Рішення
від 02.09.2020 по справі 442/4758/20
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/4758/20

Провадження №2-о/442/117/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 вересня 2020 року

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

в складі:

головуючої - судді Гарасимків Л.І.

при секретарі Петрів В.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Дрогобич цивільну справу за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи - Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району Львівської області про встановлення юридичних фактів,-

в с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою за участю заінтересованої особи - Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району Львівської області про встановлення юридичних фактів, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабця ОСОБА_2 . Ще за життя його бабця ОСОБА_2 склала в його користь Заповіт . З метою оформлення спадщини звернувся до приватного нотаріуса Теплої М.Ю., що підтверджується Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 01.07.2020 року. Його бабці ОСОБА_2 , належали земельні ділянки, які вона успадкувала від своєї матері (його прабабця), ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Його бабця, ОСОБА_2 , спадщину (земельні ділянки) прийняла, але не оформила на своє ім`я, що вбачається з Листа нотаріуса, тому Державний акт на право власності на земельну ділянку оформлений ще на ОСОБА_4 (матір його бабці). Під час ознайомлення з документами нотаріусом виявлено, що у свідоцтві про народження його бабці ОСОБА_2 зазначено її ім`я як ОСОБА_2 , а згідно Свідоцтва про смерть її матері, ОСОБА_4 , померла - ОСОБА_4 , і в Державному акті на право власності на земельну ділянку, яка входить до спадкового майна після смерті ОСОБА_4 , власником є зазначена ОСОБА_4 . Встановлення факту родинних відносин та належності правовстановлюючого документу, необхідне для оформлення моїх спадкових прав на спадкове майно.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, однак від нього проступила заява, в якій просить розгляд справи проводити без його участі та без фіксування технічними засобами, заявлені вимоги підтримує, а тому суд розглянув справу у відсутності заявника на підставі наявних доказів по справі.

Заінтересована особа - представник Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району Львівської області в судове засіданння не з`явився, однак на адресу суду поступило клопотання про розгляд справи у відсутності представника заінтересованої особи, не заперечують проти задоволення заявлених вимог, а тому суд розглянув справу у відсутності представника Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району Львівської області на підставі наявних доказів по справі.

Відповідно до ст.247 ЦПК судовий розгляд проведено без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Перевіривши матеріали справи, суд вважає, що заява є підставною та підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Як вбачається із копії Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 21.01.2020р., ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 85 роки, про що в Книзі реєстрації Актів про смерть зроблено запис за №02.

Як вбачається із копії Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 03.07.2020р., ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 91 роки, про що в Книзі реєстрації Актів про смерть зроблено запис за №5.

Як вбачається із Заповіту від 21.03.1996р., складеного секретарем виконавчого комітету Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району Львівської області Федис М.І., ОСОБА_4 на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: Сертифікат на право приватної власності на землю ( середню земельну частку) та Приватизаційний майновий сертифікат заповіла своїй дочці ОСОБА_2 .

Як вбачається із Заповіту від 16.08.2017р., складеного секретарем виконавчого комітету Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району Львівської області Кравець О.Й., ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належатиме на день її смерті і на що за законом матиме право заповіла ОСОБА_1 .

Як вбачається із копії Державного Акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №133252 від 24.03.2005р., ОСОБА_4 , яка проживає в с.Гаї Верхні, Дрогобицького району, Львівської області, на підставі розпорядження Дрогобицької РДА від 18.08.2004р. за №227, є власником земельної ділянки площею 3,0584 га. у межах згідно з планом, земельна ділянка розташована на території Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району, Львівської області, цільове призначення : для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

У пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення судам роз`яснено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо, зокрема, згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно з пунктами 2, 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку підлягають розгляду заяви про встановлення постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї, отже, для підтвердження прийняття спадщини має значення встановлення факту постійного проживання спадкоємця за законом чи заповітом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Згідно з частиною першою ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Разом з тим, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч. 5 ст. 1268 ЦК України).

Ч.1 ст.1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Однак відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину (ч.3 ст. 1296 ЦК України), отже спадкові права є майновим об`єктом цивільного права, оскільки вони надають спадкоємцям можливість успадкувати майно (прийняти спадщину), але право розпорядження нею виникає після оформлення успадкованого права власності у встановленому законом порядку.

Згідно з ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Викладені доводи узгоджуються з правовим висновком у постанові Верховного Суду від 07.11.2018р. у справі № 336/709/18.

У відповідності до ч.2 ст.315 ЦПК України, в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Зі змісту ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 31 березня 1995 року, яка діє зі змінами 1998 року, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою Пленуму Верховного Суду України від 25 травня 1998 року №15) Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення відповідно до Цивільного процесуального Кодексу України в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

-згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

-чинним законодавством не передбачено іншого порядку для встановлення;

-заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення:

-встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Частиною 1 ст. вказаного кодексу визначене перелік фактів, які встановлюються судом.

Аналіз ч.2 цієї статті дає можливість зробити висновок, що цей перелік не є вичерпним. Цією нормою Цивільного процесуального кодексу України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Крім того, судом враховано факт недоплати судового збору та з`ясовано у процесі розгляду прийнятої заяви, суд залежно від конкретних обставин справи може: зобов`язати позивача (заявника) доплатити належну суму судового збору і подати суду відповідні докази у встановлений ним строк та за необхідності оголосити перерву в її розгляді (стаття 191 ЦПК); у разі неподання доказів оплати - стягнути належну суму судового збору за результатами вирішення спору, а відтак з позивача слід стягнути недоплачений судовий збір в розмірі 420,40 грн. ( за подання позову із другою самостійною вимогою).

А тому, аналізуючи всі зібрані по справі докази і оцінюючи їх в сукупності, суд прийшов до переконання, що є всі підстави для задоволення заяви.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 212, 214-215, 256, 259 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Заяву задоволити.

Встановити факт родинних відносин, а сааме що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 була донькою для ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт, що Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №133252, виданий 24 березня 2005р. на ім`я ОСОБА_4 належав ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме на:

- земельну ділянку площею 1,4507га., кадастровий номер - 4621281000:03:000:0170, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району, Львівської області.

- земельну ділянку площею 1,0962га., кадастровий номер - 4621281000:02:000:0061, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району, Львівської області.

- земельну ділянку площею 0,5114га., кадастровий номер - 4621281000:03:000:0091, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Верхньогаївської сільської ради Дрогобицького району, Львівської області.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір в користь держави в розмірі 420,40 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню короно вірусної хвороби ( COVID-19), строк подання апеляційної скарги на рішення суду продовжуються на строк дії такого карантину.

Сторони по справі :

Заявник - ОСОБА_1 , адреса реєстрації - АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 .

Заінтересовані особи : Верхньогаївська сільська рада Дрогобицького району, Львівської області, юридична адреса - вул.Залізнична,4, с.Верхні Гаї, Дрогобицького району, Львівської області, ЄДРПОУ - 36918286.

Суддя

Дата ухвалення рішення02.09.2020
Оприлюднено07.09.2020
Номер документу91311164
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення юридичних фактів

Судовий реєстр по справі —442/4758/20

Рішення від 02.09.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні