Рішення
від 28.08.2020 по справі 399/750/18
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 399/750/18

провадження № 2/399/82/20

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2020 року Онуфріївський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючої - судді Шуліка О.О.

за участю секретаря Бобрик І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Онуфріївка заяву адвоката Фермерського господарства АГРО ПЛЮС 7 - Близнюк Ігоря Володимировича про ухвалення додаткового рішення по справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства АГРО ПЛЮС 7 про визнання договорів оренди земельної ділянки недійсними та вчинення певної дії (скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки ,-

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Онуфріївського районного суду Кіровоградської області від 5.08.2020 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Фермерського господарства АГРО ПЛЮС 7 про визнання договорів оренди земельної ділянки недійсними та вчинення певної дії (скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки - відмовлено .

Під час розгляду справи представник відповідача ОСОБА_2 вказав про те, що докази на підтвердження витрат понесених позивачем на правничу допомогу будуть надані до суду в строк визначений ч. 8 ст. 141 ЦПК України.

19.08.2020 року від представника відповідача надійшла заява про стягнення з позивача на користь відповідача понесені відповідачем витрати на професійну правову допомогу.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні заперечував проти задоволення заяви про повернення витрат на професійну правову допомогу, оскільки вважає їх завищеними.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, але завчасно надіслав клопотання про розгляд клопотання без його участі.

Вислухавши позивача,дослідивши матеріали справи, суд вважає необхідним ухвалити додаткове рішення у справі, виходячи з наступного.

Так, згідно ч. 3 ст. 141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує, зокрема, чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку із розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів. Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`ятнадцяти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи за власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Згідно положень ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (установлення їх дійсності та необхідності), а також критерію розумності їх розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст.41 конвенції.

Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними й неминучими, а їх розмір обґрунтованим (рішення у справі East/West Alliance Limited проти України , заява №19336/04).

У рішенні ЄСПЛ у справі Лавентс проти Латвії зазначено, що відшкодовуються тільки витрати, які мають розумний розмір.

Договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору (ст. 1 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність ).

Враховуючи те, що законодавством України щодо діяльності адвоката не встановлено відповідних вимог до розрахункового документа, який повинен надати адвокат при сплаті клієнтом послуг, а також не встановлено форму такого документа, адвокат може видати клієнту на його вимогу складений в довільній формі документ (квитанція, довідка, тощо), який буде підтверджувати факт отримання коштів від клієнта.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 27 червня 2018 року по справі № 826/1216/16 висловила правову позицію про те, що склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені.

На підтвердження понесених та сплачених витрат, необхідних для надання правничої допомоги у справі представником відповідача адвокатом Близнюком І.В. надано копії наступних документів:

-копію Договору про надання правової (правничої) допомоги від 20.11.2019;

-копію рахунку №0212-1/19 від 2.12.2019 щодо сплати ФГ Агро Плюс7 15000 грн за надання правничої допомоги за договором від 20.11.2019;

-копію квитанції АТ КБ ПриватБанк від 16.12.2019 про сплату ФГ Агро Плюс7 коштів в сумі 15000 грн на рахунок отримувача АБ ОСОБА_3 ;

-копію рахунку №1806-1/20 від 18.06.2020 щодо сплати ФГ Агро Плюс7 15000 грн за надання правничої допомоги за договором від 20.11.2019;

-копію квитанції АТ КБ ПриватБанк від 25.06.2020 про сплату ФГ Агро Плюс7 коштів в сумі 15000 грн на рахунок отримувача АБ Близнюка;

-копію акту приймання - передачі виконаних робіт від 10.08.2020 за Договором про надання правової (правничої) допомоги від 20.11.2019.

Розмір витрат має бути співмірним зі складністю справи та виконаних адвокатом (професійна правнича допомога) робіт; часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт; обсягом наданих адвокатом послуг; ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи та репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог співмірності, суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи наявні у справі докази, а також зважаючи на вищезазначені приписи норм чинного законодавства, критерії розумності та реальності, нескладність справи,вважає за необхідне зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката та визначити їх розмір, який підлягає відшкодуванню позивачем у сумі 15000 грн., що є співмірним зі складністю справи та виконаних адвокатом робіт.

Керуючись ст. ст. 133,141, ч.1, 270 ЦПК України, України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву адвоката Фермерського господарства АГРО ПЛЮС 7 - Близнюк Ігоря Володимировича про ухвалення додаткового рішення по справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства АГРО ПЛЮС 7 про визнання договорів оренди земельної ділянки недійсними та вчинення певної дії (скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки - задовольнити частково.

Доповнити рішення Онуфріївського районного суду Кіровоградської області від 5.08.2020 року ухваленого у справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства АГРО ПЛЮС 7 про визнання договорів оренди земельної ділянки недійсними та вчинення певної дії (скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Фермерського господарства АГРО ПЛЮС 7 понесені ним судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 15 000 (десять тисяч) грн.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду через Онуфріївський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , який проживає: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: адвокат Лашко Олена Олексіївна, юридична адреса: АДРЕСА_2 .

Відповідач Фермерського господарства АГРО ПЛЮС 7 , юридична адреса: Полтавська область, Кременчуцький район, с. Кам`яні Потоки, фактична адреса місцезнаходження: Полтавська область, м. Кременчук, пров. Ливарний, буд. 22;

Представник відповідача: адвокат Близнюк Ігор Володимирович, юридична адреса: АДРЕСА_3 ;

Представник відповідача: Мірошник Михайло Олегович, юридична адреса: АДРЕСА_4 .

Повний текст додаткового рішення виготовлено 31.08.2020 року.

Суддя О.О. Шуліка

Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91228660
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —399/750/18

Рішення від 28.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Рішення від 28.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Рішення від 05.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Рішення від 05.08.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 05.06.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 18.05.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

Ухвала від 21.12.2019

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шуліка О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні