Ухвала
від 31.08.2020 по справі 183/4665/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/4665/20

№ 2/183/3177/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

31 серпня 2020 року м. Новомосковськ

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Березюк В.В., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до Новомосковської міської ради про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні,

в с т а н о в и в :

26.08.2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача в якому просить стягнути з Новомосковської міської ради на його користь заборгованість по заробітній платі в сумі 27 127,65 грн. та середній заробіток за весь період затримки розрахунку по день ухвалення судового рішення.

Позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ч. 4 ст. 177 ЦПК України, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 5 ч. 1 п. 1 Закону України Про судовий збір , від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі лише у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Позивачем подано позов, в якому він просить стягнути заборгованість по заробітній платі та середній заробіток за період затримки розрахунку по день ухвалення судового рішення.

Отже, пред`явлена позивачем вимога щодо стягнення середнього заробітку за своєю суттю не відноситься до заробітної плати, тому повинна бути оплачена судовим збором.

При цьому суд враховує правову позицію Верховного Суду України, яка міститься у постанові від 30 січня 2019 року № 910/4518/16, згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюються на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні в усіх судових інстанціях.

За вимогою про стягнення заборгованості по заробітній платі позивач звільнений від сплати судового збору, на підставі ст. 5 Закону України Про судовий збір , а за вимогою про стягнення середнього заробітку за період затримки розрахунку ставка судового збору за позов майнового характеру, поданого фізичною особою, зокрема складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить у 2020 році - 840,80 грн.

Таким чином, підстави для звільнення від сплати судового збору щодо вимоги про стягнення середнього заробітку відсутні, а отже, позивачу слід сплатити судовий збір відповідно заявлених позовних вимог.

Крім того, подана позивачем позовна заява не містить: обґрунтованого розрахунку сум, що стягуються чи оспорюються, попереднього (орієнтованого) розрахунку сум судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, що суперечить вимогам пунктів 3, 8, 9 частини 3 статті 175 ЦПК України.

Відповідно до ч. ч. 1 та 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Відповідно до ч. 2 ст. 176 ЦПК України, якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

Оскільки позивачем не зазначено суму середнього заробітку за весь період розрахунку по день ухвалення судового рішення, яку він просить стягнути з відповідача, та на момент пред`явлення позову встановити його розмір неможливо, вважаю за необхідне попередньо визначити позивачеві розмір судового збору за позовну вимогу про стягнення середнього заробітку за період затримки розрахунку у розмірі 840,80 грн., що відповідає вимогам Закону України Про судовий збір .

Таким чином, позовна заява підлягає залишенню без руху до усунення позивачем вказаних в ухвалі недоліків, а також надання документу, що підтверджує сплату суми судового збору в сумі 840,80 грн. за вимогу про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Вказані в ухвалі недоліки мають бути усунені протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись статтями 175-177, 185 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Новомосковської міської ради про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні - залишити без руху.

Повідомити ОСОБА_1 про необхідність виправити у десятиденний строк з моменту отримання копії ухвали зазначені недоліки заяви - шляхом надання документів, що підтверджують сплату судового збору в частині майнових вимог щодо стягнення середнього заробітку за весь період затримки розрахунку у розмірі 840,80 грн., зазначення в позовній заяві обґрунтованого розрахунку сум, що стягуються чи оспорюються в частині стягнення середнього заробітку за весь період затримки розрахунку, попереднього (орієнтованого) розрахунку сум судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, надання позовної заяви у новій редакції, оформленої відповідно до вимог чинного законодавства із зазначенням ціни позову, з поданням копій позовної заяви у новій редакції для направлення відповідачеві.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути заявникові зі всіма доданими до неї документами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud0427/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена лише в частині визначення розміру судових витрат до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області апеляційної скарги заявником протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем отримання її копії, в іншій частині ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Ухвала суду складена і підписана 31 серпня 2020 року.

Суддя В.В. Березюк

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено03.09.2020
Номер документу91243541
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/4665/20

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Березюк В. В.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Березюк В. В.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Березюк В. В.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Березюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні