послуг), проте оплата таких проведена лише у розмірі 24'000,00 грн., з урахуванням передоплати проведеної у жовтні 2019 року.

Відповідно до п.4.2 та 4.3 договору замовник зобов`язався оплати вартість наданих послуг щомісячно до 28 числа поточного (звітного) місяця після підписання сторонами акта наданих послуг.

Відповідач у порушення умов договору не здійснив оплати наданих йому послуг у повному обсязі. У матеріалах справи докази такої оплати відсутні. Тому вимога про стягнення 43' 354,84 грн. основної заборгованості є правомірною.

СУДОВІ ВИТРАТИ.

Сплата позивачем судового збору за подання до суду позовної заяви підтверджується платіжним дорученням №1491 від 30.03.2020 на суму 2'102,00 грн.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір у справі покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Тому з відповідача слід стягнути на користь позивача 2'102,00 грн. судового збору.

Керуючись статтями 2, 3, 12, 13, 42, 73-80, 123, 129, 233, 236-238, 240, 241, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю РІО Шампіньйон (80451, Львівська область, Кам`янка-Бузький район, с. Стрептів, вул. Львівська, 15; код ЄДРПОУ 34219442) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ВІП-Захист-1 (04073, м. Київ, пров. Куренівський, 15; код ЄДРПОУ 39423965) 43' 354,84 грн. заборгованості за договором та 2' 102,00 грн. судового збору.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 ГПК України та може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду у порядку та строки, передбачені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Суддя Б.І. Яворський

Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено01.09.2020
Номер документу91216685
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 43'354,84 грн. заборгованості за невиконання умов договору

Судовий реєстр по справі —914/818/20

Рішення від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні