Рішення
від 17.08.2020 по справі 572/747/20
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 572/747/20

17 серпня 2020 року м. Костопіль

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючий суддя Олійник П. В.

з участю секретаря Рубельського О. С.

з участю позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Костопіль справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору орган опіки та піклування Сарненська районна державна адміністрація Рівненської області та орган опіки та піклування Костопільська районна державна адміністрація Рівненської області про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась в суд з позовною заявою до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору орган опіки та піклування Сарненська районна державна адміністрація Рівненської області та орган опіки та піклування Костопільська районна державна адміністрація Рівненської області про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позовних вимог позивач покликається на те, що вона перебувала у шлюбі з ОСОБА_2 , під час шлюбу у них народився син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Фактично з ОСОБА_2 вона не проживає з 2014 року - часу коли він залишив місце проживання в смт. Степань Сарненського району Рівненської області і переїхав на постійне проживання в село Гута Костопільського району Рівненської області, саме з цього часу ОСОБА_2 не бачить сина та не займається його вихованням. Останній ухиляється від виховання свого сина, станом на 01.09.2019 року у нього існує заборгованість по аліментах в розмірі 68909 грн.

У зв`язку з викладеним просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно сина ОСОБА_4 .

В судовому засіданні ОСОБА_1 підтримала позовні вимоги з підстав, викладених в позовній заяві, просить позов задовольнити. Не заперечує проти заочного розгляду справи. Пояснила, що відповідач не платить аліменти, участі у вихованні дитини не бере. З дитиною не зустрічався близько 3 років. Приїжджав три роки тому на день народження сина, останній раз спілкувався з дитиною в травні 2020 року по телефону. В школі відповідача не зявлявся ніколи.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся неодноразово у встановленому законом порядку.

Представники третіх особи - органу опіки та піклування Сарненська районна державна адміністрація Рівненської області та органу опіки та піклування Костопільська районна державна адміністрація в судове засідання не з`явились, звернулись до суду з заявами про розгляд справи у їх відсутності.

Враховуючи думку позивача, яка не заперечувала проти ухвалення заочного рішення та дослідивши докази належного повідомлення відповідача про дату та час розгляду справи, суд дотримуючись вимог ст. 280 ЦПК України дійшов висновку про можливість розгляду справи за відсутності відповідача та ухвалення заочного рішення по справі.

Заслухавши пояснення позивача, свідків, дослідивши подані письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача підлягають до задоволення.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що батьками неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

З довідки № 121 від 09.10.2019 року виданої директором Степанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сарненської районної ради Рівненської області вбачається, що батько ОСОБА_4 , учня 2-Б класу ОСОБА_2 не бере участі у освітньому процесі своєї дитини, а саме не цікавиться навчальними успіхами сина, не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі у батьківських зборах.

З акту обстеження матеріально-побутових умов проживання будинку ОСОБА_1 від 27.11.2019 року вбачається, що в будинку для дитини відведена одна з кімнат. В кімнаті є спальне ліжко та стіл, де дитина може займатися, а також є внутрішній туалет, ванна та кухня. Дитина забезпечена всім необхідним для повноцінного розвитку. Батько у вихованні та житті дитини участі не бере.

Згідно нотаріально посвідченої заяви від 21.01.2020 року батько ОСОБА_2 не заперечує проти позбавлення його батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до висновку органу опіки та піклування від 04.08.2020 року №15/01/15-324 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Сарненська районна державна адміністрація як орган опіки та піклування, вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 .

Заслухані в судовому засіданні свідки показали також, що відповідач ОСОБА_2 неналежним чином виконує батьківські обов`язки.

Так, свідок ОСОБА_6 , батько позивача, в судовому засіданні пояснив, що відповідач, перебуваючи у шлюбі з дочкою, постійно їздив на заробітки, потім взагалі не приїжджав додому, не допомагав дочці з внуком. Останній раз зустрічався з внуком близько 4 років тому, аліменти не сплачує, допомоги для дитини не надає, не телефонує та не цікавиться його життям.

Свідок ОСОБА_7 , сусідка позивача в судовому засіданні пояснила, що відповідач відсутній по місцю проживання з часу, коли дитині виповнився 1 рік, не цікавиться дитиною, в садок не водив.

Відповідно до ст.150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Конвенцією про права дитини, ратифікованою Постановою Верховної ради Української РСР № 798 від 27.02.1991 року визначено, що батьки несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дітей та несуть відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до ст.11 Закону України "Про охорону дитинства" предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Крім того, ст.12 Закону України "Про охорону дитинства" передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 15, 16 постанови від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Відповідно до ст. 164 СК України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав у тому разі, коли вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК). Це означає, що позбавлення батьківських прав допускається лише, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

На підставі наведеного, враховуючи той факт, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, суд дійшов висновку про необхідність позбавити ОСОБА_2 батьківських прав стосовно сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст. 164, 166, 180 - 182, 184 СК України, ст.ст. 81, 141, 247, 258, 264-265, 268, 273 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору орган опіки та піклування Сарненська районна державна адміністрація Рівненської області та орган опіки та піклування Костопільська районна державна адміністрація Рівненської області про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте Костопільським районний судом за письмовою заявою відповідача, шляхом подачі заяви про перегляд заочного рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущенного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 ; ІПН: НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 .

Третя особа: Орган опіки та піклування Костопільська районна державна адміністрація; м. Костопіль, вул. Незалежності, 7, Рівненська область; код ЄДРПОУ 04057698.

Третя особа: Орган опіки та піклування Сарненська районна державна адміністрація; м. Сарне, вул. Демократична,51, Рівненська область; код ЄДРПОУ 04057681.

Повний текст рішення виготовлено 26 серпня 2020 року.

СуддяП. В. Олійник

Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено07.09.2020
Номер документу91266399
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —572/747/20

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 07.05.2020

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 18.03.2020

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Слободянюк Б. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні