Рішення
від 03.09.2020 по справі 279/3567/20
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

вул. Сосновського,38 м. Коростень Коростенський район Житомирська область Україна 11500

провадження №2/279/1486/20

Справа № 279/3567/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2020 року м.Коростень Житомирської області

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Волкової Н.Я., з секретарем Прокопчук І.В., розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу №279/3567/20 за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі виконавчого комітету Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, зазначивши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина за законом у виді житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 . За життя своє право на житловий будинок спадкодавець не оформила, нотаріус їй відмовив у видачі свідоцтва про право власності на спадкове майно через відсутність правовстановлюючого документу спадкодавця.

Просить визнати за нею право власності на спадкове майно у виді житлового будинку.

Позивач свої вимоги підтримав в повному обсязі та просила їх задовольнити, подавши письмову заяву.

Представник відповідача надав письмову заяву про визнання позову та згоду на розгляд справи в його відсутність.

За таких обставин справу розглянуто у відсутність сторін на підставі поданих доказів.

Дослідивши письмові докази та проаналізувавши їх в сукупності, суд дійшов висновку про наступне:

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина за законом у виді житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_2 позивач прийняла спадщину, оскільки проживала зі спадкодавцем на момент її смерті.

Право власності на будинок спадкодавцем позивача за життя не було оформлено та не зареєстровано, на час розгляду справи така можливість втрачена, що перешкоджає позивачеві, який є спадкоємцем померлого, оформити свої спадкові права. Право власності ОСОБА_2 на спадкове майно підтверджено довідкою Малозубівщанської сільської ради Коростенського району №388/02-26 від 13.07.2020 року.

До часу набрання чинності ЦК України та Законом України від 01 липня 2004 року Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від їх державної реєстрації.

Державна реєстрація права власності померлого спадкодавця не можлива, нотаріусом в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно відмовлено у видачі свідоцтва про право власності на спадкове майно. За таких обставин відсутня можливість оформлення позивачем свого права на спадкове майно в позасудовому порядку.

Відповідно до ст.548,549 ЦК України (1963 р.), для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Вважається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.263-265 ЦПК України, ст.ст.548,549 ЦК України (1963 р.),

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати право власності ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок АДРЕСА_1 , який належав ОСОБА_2 згідно запису в погосподарській книзі №6 Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області за 1977-1979 роки (рахунок № НОМЕР_1 ).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення. Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення (складення), має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано .

Сторони:

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , паспорт НОМЕР_3 від 21.05.2002 р..

Відповідач: територіальна громада в особі виконавчого комітету Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області, місцезнаходження: 11535, Житомирська обл., Коростенський район, с. Мала Зубівщина, вул.Центральна, 10, ЄДРПОУ 04347427.

Суддя Волкова Н.Я.

копія згідно оригіналу

СудКоростенський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено09.09.2020
Номер документу91343065
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —279/3567/20

Рішення від 03.09.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні