Ухвала
від 31.08.2020 по справі 578/997/20
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ухвала

Іменем України

про тимчасовий доступдо документів

31 серпня 2020 року

Смт Краснопілля

Справа № 578/997/20

Провадження № 1-кс/578/309/20

Слідчий суддя Краснопільського районного суду Сумської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання: ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4

розглянувши клопотання

про

тимчасовий доступ до документів,

які містять охоронювану законом таємницю

по кримінальному провадженню №42019201120000113 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 24.10.2019 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 197-1 Кримінального кодексу України,

Установив:

Слідчий слідчого відділу Краснопільського відділення поліції (с. Краснопілля) Охтирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_3 /далі також слідчий/ звернулася до слідчого судді Краснопільського районного суду Сумської області з клопотанням, погодженим із начальником Краснопільського відділу Охтирської місцевої прокуратури ОСОБА_5 /далі також прокурор/ про надання тимчасового доступу до документів, що містять охоронювану законом таємницю, та знаходяться в розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що начальником Краснопільського відділу Охтирської місцевої прокуратури ОСОБА_5 в ході моніторингу Публічної кадастрової карти України, відомостей Google - Карти та інформації ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено факти самовільного використання суб`єктами господарювання у своїй господарській діяльності земельних ділянок державної та комунальної форми власності на території Краснопільського району Сумської області, внаслідок чого державі та територіальним громадам Краснопільського району завдається значна шкода.

У ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено непоодинокі випадки використання суб`єктами господарювання у своїй діяльності земельних ділянок особливо цінних земель державної форми власності без оформлених у відповідності до діючого законодавства документів, які надають законне право володіння, користування або оренди такими землями.

Крім того, встановлено, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення з кадастровими номерами 5922385000:05:003:0403 площею 3,8782 га та 5922385000:05:003:0404 площею 3,0626 га, які розташовані на території Ряснянської сільської ради Краснопільського району Сумської області, належать до земель державної форми власності - землі запасу (земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам).

Згідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_2 вказані земельні ділянки включено до земель сільськогосподарського призначення державної власності, права на які буде виставлено у 2020 році на земельні торги. Незважаючи на це, вказані земельні ділянки було оброблено та засіяно сільськогосподарськими культурами «озима пшениця».

Згідно відомостей голови ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказані земельні ділянки згідно рішення ІНФОРМАЦІЯ_3 від 06.04.2020 передані в оренду та обробляються ОСОБА_6 та ОСОБА_7 згідно договорів оренди, які укладені з порушенням Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі».

З метою досягнення дієвості кримінального провадження та вирішення визначенихстаттею 2Кримінального процесуальногокодексу України/далі також КПК/, завдань по вказаному кримінальному провадженню, необхідно застосування заходу забезпечення, передбаченогостаттею 159КПК- тимчасовий доступ до речей та документів.

Планується отримати тимчасовий доступ до наступних документів, що містять охоронювану законом таємницю:

- до рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 про передачу в оренду у 2020 році земельних ділянок державної форми, що розташовані на території сільської ради;

- до документів, що були підставою для прийняття таких рішень (заяви громадян про надання їм в оренду вказаних земель, протоколи поіменного голосування депутатів сільської ради із вказаних питань тощо);

- до договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної форми власності, які розташовані на території сільської ради, укладених у 2020 році.

Згідно з пунктом 4 частини другої статті 160КПКпідставами вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи є інформаційні довідки ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та Витяг з рішення 45 сесії, сьомого скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від 06.04.2020.

Зазначені у цьому клопотанні документи необхідні для проведення відповідних експертиз, та в подальшому можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Обставини, які передбачається довести за допомогою даних документів іншим способом добути неможливо.

Слідчий ОСОБА_3 на судовому засіданні клопотання підтримав з наведених у ньому підстав.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 на судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання та пояснив, що Рішення про надання земельних ділянок в оренду розташованих поза межами сільської ради, приймалось колегіально, договори укладались на рік з розрахунку що Держгеокадастр проведе аукціони,але аукціони не проводились останні 5 років, землі пустували, заростали бур`янами. Отримані кошти від оренди земельних ділянок використані на розвиток об`єктів сільської ради. На теперішній час в законодавство вносяться зміни, якими сільським радам буде поновлено право надавати земельні ділянки у користування.

Вивченням клопотання із долученими до нього додатками встановлено, що 24.10.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 197-1 Кримінального кодексу України, яке перебуває в провадженні ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно з пунктом 8 частини першої статті 162КПКвідомості, які можуть становити персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних належать до охоронюваної законом таємниці.

Такі відомості, зазначені у клопотанні, знаходяться у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з приписами чч. п`ятої, шостої статті 163КПКстороною кримінального провадження доведено, наявні достатні підстави, вважати, що вищевказана документація сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Виходячи з наведеного, слідчий суддя вважає можливим внесене клопотання задовольнити, та надати зазначеним у клопотанні особам тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, з розпорядженням про надання можливості вилучення цих документів, оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів.

Керуючись статтями160,162,163,164,166,309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

Постановив:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих Краснопільського відділення поліції (с. Краснопілля) Охтирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області капітану поліції ОСОБА_8 , капітану поліції ОСОБА_3 , старшому лейтенанту ОСОБА_9 , тимчасовий доступдо документівз можливістюознайомитись зоригіналами документівта вилучитиз місцязберігання належнимчином завіренікопії:

- до рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 про передачу в оренду у 2020 році земельних ділянок державної форми, що розташовані на території сільської ради;

- до документів, що були підставою для прийняття таких рішень (заяви громадян про надання їм в оренду вказаних земель, протоколи поіменного голосування депутатів сільської ради із вказаних питань тощо);

- до договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної форми власності, які розташовані на території сільської ради, укладених у 2020 році, що знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Тимчасовий доступ до документів має надати відповідальна особа ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановити строк дії ухвали слідчого судді в один місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів набирає законної сили з моменту її оголошення. Ухвала є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Ухвала слідчого судді оскарженню в порядку статті 309КПКне підлягає, але на неї може бути подано заперечення під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу91234227
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —578/997/20

Ухвала від 31.08.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 31.08.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні