Рішення
від 21.08.2020 по справі 439/906/20
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №439/906/20

Провадження № 2-о/439/68/20

21 серпня 2020 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого-судді Петейчука Б.М.

з участю секретаря

судового засідання Ковальчук О.С.,

заявник ОСОБА_1 ,

заінтересована особа - Батьківська сільська рада Бродівського району, Львівської області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, ухвалив таке рішення.

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою, в якій просить суд встановити факт, що вона - ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала із ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 однією сім`єю не менше 5 років до часу відкриття спадщини, а саме з початку 1998 року і по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стислий виклад позиції заявника.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 . Після її смерті залишилось спадкове майно, в склад якого входить земельна ділянка площею 1,3584га.

Спадщина ОСОБА_2 ніким не прийнята, оскільки вона була одинокою.

Заявниця вказує, що починаючи з початку 1998 року і по день смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , вона - ОСОБА_1 постійно проживала однією сім`єю за адресою: Львівська область. Бродівський район, с. Лукавець, вела з нею спільне господарство, мала спільний бюджет, спільний побут, взаємні права та обов`язки, спільно проводили поточні ремонти будинку, обробляли землю.

Всі витрати на поховання ОСОБА_2 були проведені заявницею.

Заявниця вказує, що подати заяву про прийняття спадщини вона не може, оскільки з покійною ОСОБА_2 не перебувала у родинних стосунках, а тому змушена звертатися із заявою до суду про встановлення факту проживання однією сім`єю більше п`яти років.

Заяви та клопотання учасників справи, процесуальні дії у справі.

24.07.2020 - ухвала про відкриття провадження у справі.

Заявниця ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, однак від представника заявника - адвоката Микитюка С.М. надійшла письмова заява про розгляд заяви у його відсутності, заяву просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи Батьківської сільської ради в судове засідання не з`явився, проте Батьківським сільським головою В.Гавришко до суду подано письмову заяву, в якій заявлені вимоги ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення визнає, просить суд розглянути справу у відсутності представника сільської ради.

Суд розглянув справу без фіксування судового засідання звукозаписувальними технічними засобами, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Встановлені судом фактичні обставини з посиланнями на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 (а.с. 6).

ОСОБА_2 на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 1,3584га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 7).

Відповідно до довідки, виданої виконкомом Батьківської сільської ради №328-20/18 від 09.06.2020, ОСОБА_1 дійсно з 1998 року проживала однією сім`єю із ОСОБА_2 до дня смерті останньої - ІНФОРМАЦІЯ_2 . Разом вели спільне господарство, мали спільний побут. ОСОБА_1 провела похорон ОСОБА_2 (а.с. 8).

Відповідно до довідки, виданої виконкомом Батьківської сільської ради №635-02/18 від 18.11.2019, на день смерті ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) із нею за місце проживання у АДРЕСА_1 були зареєстровані та проживали ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 (а.с. 9).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу. Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст. 3 Сімейного Кодексу України, сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Подружжя вважається сім`єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв`язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Права члена сім`ї має одинока особа. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Таким чином, на основі наданих суду доказів, суд приходить до переконання, що факт спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 більше п`яти років підтверджено належними та допустимим доказами.

Також судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживали однією сім`єю не менше 5 років до часу відкриття спадщини, а саме з початку 1998 року і по день смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

До висновку, що вищевказані особи проживали спільно саме як сім`я, суд приходить на основі аналізу стосунків між вказаними особами. Як було встановлено на основі наданих суду доказів, ОСОБА_1 постійно проживала із ОСОБА_2 за однією адресою, вела з нею спільне господарство, мала спільний бюджет, спільний побут, взаємні права та обов`язки, спільно проводили поточні ремонти будинку, обробляли землю, усі витрати на поховання ОСОБА_2 були проведені ОСОБА_1 .

Оскільки, підтвердження факту проживання осіб однією сім`єю більше п`яти років має значення для створення умов оформлення заявником майнових прав на спадщину і спору про право, який підлягав би вирішенню в порядку позовного провадження, не виникло, тому суд приходить до переконання про необхідність задоволення заяви ОСОБА_1 .

Керуючись ст. 10, ч.2 ст. 247, 315, 319 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала із ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 однією сім`єю не менше 5 років до часу відкриття спадщини, а саме з початку 1998 року і по день смерті ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 ч. 1 Розділу ХІІІ ЦПК України, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до або через відповідні суди.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа Батьківська сільська рада Бродівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04372492, знаходиться за адресою: Львівська область, Бродівський район, с. Батьків.

Повне судове рішення складено 21.08.2020.

Суддя Б.М. Петейчук

СудБродівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення21.08.2020
Оприлюднено03.09.2020
Номер документу91263336
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/906/20

Рішення від 21.08.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні