Ухвала
від 01.09.2020 по справі 802/118/17-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

01 вересня 2020 р. Справа № 802/118/17-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мультян Марини Бондівни, розглянувши у письмовому провадженні матеріали справи за позовом Північного офісу Держаудитслужби до державного підприємства "Чечельницьке лісове господарство" про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом Північного офісу Держаудитслужби до державного підприємства "Чечельницьке лісове господарство" про стягнення заборгованості.

Ухвалою суду від 25.05.2020 року поновлено провадження у даній справі.

Сторони в судове засідання, призначене на 01.09.2020 року, не прибули, поряд із цим представник позивача подала клопотання про проведення судового засідання в порядку письмового провадження, в якому просила розглянути подані раніше клопотання про виклик та допит свідка та залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Поряд із цим, представником відповідача подано суду клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату.

Вирішуючи подане представником відповідача клопотання, суд враховує таке.

Відповідно до частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Оскільки у цій справі суд не визнавав обов`язковою участь представника відповідача, та враховуючи обставини справи, підстави для відкладення розгляду справи відсутні. У зв`язку з цим, у задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи слід відмовити. З огляду на викладене, суд вважає за можливе розглянути подані представником позивача клопотання про виклик та допит свідка та залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

26.06.2020 року на адресу суду надійшло клопотання представника позивача про виклик та допит у якості свідка головного державного фінансового інспектора відділу взаємодії із правоохоронними органами Управління Північного офіс Держаудитслужби у Вінницькій області ОСОБА_1 .

Дослідивши доводи, які зазначені представником позивача у поданому клопотанні про виклик та допит свідка, суд зазначає наступне.

В силу приписів частини 1 статті 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Так, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких, суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи (стаття 72 КАС України).

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до частини 1 статті 65 КАС України, як свідок в адміністративній справі може бути викликана судом кожна особа, якій можуть бути відомі обставини, що належить з`ясувати у справі.

Частиною 2 статтею 65 КАС України передбачено, що свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або учасників справи.

Згідно з частиною 1 статтею 91 КАС України, показаннями свідка, є повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

Відповідно до частин 1, 3, 4 статті 92 КАС України, в ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання у справі.

Враховуючи викладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суддя приходить до висновку про задоволення клопотання представника позивача про виклик у судове засідання та допитати у якості свідка головного державного фінансового інспектора відділу взаємодії із правоохоронними органами Управління Північного офіс Держаудитслужби у Вінницькій області ОСОБА_1 .

Також, 30.07.2020 року представником позивача подано клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Національного природного парку "Кармелюкове поділля".

Визначаючись щодо заявленого клопотання, суд виходив з такого.

Відповідно до частини 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно з частинами 4, 5 статті 49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, рішення по справі № 802/118/17-а може вплинути на права та обов`язки Національного природного парку "Кармелюкове поділля", з урахуванням чого, а також з метою з`ясування всіх обставин справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення останнього до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

За приписами частини 5 статті 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відтак, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин справи, суд дійшов висновку про доцільність залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Національного природного парку "Кармелюкове поділля".

Керуючись ст.ст. 49, 65, 72, 77, 91, 92, 205, 248, 256, 294 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача про відкладення підготовчого судового засідання - відмовити.

Клопотання представника позивача про виклик свідка задовольнити.

Викликати до суду для допиту в якості свідка головного державного фінансового інспектора відділу взаємодії з правоохоронними органами Управління Північного офіс Держаудитслужби у Вінницькій області ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Попередити свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві відомості або за відмову від давання показань, з непередбачених законом підстав.

Довести до відома викликаного в судове засідання свідка, що згідно положень частини 1 статті 148 КАС України до належно викликаної особи, особисту участь якої визнано судом обов`язковою, свідка, які без поважних причин не прибули у судове засідання або не повідомили причини неприбуття, може бути застосовано привід до суду через органи Національної поліції України з відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення.

Про час та місце проведення судового засідання, у яке викликається свідок, він буде повідомлений додатково шляхом направлення судової повістки.

Заяву представника позивача про залучення третьої особи до участі у справі - задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Національний природний парк "Кармелюкове поділля" (Вінницька область, смт Чечельник, вул. Св`ято-Михайлівська, 15, код ЄДРПОУ 37663423).

Встановити третій особі 10-денний строк з дня вручення копії даної ухвали для надання письмових пояснення щодо позову, що подаються з дотриманням вимог статті 165 КАС України.

Призначити підготовче засідання на 29.09.2020 року о 10:00 в залі судових засідань № 5 Вінницького окружного адміністративного суду: м. Вінниця вул. Брацлавська, 14.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 КАС України.

Відповідно до статті 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Мультян Марина Бондівна

Дата ухвалення рішення01.09.2020
Оприлюднено07.09.2020
Номер документу91296013
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —802/118/17-а

Ухвала від 04.10.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 10.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Постанова від 12.01.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Постанова від 12.01.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 29.09.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 29.07.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 29.07.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 15.07.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Постанова від 01.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні