Рішення
від 28.08.2020 по справі 320/3693/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 серпня 2020 року м. Київ № 320/3693/20

Київський окружний адміністративний суд у складі судді Колеснікової І.С., розглянувши у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у

Київській області

до Комунального закладу Зазимської сільської ради Броварського району Київської

області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства

про застосування заходів реагування у вигляді зупинення роботи

В С Т А Н О В И В:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області з позовом до Комунального закладу Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) будівлі Комунального закладу Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства (код ЄДРПОУ 41837822) за адресою: Київська обл., Броварський район, с. Зазим`є, вул. Київська, буд. 10-Б, шляхом зобов`язання відповідача повністю зупинити експлуатацію вказаного об`єкта до повного усунення порушень, зазначених в акті від 24.01.2020 №3.

Позов мотивовано недотриманням відповідачем вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки під час експлуатації приміщення дитячого садку, що створює реальну загрозу життю і здоров`ю людей, які працюють, перебувають на вказаному об`єкті, та є підставою для зупинення експлуатації зазначеного об`єкта до повного усунення виявлених порушень.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 26.05.2020 відкрито спрощене провадження з проведенням судового засідання, запропоновано відповідачу подати відзив на позовну заяву.

Відповідачем подано письмовий відзив на позовну заяву, згідно якого позов не визнано. Зазначено про усунення більшої частини виявлених порушень, вказаних в акті від 24.01.2020 №3, та наголошено на помилковості тверджень позивача про існування загрози життю та здоров`ю людей внаслідок функціонування будівлі Комунального закладу Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства , а також на необґрунтованості позивачем належними та допустимими доказами необхідності застосування найбільш суворого заходу реагування у відношенні відповідача.

Представником позивача під час судового розгляду позов підтримано, наголошено на неусуненні відповідачем всіх порушень техногенної та пожежної безпеки, зазначених в акті від 24.01.2020 №3, що є підставою для застосування до відповідача заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації реабілітаційного центру до повного усунення порушень.

Представником відповідача під час судового розгляду проти позову заперечено, зазначено про усунення всіх порушень, вказаних в акті від 24.01.2020 №3.

На підставі письмових клопотань представників сторін про розгляд справи в порядку письмового провадження судом вирішено здійснювати подальший розгляд справи у письмовому провадженні.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази та з`ясувавши обставини справи, судом встановлено таке.

Комунальний заклад Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства , ідентифікаційний код 41837822, місцезнаходження: 07415, Київська область, Броварський район, с. Зазим`є, вул. Київська, 10-Б, зареєстрований як юридична особа 28.12.2017, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис №13551020000009284.

На підставі наказу від 27.12.2019 №1417 Про проведення позапланової перевірки , посвідчення на проведення заходу державного нагляду (контролю) від 28.12.2019 №11080 Броварським районним управлінням ГУ ДСНС України у Київській області проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання - Комунальним закладом Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, про що складено акт від 24.01.2020 №30.

Як убачається зі змісту зазначеного акта, за результатами проведення заходу встановлено наявність порушень відповідачем вимог законодавства, а саме: будівлю котельні на твердому паливі не обладнано системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 Системи протипожежного захисту (пункт 1.2, глава 1, розділу V ППБУ); сигнали від приймально-контрольних приладів систем протипожежного захисту не виведено на пульт пожежного спостерігання (пункт 1.4, глава 1, розділу V ППБУ); не забезпечено контроль працездатності мережі систем зовнішнього протипожежного водопроводу власнику мережі водопостачання або іншій відповідальній особі, визначеній у відповідному договорі. Згідно вимог чинного законодавства необхідно 1 раз на рік проводити випробування на тиск та витрату води з оформленням акта (підпункт 4, пункту 2.1, глава 2, розділу V ППБУ); насосну станцію, систему внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопроводу не приведено в робочий стан (глава 2 розділу V ППБУ); насосну станцію не забезпечено резервним електропостачанням (пункт 4, глава 2.3, розділу V ППБУ); не проведено ремонт, технічне обслуговування і перевірку на працездатність пожежних кранів, шляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки у спеціальному журналі обліку технічного обслуговування та складанням акта (пункт 9, глава 2.2, розділу V ППБУ); дерев`яні елементи горищних покриттів (крокви, лати) будівель не оброблено засобами вогнезахисту, які забезпечують І групу вогнезахисної ефективності (пункт 2.5, глава 2, розділу III ППБУ); по периметру покрівлі будівлі не влаштовано огорожу згідно вимог ДБН В.2.6-220:2017 та ДБН В.1.1.7-2016 (пункт 22 розділу II ППБУ); люки виходів на покрівлю (горище) не встановлено протипожежними (підпункт 2.3 пункту 2, розділу III ППБУ); не проведено ідентифікацію об`єкту, як потенційно небезпечного, з врахуванням всіх чинників небезпеки, відповідно до Переліку основних джерел небезпеки, які притаманні потенційно небезпечним об`єктам (пункт 7 Положення про паспортизацію потенційно небезпечних об`єктів, затвердженого наказом МНС України 18.12.2000 №338 (у редакції наказу МНС України від 16.08.2005 №140 (z 0970-05).

Зазначений акт підписано в.о. директора Комунального закладу Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства без зауважень.

Через існування небезпеки, що створює загрозу життю та здоров`ю людей, позивач звернувся до адміністративного суду з позовом про застосування до відповідача заходів реагування у вигляді повної зупинки експлуатації будівлі дитячого садочку до повного усунення виявлених під час перевірки порушень.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд зазначає таке.

Правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов`язки та відповідальність суб`єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) визначено Законом України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності від 05.04.2007 №877-V (далі по тексту - Закон №877-V).

Відповідно до частини п`ятої статті 4 Закону №877-V, виробництво (виготовлення) або реалізація продукції, виконання робіт, надання послуг суб`єктами господарювання можуть бути зупинені повністю або частково виключно за рішенням суду (абзац перший), відновлення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг суб`єктами господарювання після призупинення можливе з моменту отримання органом державного нагляду (контролю), який ініціював призупинення, повідомлення суб`єкта господарювання про усунення ним усіх встановлених судом порушень (абзац другий).

Згідно частини сьомої статті 7 Закону №877-V, на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду. У разі необхідності вжиття інших заходів реагування орган державного нагляду (контролю) протягом п`яти робочих днів з дня завершення здійснення заходу державного нагляду (контролю) складає припис, розпорядження, інший розпорядчий документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу.

Кодексом цивільного захисту України від 02.10.2012 №5403-VI врегульовано відносини, пов`язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням єдиної державної системи цивільного захисту, та визначає повноваження органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, права та обов`язки громадян України, іноземців та осіб без громадянства, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.

Відповідно до частини другої статті 68 Кодексу цивільного захисту України, у разі встановлення порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров`ю людей, посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки, звертаються до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту у порядку, встановленому законом.

Згідно частини другої статті 68 Кодексу цивільного захисту України, в разі встановлення порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров`ю людей, посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки, звертаються до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту у порядку, встановленому законом.

Статтею 70 Кодексу цивільного захисту України встановлено, що підставою для звернення центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів є, зокрема, недотримання вимог пожежної безпеки, визначених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами, стандартами, нормами і правилами (пункт 1 частини 1); повне або часткове зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, виконання робіт, надання послуг здійснюється виключно за рішенням адміністративного суду (частина друга).

Судом встановлено, що в результаті проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання відповідачем вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, виявлено ряд порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки під час експлуатації Комунального закладу Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства , який знаходиться за адресою: Київська обл., Броварський район, с. Зазим`є, вул. Київська, буд. 10-Б.

За результатами проведення повторного заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання відповідачем вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, про що складено акт від 17.07.2020 №217, встановлено усунення більшості порушень вимог законодавства відповідачем. Втім, залишились неусунутим деякі порушення відповідачем вимог законодавства на об`єкті (дитячий садок), який знаходиться за адресою: Київська обл., Броварський район, с. Зазим`є, вул. Київська, буд. 10-Б, а саме: не забезпечено контроль працездатності мережі систем зовнішнього протипожежного водопроводу власнику мережі водопостачання або іншій відповідальній особі, визначеній у відповідному договорі. Згідно вимог чинного законодавства необхідно 1 раз на рік проводити випробування на тиск та витрату води з оформленням акта (підпункт 4, пункту 2.1, глава 2, розділу V ППБУ); насосну станцію, систему внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопроводу не приведено в робочий стан (глава 2 розділу V ППБУ); не проведено ремонт, технічне обслуговування і перевірку на працездатність пожежних кранів, шляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки у спеціальному журналі обліку технічного обслуговування та складанням акта (пункт 9, глава 2.2, розділу V ППБУ); по периметру покрівлі будівлі не влаштовано огорожу згідно вимог ДБН В.2.6-220:2017 та ДБН В.1.1.7-2016 (пункт 22 розділу II ППБУ).

В подальшому Броварським районним управлінням ГУ ДСНС України у Київській області проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання - Комунальним закладом Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, про що складено акт від 14.08.2020 №222, з якого вбачається усунення відповідачем всіх порушень вимог законодавства, встановлених в акті перевірки від 24.01.2020 №3.

Таким чином, з огляду на усунення відповідачем порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, які слугували підставою для звернення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області з даним позовом до суду, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

Відповідачем не надано доказів понесення ним судових витрат, тому судові витрати присудженню не підлягають.

Керуючись статтями 241-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову відмовити.

Позивач - Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області (ідентифікаційний код 38537963, місцезнаходження: 04071, м. Київ, вул. Межигірська, 8).

Відповідач - Комунальний заклад Зазимської сільської ради Броварського району Київської області Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу Академія дитинства (ідентифікаційний код 41837822, місцезнаходження: 07415, Київська область, Броварський район, с. Зазим`є, вул. Київська, 10-Б).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Згідно пункту 3 розділу VI Прикінцеві положення Кодексу адміністративного судочинства України, суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, провадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Суддя Колеснікова І.С.

Дата виготовлення і підписання повного тексту рішення - 28 серпня 2020 року.

Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91222318
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у вигляді зупинення роботи

Судовий реєстр по справі —320/3693/20

Рішення від 28.08.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 26.05.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 05.05.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні