Рішення
від 02.09.2020 по справі 485/974/20
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/974/20

Провадження №2/485/400/20

Заочне рішення

іменем України

02 вересня 2020 року м. Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Яворського С.Й.,

секретар судового засідання Шеремет Ю.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Снігурівка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою Комунального підприємства "Снігурівський комунальник" (далі КП "Снігурівський комунальник") до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за водопостачання та водовідведення,

встановив:

У липні 2020 року КП "Снігурівський комунальник" звернулося до суду з вказаним позовом.

Позовні вимоги обґрунтовують тим, що ОСОБА_1 є абонентом КП "Снігурівський комунальник" та користується житлово-комунальними послугами з централізованого водопостачання та водовідведення за адресою АДРЕСА_1 , на підставі договору № 702 від 02 серпня 2010 року. Починаючи з травня 2018 року відповідачка почала не належним чином виконувати умови укладеного договору, а саме несвоєчасно або не в повному обсязі здійснювала оплату за спожиті житлово-комунальні послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, в результаті чого станом на липень 2020 року в неї виникла заборгованість в розмірі 13470,98 грн. В добровільному порядку відповідачка борг не погасила, а тому позивач просив стягнути з неї вказану суму боргу в судовому порядку.

В судове засідання сторони не з`явилися.

Представник позивача подала суду заяву, в якій просила справу слухати у її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та не заперечувала проти ухвалення заочного рішення, просила стягнути з відповідачки понесені судові витрати зі сплати судового збору в сумі 2102 грн.

Відповідачка про день та час розгляду справи повідомлялася своєчасно та належним чином шляхом направлення судової повістки рекомендованим листом з повідомленням за місцем реєстрації, яку вручено 15.08.2020 року. Причини неявки суду невідомі. Відзив не надійшов.

За наявності умов, визначених у ч.1 ст.280 ЦПК, суд ухвалив про проведення заочного розгляду справи.

У зв"язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до таких висновків.

Комунальне підприємство "Снігурівський комунальник" є юридичною особою, зареєстроване в державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців 25.10.2010 року, свідоцтво про державну реєстрацію серія НОМЕР_1 , видане Снігурівською райдержадміністрацією Миколаївської області (а.с.23).

Відповідно до п. 2.1 Статуту КП "Снігурівський комунальник": метою діяльності підприємства є забезпечення належним чином населення та підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, приватних підприємців міста послугами з водозабезпечення та водовідведення, а предметом діяльності: добування та реалізація води (а.с.18-22).

Тарифи на надання комунальних послуг по водопостачанню та водовідведенню в м.Снігурівка за період нарахування заборгованості, затверджені рішеннями Снігурівської міської ради № 12 від 22.02.2017 року, № 26 від 09.04.2019 року, № 142 від 04.12.2019 року (а.с.15-17).

Судом встановлено, що 02 серпня 2010 року між КП "Снігурівський комунальник" та ОСОБА_1 укладено договір № 702 про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення (а.с.6).

На ім`я ОСОБА_1 КП "Снігурівський комунальник" відкрито особовий рахунок по оплаті за використану воду та водовідведення № НОМЕР_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до абз.2 п.14 Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів №690 від 05.07.2019 року (надалі Правил), споживач надає щомісяця (у спосіб, передбачений договором) виконавцеві або визначеній власником (співвласниками) особі, що здійснює розподіл обсягів послуг, інформацію про обсяги споживання послуг з централізованого водопостачання та постачання гарячої води.

Відповідно до абз.2,3 п.16 Правил у разі відсутності інформації про показання вузлів обліку та/або недопущення споживачем або його представником виконавця або визначеної власником (співвласниками) особи, що здійснює розподіл обсягів послуг, до вузла обліку для зняття показань після закінчення тримісячного строку з дня недопущення виконавець зобов`язаний здійснювати розрахунки з такими споживачами як із споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку. Після відновлення надання показань вузлів обліку такими споживачами виконавець або визначена власником (співвласниками) особа, що здійснює розподіл обсягів послуг, зобов`язані провести перерахунок із споживачем, а вузлів розподільного обліку - з усіма споживачами будівлі.

З позовної та матеріалів справи вбачається, що відповідач починаючи з червня 2018 року не надає щомісяця позивачу, інформацію про обсяги споживання послуг з централізованого водопостачання та здійснює недопущення представника виконавця до вузла обліку для зняття показань. Тому у відповідності до п.16 Правил розрахунок заборгованості з відповідачем здійснюється як із споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку.

Згідно розрахунку суми заборговансоті, станом на червень 2020 року, за відповідачкою рахується заборгованість у розмірі 13470,98 грн., яка виникла за період з травня 2018 року по червень 2020 року (а.с.8).

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно вимог п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" № 1875 від 24.06.2004 р. споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживачі зобов"язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги - водопостачання, газ, електричну і теплову енергію, інші послуги - стягується по затвердженим у встановленому порядку тарифам.

Відповідно до п. 18 ч. 1 "Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення" розрахунковим період для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Як вбачається із матеріалів справи, 30 травня 2018 року, в порядку досудового врегулювання, позивач направляв на адресу відповідачки претензії з вимогою добровільно погасити борг за послуги водопостачання та водовідведення (а.с.7). Проте, відповідачкою дану вимогу не виконано та заборгованість не погашено.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, дослідивши докази, суд приходить до висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідачки заборгованості за водопостачання та водовідведення є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь позивача судовий збір.

Керуючись ст. ст. 76-78, 81, 141, 247, 263-265, 280 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов Комунального підприємства "Снігурівський комунальник" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за водопостачання та водовідведення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Комунального підприємства "Снігурівський комунальник", ЄДРПОУ 36895353, вул. Жовтнева, буд. 75, м.Снігурівка Миколаївської області, заборгованість по оплаті за надані послуги з водопостачання та відведення у розмірі 13470,98 грн. (тринадцять тисяч чотириста сімдесят грн. 98 коп.). та 2102,00грн. (дві тисячі сто дві грн. 00 коп.) судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду через Снігурівський районний суд, протягом тридцяти днів з дня його проголошення, який відраховується з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного судового рішення - 02.09.2020 р.

Суддя С.Й. Яворський

Дата ухвалення рішення02.09.2020
Оприлюднено03.09.2020
Номер документу91279972
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за водопостачання та водовідведення

Судовий реєстр по справі —485/974/20

Рішення від 02.09.2020

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Яворський С. Й.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Яворський С. Й.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Яворський С. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні