Ухвала
від 14.08.2020 по справі 757/8327/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/8327/20-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 серпня 2020 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваної ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12018100060000772 від 20.02.2018, за клопотанням прокурора Київської місцевої прокуратури №6 ОСОБА_5 про звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, громадянки України, з повною загальною середньою освітою, яка заміжня, має неповнолітню дитину ІНФОРМАЦІЯ_2 , не працює, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОПП НОМЕР_1 , раніше не судима, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, -

В С Т А Н О В И В :

Досудовим розслідуванням встановлено, що у березні 2017 року ОСОБА_4 погодилась на пропозицію невстановленої досудовим розслідуванням особи за винагороду на вчинення дій, пов`язаних з реєстрацією підприємства на своє ім`я, і, не маючи наміру займатись фінансово - господарською діяльністю, надала невстановленій досудовим розслідуванням особі копії своїх паспорту серії НОМЕР_2 , виданого Дніпровським РВ ГУДМС України в місті Києві 25.07.2013 року, і картки платника податків про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_1 .

З метою реалізації свого злочинного умислу, 20.03.2017 в денний період часу ОСОБА_4 зустрілась з невстановленою досудовим розслідуванням особою в приміщенні нотаріальної контори, що в Печерському районі міста Києва, за адресою: АДРЕСА_2 , де, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, засвідчила своїм підписом надані підготовлені за невідомих обставин документи, які містили завідомо неправдиві відомості, а самепідписала довіреність реєстраційний № 2320, якою уповноважила невстановлену слідством особу від свого імені на реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності, при цьому достовірно знаючи, що фактично частку статутного фонду не вносила, до статутного фонду його не передавала та не від кого не приймала як засновник, чим здійснила підроблення офіційного документу.

На підставі підписаних ОСОБА_4 документів, які в подальшому були надані невстановленою досудовим розслідуванням особою до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців Печерської районної в м. Києві державної адміністрації, було здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

ОСОБА_4 , будучи формально засновником ТОВ «АДАМАНТ ПЛЮС» (кодЄДРПОУ 41550523), не мала наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені вказаного товариства, а саме: укладати фінансово-господарські договори з підприємствами-контрагентами про купівлю-продаж товарно-матеріальних цінностей, виконання робіт, надання послуг, перераховувати/отримувати грошові кошти з використанням рахунків товариства за проведені вищевказані дії. Підписання ОСОБА_4 зазначених документів дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, користуватися печаткою підприємства, прикриваючись фактом державної реєстрації вказаного товариства.

Таким чином, ОСОБА_4 своїми умисними діями, що виразилися у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 205-1 КК України.

20.02.2020 прокурор Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Під час підготовчого судового засідання прокурор, підозрювана ОСОБА_4 , кожний окремо, підтримали внесене клопотання.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень ч. 3 ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули строки, визначені цією статтею, зокрема, три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 2 років.

У відповідності до вимог ст. 12 КК України, нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу у розмірі не більше десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду.

ОСОБА_4 оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, який є нетяжким злочином ( ч.4 ст. 12 КК України).

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в повідомленні про підозру, подія злочину мала місце в березні 2017 року, відтак на час судового розгляду сплинув, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України 3-х річний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд, за наявності згоди ОСОБА_4 на закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Речові докази, судові витрати у справі відсутні.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2 ст. 284, ст. 285, п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання Прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_5 задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12018100060000772 від 20.02.2018 за підозрою ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 205-1 КК України, закрити у зв`язку із закінчення строків давності притягнення останньої до кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91234405
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, громадянки України, з повною загальною середньою освітою, яка заміжня, має неповнолітню дитину ІНФОРМАЦІЯ_2 , не працює, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОПП НОМЕР_1 , раніше не судима, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності

Судовий реєстр по справі —757/8327/20-к

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

Ухвала від 21.02.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні