Ухвала
від 03.09.2020 по справі 582/849/20
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кп/582/84/20

Справа № 582/849/20

Копія

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 вересня 2020 року

Недригайлівський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

предствник потерпілого ОСОБА_4

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Недригайлів матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020205220000019 від 06 серпня 2020 року за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Лікарське Сумського району Сумської області, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, несудимої, яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч. 1 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В :

25 серпня 2020 року до Недригайлівського районного суду надійшов обвинувальний акт щодо вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 190 КК України.

Ухвалою від 28 серпня 2020 року призначено підготовче судове засідання.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, відповідно до ст. 45 КК України у зв`язку з дієвим каяттям. Клопотання обґрунтовувала тим, що вперше вчинила кримінальний проступок, повністю відшкодувала завдані збитки, у скоєному щиро кається.

Прокурор ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні не заперечував проти задоволення заявленого клопотання, вважаючи його обґрунтованим, оскільки обвинувачена визнала себе винуватою в у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, сприяла досудовому розслідуванню, щиро розкаялась, повністю відшкодувала завдану шкоду.

Представник потерпілого, ОСОБА_4 , начальник Управління праці та соціального захисту населення Недригайлівської райдержадміністрації, проти клопотання обвинуваченої ОСОБА_6 не заперечував, пояснив, що обвинувачена повністю відшкодувала завдану шкоду, управління до неї претензій не має. Наслідки закриття кримінального провадження йому зрозумілі.

Вислухавши думку учасників судового провадження, дослідивши обвинувальний акт та матеріали кримінального провадження, надані прокурором, суд приходить до висновку про задоволення клопотання ОСОБА_5 з огляду на наступне.

Органами досудового розслідування ОСОБА_5 обвинувачується в у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), яке скоєне нею за наступних обставин.

01.01.2020 ОСОБА_5 , з метою отримання соціальної допомоги одиноким матерям, звернулася до Управління соціального захисту населення Недригайлівської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 03197983) із заявою про призначення всіх видів соціальної допомоги, компенсації, субсидій та пільг, затвердженої Наказом Міністерства соціальної політики України №441 від 21.04.2015, в якій зазначила завідомо недостовірні відомості про те, що не проживає спільно з особою, від якої має дитину, а саме ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , від якого під час проживання однією сім`єю, без реєстрації шлюбу, маючи спільне господарство, ІНФОРМАЦІЯ_3 народила сина ОСОБА_8 .

Окрім цього, ОСОБА_5 в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої Наказом Міністерства праці та соціальної політики України№ 204 від 22.07.2003, що передбачено Законом України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми» від 21.11.1992, не вказала інформацію про те, що має спільну дитину із ОСОБА_7 та те, що вони спільно із останнім проживають і ведуть господарство.

Відповідно до ст. 18-1 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми» жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям не має.

ОСОБА_5 , будучи заздалегідь ознайомленою з правами та обов`язками одинокої матері та відповідальністю за подання недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї, достовірно знаючи про необхідність інформування органи праці та соціального захисту населення про зміни в складі сім`ї (вступ до шлюбу, проживання з особою від якої має дітей), діючи з прямим умислом на отримання коштів, як допомогу одинокій матері, усвідомлюючи суспільно - небезпечні, наслідки і бажаючи їх настання, переслідуючи мету незаконного збагачення, маючи умисел на протиправне заволодіння коштами з Державного бюджету України, діючи шляхом обману, а саме: 01.07.2019 у невстановлений слідством час, перебуваючи в приміщенні Управління соціального захисту населення Недригайлівської районної державної адміністрації, яке розташованого за адресою: Сумська область смт. Недригайлів, вул. Сумська, 5, надала недостовірні відомості та приховала відомості про те, що вона протягом останніх дев`яти місяців мешкає разом з батьком своєї дитини ОСОБА_7 , з яким не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але веде спільне господарство, разом проживає і виховує дитину.

Внаслідок чого, відповідно до заяви «Про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг» та на підставі декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, рішенням Управління соціального захисту населення Недригайлівської районної державної адміністрації, ОСОБА_5 була призначена державна соціальна допомога одинокій матері з січня 2020 по липень 2020 та яка була виплачена їй з Державного бюджету України, у сумі 7697 грн. 56 коп., спричинивши тим самим державі збитки.

Протиправно заволодівши державними бюджетними коштами, ОСОБА_5 розпорядилася ними на власний розсуд.

Такі умисні дії ОСОБА_5 , які виразилися у заволодінні чужим майном у виді державної соціальної допомоги одинокій матері у сумі 7697 грн. 56 коп. шляхом обману (надання неправдивої інформації), кваліфіковані як кримінальний проступок передбачений ч. 1 ст. 190 КК України, тобто шахрайство.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом, у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Як вбачається з обвинувального акту та матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, що відповідно до ч. 2 ст. 12 КК України відноситься до категорії кримінальних проступків.

Органом досудового розслідування дії обвинуваченої правильно кваліфіковані за ст.190 ч.1 КК України.

ОСОБА_5 дійсно вперше вчинила кримінальний проступок, раніше не судима.

Судом встановлено, що обвинувачена активно сприяла розкриттю проступку, щиро розкаялася у його вчиненні, повністю відшкодувала шкоду, що підтверджується оригіналом квитанції №64 від 21.08.2020 (а.с.16) та поясненнями представника потерпілого під час підготовчого судового засідання.

За таких обставин, суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч.1 КК України на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям, закривши кримінальне провадження стосовно останньої, на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Запобіжний захід щодо обвинуваченої не обирався.

Речові докази в кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов не заявлявся.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст. 45 КК України, ст. ст.284, 285, 286 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

На підставі ст. 45 КК України звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст.190 КК України у зв`язку із дійовим каяттям.

На підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження №12020205220000019 щодо обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, закрити у зв`язку зі звільненням обвинуваченої від кримінальної відповідальності.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Сумського апеляційного суду через Недригайлівський районний суд Сумської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя: ОСОБА_1

СудНедригайлівський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91312758
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —582/849/20

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 28.08.2020

Кримінальне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні