Ухвала
від 03.09.2020 по справі 632/400/20
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Справа № 632/400/20 Головуючий суддя І інстанції Росоха А. В.

Провадження № 22-ц/818/4823/20 Суддя доповідач Яцина В.Б.

Категорія: Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2020 року м. Харків

Харківський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати у цивільних справах

судді-доповідача Яцини В.Б.,

суддів Бурлака І.В., Хорошевського О.М.,

у порядку вирішення питання про відкриття апеляційного провадження по справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 10 червня 2020 року, постановлену у складі судді Росохи А.В., по цивільній справі за позовом Першого заступника керівника Первомайської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Первомайської міської ради Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів за фактичне використання земельної ділянки ,

в с т а н о в и в:

Ухвалою Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 10 червня 2020 року відкрито провадження у справі за позовом Першого заступника керівника Первомайської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Первомайської міської ради Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів за фактичне використання земельної ділянки.

Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції, 31.08.2020 ОСОБА_1 засобами поштового зв`язку подав безпосередньо до суду апеляційної інстанції апеляційну скаргу, яка була отримана судом 02.09.2020.

За правилом ч. 3 ст. 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Так, оскарження окремо від рішення суду ухвали про відкриття провадження у справі не передбачено вичерпним переліком, який викладено у ст. 353 ЦПК України. Згідно із ч. 2 ст. 353 ЦПК України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду, яке у даній справі наразі ще не постановлено.

Оскарження ухвали про відкриття провадження у справі з мотивів відсутності у прокурора повноважень звертатись до суду з позовом в інтересах держави, у даному випадку в особі Первомайської міської ради Харківської області, не передбачене нормами цивільного процесуального законодавства.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Суд апеляційної інстанції також враховує правову позицію, висловлену Європейським судом з прав людини щодо забезпечення доступу до суду, яке захищено гарантіями ст. 6 Конвенції Про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року в аналогічній процесуальній ситуації, коли заявнику було відмовлено національним судом у розгляду апеляційної скарги з огляду на те, що відповідне судове рішення згідно закону не оскаржується.

Так, у п.п. 53, 55 рішення від 06 грудня 2007 року у справі Воловік проти України , заява № 15123/03, Європейський суд з прав людини нагадав, що відповідно до пункту 1 статті 6 згаданої Конвенції, якщо апеляційне оскарження існує в національному правовому порядку, держава зобов`язана забезпечити особам під час розгляду справи в апеляційних судах, в межах юрисдикції таких судів, додержання основоположних гарантій, передбачених статтею 6 Конвенції, з урахуванням особливостей апеляційного провадження, а також має братись до уваги процесуальна єдність судового провадження в національному правовому порядку та роль в ньому апеляційного суду (див., наприклад, рішення у справі Подбіельські та ППУ Полпуре проти Польщі

Право на суд , одним із аспектів якого є право доступу, не є абсолютним і може підлягати обмеженням; їх накладення дозволене за змістом, особливо щодо умов прийнятності апеляційної скарги. Проте такі обмеження повинні застосовуватись з легітимною метою та повинні зберігати пропорційність між застосованими засобами та поставленого метою (див. рішення Подбіельські та ППУ Полпуре проти Польщі (Podbielski and PPU Polpure v. Poland) N 39199/ 98, п.п. 62, 26, 63 липня 2005 року).

У даному випадку таке обмеження права на апеляційне оскарження ухвали про відкриття провадження у справі передбачено законом та має легітимну мету усунення ризиків від маніпулювання правом на скаргу на шкоду розгляду справи впродовж розумного строку та пропорційним згаданій у ст. 2 ЦПК Україні меті справедливого розгляду справи. При цьому, у відповідача є процесуальне право заперечувати проти ухвали про відкриття провадження при оскарженні остаточного рішення по суті позову, або заявити про залишення позову без розгляду відповідно до ст. 257 ЦПК України з підстав, викладених у апеляційній скарзі.

Тому таке обмеження у праві на апеляційне оскарження відповідає завданню цивільного судочинства, визначеному ст. 2 ЦПК України, принципам верховенства права та пропорційності (ст.ст. 10, 11 ЦПК України) та не порушує конвенційні гарантії доступу до суду.

На підставі викладеного, слід повернути без розгляду апеляційну скаргу ОСОБА_1 як таку, що подана на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Керуючись п. 4 ч. 5 ст. 357, 389 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 10 червня 2020 року, постановлену у складі судді Росохи А.В., по цивільній справі за позовом Першого заступника керівника Первомайської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Первомайської міської ради Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів за фактичне використання земельної ділянки - повернути апелянту.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту підписання, і протягом тридцяти днів з дня набрання законної сили може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду .

Суддя-доповідач В.Б. Яцина.

Судді колегії І.В. Бурлака.

О.М. Хорошевський.

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено07.09.2020
Номер документу91309859
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —632/400/20

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Постанова від 02.06.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 19.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Кругова С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні