Рішення
від 31.08.2020 по справі 620/2404/20
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2020 року Чернігів Справа № 620/2404/20

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Непочатих В.О., розглянувши в спрощеному позовному провадженні без повідомлення сторін в приміщенні суду адміністративну справу за позовом керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області в інтересах держави до Кушкинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

Керівник Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області інтересах держави звернувся до суду з позовом до Кушкинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо невжиття заходів для набуття права комунальної власності на безхазяйне нерухоме майно - гідротехнічні споруди, розміщені на ставках-копанях Орлове-6 та Орлове-7 , а саме: гребля (земляна, насипна: 1. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 1800 м, максимальна висота - 1,57 м, 2. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 11924 м, максимальна висота - 1,56 м, водоскидна споруда (водовипуск) залізобетонний діаметром 400 мм. та насосна станція SADKO WP-50.25, яке розташоване на території Кукшинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області;

- зобов`язати Кукшинську сільську раду вчинити дії, спрямовані на набуття права комунальної власності на безхазяйне нерухоме майно - гідротехнічні споруди, розміщені на ставках-копанях Орлове-6 та Орлове- 7 , а саме: гребля (земляна, насипна: 1. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 1800 м, максимальна висота - 1,57 м, 2. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 11924 м, максимальна висота - 1,56 м, водоскидна споруда (водовипуск) залізобетонний діаметром 400 мм та насосна станція SADKO WP-50.25, яке розташоване на території Кукшинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, шляхом звернення із заявою про взяття на облік до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та розміщення оголошення про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік у друкованих засобах масової інформації.

В обґрунтування своїх вимог позивачем зазначено, що на території Кукшинської сільської ради розташовані гідротехнічні споруди, розміщені на ставках-копанях Орлове-6 та Орлове-7 , а саме: гребля, водоскидна споруда (водовипуск) залізобетонна діаметром 400 мм та насосна станція SADKO WP-50.25. Стверджує, що бездіяльність відповідача щодо набуття права власності на вказані об`єкти, позбавляє можливості вирішувати питання збереження водних об`єктів для загального та спеціального водокористування, надавати їх в оренду шляхом укладення договорів оренди нерухомого майна, забезпечивши збереження та належну експлуатацію гідротехнічних споруд, запобігти виникненню надзвичайним ситуаціям пов`язаних з водним фактором, забезпечити безаварійний пропуск льодоходу, повені та паводків на водних об`єктах.

Відповідач надіслав на адресу суду клопотання в якому зазначив, що заперечень проти позову не має.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

На території Кукшинської сільської ради розташовані два ставки-копані Орлове-6 та Орлове-7 , на яких розміщені безхазяйні гідротехнічні споруди, а саме: гребля (земляна, насипна: 1. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 1800 м, максимальна висота - 1,57 м, 2. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 11924 м, максимальна висота - 1,56 м, водоскидна споруда (водовипуск) залізобетонний діаметром 400 мм та насосна станція SADKO WP-50.25, що підтверджується актом обстеження нерухомого майна від 05.06.2020 (а.с. 16-17).

Згідно листа Ніжинського міжрайонного управління водного господарства від 08.06.2018 вих. № 656 Кукшинській сільській раді було направлено інвентаризаційні відомості щодо наявності на території Кукшинської сільської ради безхазяйних гідротехнічних споруд водовипусків розміщених на водних об`єктах Орлове-6 та Орлове-7 , які перебувають в оренді у ОСОБА_1 . Також було рекомендовано сільській раді створити комісію для проведення обстеження щодо виявлення безхазяйного майна, із залученням спеціалістів Ніжинського міжрайонного управління водного господарства та у подальшому взяти безхазяйні гідротехнічні споруди на облік та передати у комунальну власність сільській раді (а.с. 18-20).

Листом від 18.06.2018 Кукшинська сільська рада надана відповідь про те, що безхазяйними гідротехнічними спорудами на водних об`єктах Орлове-6 та Орлове-7 користується орендар вказаних водойм ОСОБА_2 (а.с. 21).

Згідно листа Кушкинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області від 02.06.2020 № 03-08/164 заходи щодо взяття на баланс вказаних безхазяйних гідротехнічних споруд не вживались (а.с. 24).

Керівник Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області, вважаючи, що Кушкинська сільська рада Ніжинського району Чернігівської області зобов`язана вчинити відповідні дії щодо набуття права власності на безхазяйне майно, що розташоване на території територіальної громади, звернувся до суду з даним позовом.

Даючи правову оцінку обставинам вказаної справи, суд зважає на таке.

Частиною першою статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси.

Частиною першою статті 23 Закону України Про прокуратуру визначено, що представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу (частина третя статті 23 Закону України Про прокуратуру ).

При цьому, суд враховує правову позицію Великої Палати Верховного Суду від 26.06.2019 у справі № 587/430/16-ц, згідно якої прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави в разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює компетентний орган, а також у разі його відсутності. Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній заяві самостійно визначає, у чому полягає порушення інтересів держави, та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також зазначає компетентний орган. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі набуває статусу позивача.

Тобто, прокурору надане право здійснювати представництво в суді законних інтересів держави.

Систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначає Закон України Про місцеве самоврядування в Україні , частиною другою статті 2 якого визначено, що місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Стаття 25 цього Закону визначає загальну компетенцію сільських, селищних, міських рад, відповідно до якої сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Згідно підпункту 1 пункту а статті 29 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: власні (самоврядні) повноваження: управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Повноваження в галузі житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв`язку сільських, селищних, міських рад регламентуються статтею 30 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , згідно якої до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: а) власні (самоврядні) повноваження, зокрема: здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян; б) делеговані повноваження: облік відповідно до закону об`єктів нерухомого майна незалежно від форм власності.

Так, згідно частини першої статті 1 Закону України Про аквакультуру гідротехнічні споруди рибогосподарської технологічної водойми (гідротехнічні споруди) - це об`єкти нерухомого майна (земляні греблі та дамби, водозабірні споруди, повеневі водоскиди, донні водовипуски, водопостачальні, скидні та рибозбірноосушувальні канали, рибовловлювачі, камери облову, причали, водоскиди, бистротоки, перепади, перегороджувальні рибозахисні та інші споруди), що є інженерними спорудами, які призначені для управління водними ресурсами (підготовка, постачання, збереження, транспортування води та водовідведення), а також для запобігання шкідливій дії вод.

Статтею 12 Закону України Про аквакультуру передбачено, що до повноважень сільських, селищних, міських, Київської і Севастопольської міських, районних, обласних рад у сфері аквакультури належать, зокрема, надання в користування на умовах оренди частини рибогосподарського водного об`єкта, рибогосподарської технологічної водойми для цілей аквакультури відповідно до повноважень щодо розпорядження землями, встановлених Земельним кодексом України.

Тобто, відповідачу у справі, органу місцевого самоврядування, чинним законодавством України надані повноваження щодо ведення обліку гідротехнічних споруд, здійснення контролю за їх використанням.

Поняття безхазяйного майна визначене статтею 335 Цивільного кодексу України, відповідно до якої безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Так, Закон України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, і спрямований на забезпечення визнання та захисту державою таких прав.

Статтею 2 зазначеного Закону встановлено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) - єдина державна інформаційна система, що забезпечує обробку, збереження та надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження.

В розумінні пункту 3 частини першої статті 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень орган місцевого самоврядування є заявником реєстрації речових прав у разі взяття на облік безхазяйного нерухомого майна.

Частиною чотирнадцятою статті 18 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що взяття на облік безхазяйного нерухомого майна проводиться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно пунктів 82, 84, 85 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127, взяття на облік безхазяйного нерухомого майна здійснюється за заявою заявника шляхом звернення до суб`єкта державної реєстрації прав або нотаріуса в установленому для державної реєстрації прав порядку з урахуванням особливостей, визначених пунктами 83-88 цього Порядку. За результатом розгляду заяви державний реєстратор приймає рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна або рішення щодо відмови у взятті на такий облік. Державний реєстратор за результатом прийнятого рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна вносить до спеціального розділу Державного реєстру прав відповідні відомості.

З аналізу зазначених норм чинного законодавства вбачається, що до відання сільських, селищних, міських рад відноситься, в тому числі, реєстрація та взяття на облік безхазяйного майна, розташованого на території відповідної громади.

Так, законодавством визначена поетапна процедура передання у комунальну власність безхазяйного нерухомого майна, яка включає в себе звернення до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, з заявою про взяття на облік безхазяйної нерухомої речі, а після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі, звернення органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, до суду за переданням нерухомого майна за рішенням суду у комунальну власність.

Як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, відповідачем не вчинено заходів щодо звернення до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, з заявою про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, а саме вищенаведених гідротехнічних споруд.

В порушення вимог частини другої статті 19 Конституції України, відповідач діяв не на підставі, не в межах повноважень та не у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З урахуванням зазначеного, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково шляхом визнання протиправною бездіяльності відповідача щодо не звернення до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, із заявою про взяття на облік безхазяйних нерухомих речей - гідротехнічних споруд, розміщених на ставках-копанях Орлове-6 та Орлове-7 , а саме: гребля (земляна, насипна: 1. ширина по гребеню - 2,5- 9,0 м, довжина - 1800 м, максимальна висота - 1,57 м, 2. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 11924 м, максимальна висота - 1,56 м; водоскидна споруда (водовипуск) залізобетонний діаметром 400 мм.; насосна станція SADKO WP-50.25, які розташовані на території Кукшинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області; зобов`язання відповідача звернутися до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, із заявою про взяття на облік безхазяйних нерухомих речей - гідротехнічних споруд, розміщених на ставках-копанях Орлове-6 та Орлове-7 , а саме: гребля (земляна, насипна: 1. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 1800 м, максимальна висота - 1,57 м, 2. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 11924 м, максимальна висота - 1,56 м; водоскидна споруда (водовипуск) залізобетонний діаметром 400 мм.; насосна станція SADKO WP-50.25, які розташовані на території Кукшинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

Разом з тим, позовні вимоги про визнання протиправною бездіяльності відповідача щодо набуття права комунальної власності на безхазяйне майно; зобов`язання відповідача вчинити дії, спрямовані на набуття права комунальної власності на безхазяйне нерухоме майно шляхом розміщення оголошення про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік у друкованих засобах масової інформації, є передчасними та задоволенню не підлягають, оскільки, як вже зазначалося судом, законодавством визначена відповідна поетапна процедура передання у комунальну власність безхазяйного нерухомого майна, і лише у разі прийняття державним реєстратором рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна за заявою відповідного органу місцевого самоврядування, настають підстави подання оголошення у друкованих засобах масової інформації та, в кінцевому результаті, передання безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність саме за рішенням суду.

У відповідності до вимог частини першої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З урахуванням зазначеного, на підставі наданих доказів в їх сукупності, системного аналізу положень законодавства України, суд приходить до висновку, що позов керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області підлягає задоволенню частково.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, а також за відсутності витрат позивача - суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), відповідно до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 72-74, 77, 241-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області (вул. Овдіївська, буд. 2, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600, код ЄДРПОУ 02910114) в інтересах держави до Кушкинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області (вул. Власенків, буд. 8, с. Кукшин, Ніжинський район, Чернігівська область, 16631, код ЄДРПОУ 04414394) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Кушкинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області щодо не звернення до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, із заявою про взяття на облік безхазяйних нерухомих речей - гідротехнічних споруд, розміщених на ставках-копанях Орлове-6 та Орлове-7 , а саме: гребля (земляна, насипна: 1. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 1800 м, максимальна висота - 1,57 м, 2. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 11924 м, максимальна висота - 1,56 м; водоскидна споруда (водовипуск) залізобетонний діаметром 400 мм.; насосна станція SADKO WP-50.25, які розташовані на території Кукшинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

Зобов`язати Кушкинську сільську раду Ніжинського району Чернігівської області звернутися до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, із заявою про взяття на облік безхазяйних нерухомих речей - гідротехнічних споруд, розміщених на ставках-копанях Орлове-6 та Орлове-7 , а саме: гребля (земляна, насипна: 1. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 1800 м, максимальна висота - 1,57 м, 2. ширина по гребеню - 2,5-9,0 м, довжина - 11924 м, максимальна висота - 1,56 м; водоскидна споруда (водовипуск) залізобетонний діаметром 400 мм.; насосна станція SADKO WP-50.25, які розташовані на території Кукшинської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

В решті позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 31.08.2020.

Суддя В.О. Непочатих

Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено03.09.2020
Номер документу91248834
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/2404/20

Рішення від 31.08.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Непочатих В.О.

Ухвала від 07.07.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Непочатих В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні