Ухвала
від 03.09.2020 по справі 592/10075/20
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/10075/20

Провадження № 1-кс/592/5095/20

УХВАЛА

про дозвіл на проведення обшуку

03 вересня 2020 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 32020200000000019 від 13.05.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про дозвіл на проведення обшуку , -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий своєклопотання,погоджене прокуроромвідділу наглядуза додержаннямзаконів органамифіскальної службиуправління наглядуу кримінальномупровадженні такоординації правоохоронноїдіяльності прокуратуриСумської області ОСОБА_4 , обґрунтовує тим, що громадянин ОСОБА_5 , (рнокпп НОМЕР_1 ), ОСОБА_6 , (рнокпп НОМЕР_2 ), та інші невстановлені особи, використовуючи ТОВ «Інтермодал Експрес» (код 39460090), ТОВ «Атлас Лоджистік» (код 41533911), ТОВ «Імексімпорт» (код 42960786), ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» (код 43004113), використовуючи підконтрольних фізичних осіб-підприємців ФОП ОСОБА_7 , (рнокпп НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_8 , (рнокпп НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_9 , (рнокпп НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_10 , код (рнокпп НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_11 , (рнокпп НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_12 , (рнокпп НОМЕР_8 ), протягом 2018 - 2020 років, при здійсненні імпорту на митну територію України легкових автомобілів, бувших у користуванні зі Сполучених Штатів Америки, та подальшого їх продажу не сплачували податок на прибуток, отриманий ними від послуг по ввезенню автомобілів, їх розмитненню та реалізації, в результаті чого ухилилися від сплати податків на загальну суму 11179 200 гривень, що є особливо великим розміром.

Так, в ході проведення ряду слідчих (розшукових) дій та заходів, негласних слідчих (розшукових) дій, встановлено, що на території міста Одеса, зареєстровано ТОВ «Інтермодал Експрес» (код 39460090), ТОВ «Атлас Лоджистік» (код 41533911), ТОВ «Імексімпорт» (код 42960786), ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» (код 43004113), засновником та бенифіціаром яких є ОСОБА_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Вищевказані підприємства надають послуги по придбанню, експедуванню, розмитненню вантажів (транспортних засобів), зареєстровані та фактично знаходяться за адресою: АДРЕСА_3 .

Встановлено, що на ТОВ «Інтермодал Експрес» (код 39460090) офіційно працевлаштований ОСОБА_7 , в функції якого входить оформлення ввезених бувших у використанні автомобілів із США та видача таких замовникам, перевізникам або оформлення на своє ім`я з метою подальшого перепродажу через майданчик ТОВ «Інтермодал Експрес» (код 39460090). Робоче місце ОСОБА_7 , як представника ТОВ «Інтермодал Експрес» (код 39460090), ТОВ «Атлас Лоджистік» (код 41533911), ТОВ «Імексімпорт» (код 42960786), ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» (код 43004113), фактично знаходиться в офісному приміщенні за адресою: Одеськаобл., м. Одеса, вул. Хаджебейська Дорога 4/1 (будівля з написом «PORT OF ODESA», другий поверх, кабінет 35).

Проведеними заходами встановлено схему діяльності осіб, що займаються ввезенням на митну територію України та подальшою реалізацією бувших у використанні автомобілів із США.

Так, ОСОБА_6 використовуючи реквізити ТОВ «Інтермодал Експрес», ТОВ «Атлас Лоджистік», ТОВ «Імексімпорт», ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» зареєстрував особистий кабінет на інтернет ресурсі «COPART», «IAA Buyer» з метою участі в аукціонах з купівлі бувших у використанні автомобілів. За послугу «купівлі автомобіля» отримує від 300 доларів США, також ОСОБА_6 надає доступ для участі в аукціоні, шляхом реєстрації замовників в особистому кабінеті, за дану послугу отримує від 200 доларів США. Оплата за автомобіль проходить у кілька етапів, спочатку замовник сплачує «фрахт» (вартість автомобіля та доставки морем до порту призначення), сплачені кошти зараховуються виключно на акуант особи, яка є власником особистого кабінету на «COPART», «IAA Buyer», та в подальшому «списуються» на рахунок страхового аукціону США.

Після того, як транспортний засіб прибуває до порту м. Одеси замовнику потрібно надати нотаріально завірену довіреність, що уповноважує представників ТОВ «Інтермодал Експрес» на вчинення дій щодо митного оформлення, експедирування, супроводження та доставку до місця призначення автомобіля. За послуги, які описано в дорученні, наданому замовником, громадянин ОСОБА_6 отримує від 800 доларів США.

В середньому, громадянин ОСОБА_6 разом із іншими учасниками схеми проводить експедитування та митне оформлення близько 40 автомобілів на день, кошти за дані послуги отримують майже у всіх випадках в іноземній валюті готівкою, лише в деяких випадках шляхом отримання переказу на банківську карту.

Доходи зазначених підприємств та їх власника є неконтрольованими та приховуються від оподаткування. Встановлено, що ОСОБА_6 у своїй злочинній діяльності, з метою збереження готівкових коштів здобутих злочинним шляхом переховує їх в сховищі АТ «Кредобанк» за адресою: Одеська обл., м. Одеса, вул. Рішельєвська, буд. 11 А.

На території Сумської області та міста Суми представником ТОВ «Інтермодал Експрес» є ФОП ОСОБА_5 , який за адресою: АДРЕСА_4 , організував СТО (станцію технічного обслуговування) та офіс, в якому зберігається чорнова бухгалтерія та грошові кошти здобуті злочинним шляхом. За цією адресою фактично прибувають автомобілі, які придбаваються замовниками Сумського регіону, які в подальшому ОСОБА_5 ремонтує та здійснює їх сертифікацію.

Крім того, ОСОБА_5 в своїй злочинній діяльності використовує нежитлове офісне приміщення за адресою: АДРЕСА_5 .

В офісних приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 , зберігаються грошові кошти, документи в яких приховано фактичні об`єми фінансово-господарської діяльності, комп`ютерна техніка з якої проводиться «купівля» автомобілів на аукціонах.

ОСОБА_5 фактично проживає в орендованій квартирі за адресою: АДРЕСА_6 (власником вказаної квартири є ОСОБА_13 рнокпп НОМЕР_9 ).

Одним із головних завдань вказаних громадян, є приховування інформації про отримані доходи, та всіх бухгалтерських даних у тому числі 1С на електронному сервері. Встановлено, що до діяльності даної схеми задіяно системного адміністратора, громадянина ОСОБА_14 (рнокпп НОМЕР_10 ), фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_7 . Даний громадянин має постійний доступ до бухгалтерських та інших даних, які містяться на сервері та за домовленістю із ОСОБА_6 при першій «небезпеці» зі сторони правоохоронних органів повинен знищити або відімкнути доступ до сервера.

Таким чином, у квартирі за адресою: АДРЕСА_8 можуть перебувати речі, предмети та документи, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі їх сліди або були об`єктом злочинних дій, а саме документи за 2018-2020 р.р.: документи, які підтверджують обсяги і вартість придбання товарно-матеріальних цінностей, їх використання, обсяги і вартість фактично реалізованих ТМЦ, обсяги і вартість наданих послуг, у тому числі: договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, чеки, готівкові грошові кошти, чекові книжки, печатки суб`єктів господарювання, акти приймання-передачі виконаних робіт чи наданих послуг, товарно-транспортні накладні, міжнародні товарно-транспортні накладні (СМR), сертифікати якості на товар, рахунок фактура, чорнові записи щодо придбання і використання ТМЦ, реалізації ТМЦ, товарно-матеріальні цінності, та інші предмети й документи, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини; комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носії інформації (компакт-диски, флеш-накопичувачі, інші носії), на яких зберігаються електронні версії бухгалтерських документів, мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, інші предмети, що свідчать про обставини вчинення злочинів і які мають значення для встановлення істини у провадженні, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Крім того, вказані предмети, речі та документи нададуть можливість встановити вид та розмір шкоди, яку було завдано кримінальним правопорушенням, фактичну вартість товарно-матеріальних цінностей, та будуть використані у подальшому як речові докази.

У судовому засіданні старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , перевіривши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, доводи слідчого є достатніми для надання дозволу на проведення обшуку, що необхідно для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення. Матеріали провадження містять відомості, які вказують на необхідність проведення слідчих дій з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

З метою належного дотримання вимог, закріплених у Конвенції, суд враховує правові позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), сформульовані ним у рішеннях "Ратушна проти України", "Поліщук проти України", "Васильчук проти України", "Головань проти України", "Смирнов проти Росії".

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234-237 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати групіслідчих укримінальному провадженні№32020200000000019 ОСОБА_3 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 дозвіл на проведення обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_6 , яка фактично використовуються ОСОБА_5 , (рнокпп НОМЕР_1 ), та на праві власності належить ОСОБА_13 (рнокпп НОМЕР_9 ), з метою виявлення та вилучення предметів, документів та товарно-матеріальних цінностей, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі сліди злочинів або були об`єктом злочинних дій, а саме: документи фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 , (рнокпп НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_6 , (рнокпп НОМЕР_2 ), ТОВ «Інтермодал Експрес» (код 39460090), ТОВ «Атлас Лоджистік» (код 41533911), ТОВ «Імексімпорт» (код 42960786), ТОВ «Атлантік Експрес Одеса» (код 43004113), ФОП ОСОБА_7 , (рнокпп НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_8 , (рнокпп НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_9 , (рнокпп НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_10 , код (рнокпп НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_11 , (рнокпп НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_12 , (рнокпп НОМЕР_8 ) та інших задіяних у даній злочинній схемі суб`єктів підприємницької діяльності за 2018-2020 роки: документів, щодо обсягів і вартості придбання транспортних засобів та запчастин до них, їх використання, документів щодо розмитнення, експедитування, ремонту, сертифікації транспортних засобів, документів щодо обсягів і вартості фактично реалізованих транспортних засобів та запчастин до них; у тому числі договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, чеки, готівкові грошові кошти, чекові книжки, печатки суб`єктів господарювання, акти приймання-передачі виконаних робіт чи наданих послуг, товарно-транспортні накладні, міжнародні товарно-транспортні накладні (СМR), сертифікати якості на товар, інвойси, рахунок фактура, чорнові записи щодо придбання і використання ТМЦ, реалізації ТМЦ, товарно-матеріальні цінності та інші предмети й документи, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини; комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носії інформації (компакт-диски, флеш-накопичувачі, інші носії), на яких зберігаються електронні версії бухгалтерських документів, мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, інші предмети, що свідчать про обставини вчинення злочинів і які мають значення для встановлення істини у провадженні, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Строк дії ухвали тридцять днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу91312661
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —592/10075/20

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні