Рішення
від 31.08.2020 по справі 484/2482/20
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/2482/20

Провадження № 2/484/1125/20 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.08.2020 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Панькова Д.А.

секретаря судового засідання - Панчук О.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

04.08.2020 року позивач звернувся до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, обґрунтувавши свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після смерті померлої залишилась земельна ділянка розміром 4,9900 га, кадастровий номер 4825487600:09:000:0089, розташована у Первомайському районі Миколаївської області в межах Тарсівської сільської ради.

Відповідно до заповіту від 07.02.2019 року зареєстрованого ОСОБА_3 приватним нотаріусом Первомайського районного нотаріального округу Миколаївської області за № 154, 155, ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем померлої.

Після смерті померлої він фактично прийняв спадщину, користується вказаною земельною ділянкою, обробляє її та отримував дохід по довіреності, оскільки вона знаходиться в оренді ФГ Меркурій Б , де він голова господарства, згідно Договору оренди землі від 01.09.2010 року, зареєстрованого у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі по Тарасівській сільській раді 22.11.2010 року за № 041048300120.

29 липня 2020 року позивач звернувся до Другої Первомайської державної нотаріальної контори з приводу прийняття спадщини. Проте у нотаріальній конторі мені повідомили про те, що строк для прийняття спадщини ним пропущений, передбачений ч. 1 ст. 1270 ЦК, а саме 6 місяців від моменту відкриття спадщини. У зв`язку з цим нотаріус відмовив йому у вчиненні нотаріальної дії, Постанова від 29.07.2020 р. № 784/02-31.

На теперішній час іншим шляхом, окрім як згідно ст. 1272 ЦК України, відновити строк для подання заяви до нотаріальної контори не можливо. Відновлення строку необхідне для оформлення спадщини. Позивач вважав, що прийняв спадщину і по даній причині не звертався раніше за оформленням спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України: За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини .

Позивач в судове засідання надав заяву з проханням слухати справу у його відсутність, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання надіслав заяву з проханням слухати справу у його відсутність, проти задоволення позову не заперечував.

ОСОБА_1 являється спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 за заповітом, посвідченим 07.02.2019 р. приватним нотаріусом Первомайського районного нотаріального округу Миколаївської області Ткаченко Н.В. за № 154 Спадкова справа після смерті спадкодавця не заводилася. Позивач пропустив строк для подачі в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини по поважним причинам.

Норми права, що регулюють правовідносини під час розгляду справи.

Згідно ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно ч. 3 ст. 1272 вказаного Кодексу за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається із положень ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустив встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутись в суд з позовом для визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст. 80 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування, тому суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 200, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) до Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (с. Тарасівка, Первомайський р-н, Миколаївська обл., код ЄДРПОУ: 04376989) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк тривалістю в два місяці для подання ним до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Бандурка, Первомайського р-ну, Миколаївської області, що починається з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Суддя:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено02.09.2020
Номер документу91233556
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/2482/20

Рішення від 31.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні