Ухвала
від 02.09.2020 по справі 635/2761/20
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №635/2761/20

Провадження по справі №2/635/1860/20

У Х В А Л А

02 вересня 2020 року сел. Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Бобко Т.В.

секретар судового засідання Євсюков О.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тернівської сільської ради Харківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) ,-

В с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , від імені якої на підставі ордеру, виданого відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність діє адвокат Овчінніков Ю.В .,. пред`явила до суду позов шляхом подання за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи позовної заяви до Тернівської сільської ради Харківського району Харківської області , яким просить визнати за нею им право на земельну частку (пай) за рахунок земель, які перебували у колективній власності КСП Рассвет (ЄДРПОУ 00852996), розташованих на території Тернівської сільської ради Харківського району Харківської області, та підлягали розпаюванню .

Представник позивача Овчінніков Ю.В. звернувся до суду з клопотанням про залучення до участі у справі в якості співвідповідача Харківської районної державної адміністрації, з тих підстав, що рішення по справі буде впливати на їх права та обов`язки. Крім того, представник позивача звернувся з клопотанням про витребування доказів, в якому просив витребувати з Харківської районної державної адміністрації належним чином завірені копії наступних документів:

-рішень правління КСП Рассвет та відповідних протоколів засідань правління КСП щодо прийняття ОСОБА_2 у члени КСП;

-рішень загальних зборів КСП Рассвет та відповідних протоколів засідань правління загальних зборів КСП щодо прийняття до членів КСП;

-рішень правління КСП Рассвет та відповідних протоколів засідань правління КСП щодо виключення ОСОБА_2 з членів КСП;

-рішень загальних зборів КСП Рассвет та відповідних протоколів засідань загальних зборів КСП щодо виключення ОСОБА_2 з членів КСП.

В обґрунтування клопотання про витребування доказів посилався на те, що позивач ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище якої ОСОБА_3 ) позбавлена можливості отримати архівні документи щодо членства позивача в КСП Рассвет , які мають істотне значення для справи.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд клопотань за його відсутності та просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, до суду надана заява за підписом сільського голови Махоніної І.В. про розгляд справи за відсутності представника Тернівської сільської ради Харківського району Харківської області.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає заяву про витребування доказів такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав. Відповідно до абзацу 2 пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року №7 про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ позови громадян, ов`язані з паюванням земель (зокрема про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі, можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифікату, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі.

Як вбачається з матеріалів справи, саме на підставі Розпорядження Харківської районної державної адміністрації Харківської області №189 від 06 березня 1998 року Про передачу земель у колективну власність КСП Рассвет було передано у колективну власність земельні угіддя площею 3226,9 кв.м. на території Тернівської сільської ради, на підставі вказаного Розпорядження КСП Рассвет був також виданий Державний акт на право колективної власності на землю серії ХР-25-00-000960 від 25 березня 1998 року

За змістом ч. 1 ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача залучити до участі у ній співвідповідача.

Виходячи з наведеного, та відповідно до ст. 51 ЦПК України, суд за клопотання представника позивача залучає Харківську районну державну адміністрацію Харківської області до участі у справі в якості співвідповідача.

Щодо клопотання представника позивача про витребування доказів, суд зазначає наступне.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає заяву позивача про витребування доказів такою, що підлягає задоволенню, оскільки позивач та його представник не можуть самостійно отримати запитувану останнім інформацію

Відповідно до вимог ч.ч. 1,3 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання про витребування доказів суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Керуючись ст.ст. 51, 84 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 про залучення в якості співвідповідача - задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Тернівської сільської ради Харківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай)в якості співвідповідача Харківську районну державну адміністрацію Харківської області.

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати з Харківської районної державної адміністрації належним чином завірені копії наступних документів:

-рішень правління КСП Рассвет та відповідних протоколів засідань правління КСП щодо прийняття ОСОБА_5 у члени КСП;

-рішень загальних зборів КСП Рассвет та відповідних протоколів засідань правління загальних зборів КСП щодо прийняття до членів КСП;

-рішень правління КСП Рассвет та відповідних протоколів засідань правління КСП щодо виключення ОСОБА_5 з членів КСП;

-рішень загальних зборів КСП Рассвет та відповідних протоколів засідань загальних зборів КСП щодо виключення ОСОБА_5 з членів КСП.

Направити відповідачу Харківській районній державній адміністрації Харківської області копію позовної заяви та додані до неї матеріали.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк із дня вручення даної ухвали для надання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) відповідачем одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: hr.hr.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя Т.В.Бобко

Дата ухвалення рішення02.09.2020
Оприлюднено04.09.2020
Номер документу91281910
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —635/2761/20

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 17.11.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

Ухвала від 19.05.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні