Ухвала
від 04.09.2020 по справі 243/7638/19
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-п/243/56/2020

Справа № 243/7638/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2020 року м. Слов`янськ

Суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області Ільяшевич О.В, розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю Скат-Центр про перегляд заочного рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 24 липня 2020 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Скат-Центр про стягнення заборгованості із заробітної плати, -

ВСТАНОВИЛА:

31 серпня 2020 року до Слов`янського міськрайонного суду надійшла заява ТОВ Скат-Центр про перегляд заочного рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 24 липня 2020 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Скат-Центр про стягнення заборгованості із заробітної плати.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Дослідивши заяву ТОВ Скат-Центр , суд приходить до висновку, що її подано без додержання вимог визначених ЦПК України.

Так, частиною 6 ст. 285 ЦПК України, закріплено, що до заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

В порушення зазначених вимог закону, до заяви ТОВ Скат-Центр , документ про сплату судового збору не доданий.

Згідно із ч. 8 ст. 285 ЦПК України, до неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 статті 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху .

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає ЗУ Про судовий збір .

За змістом частини 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Пунктом 4 п. 1 ч. 2 ст. 4 ЗУ Про судовий збір визначено, що за подання до суду заяви про перегляд заочного рішення, яку подано фізичною особою, ставка судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, враховуючи, що згідно із ст. 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік , прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений на 01 січня 2020 року становить - 2102,00 грн., то за подання до суду даної заяви має бути сплачений судовий збір в розмірі - 420,40 грн.

При цьому суд зазначає, що вимога сплати судового збору прямо передбачена нормами чинного законодавства та відповідно до ст. 6 Конвенції з прав та основоположних свобод людини, не є перешкоджанням доступу до правосуддя, оскільки чинним законодавством передбачений порядок звільнення від сплати судового збору судом.

Крім цього відповідно до статті 285 ЦПК України:

1. Заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі.

2. У заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено:

1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення;

2) ім`я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв`язку;

3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це;

4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача;

5) клопотання про перегляд заочного рішення;

6) перелік доданих до заяви матеріалів.

3. Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає.

4. До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів.

5. До заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження.

6. До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

7. До заяви про перегляд заочного рішення додаються докази, на які посилається заявник.

Всупереч вимогам ст. 285 ЦПК України у заяві не додані копії заяви з додатками для сторін по справі, документ, що підтверджує сплату судового збору, докази на які посилається заявник.

Вказані обставини перешкоджають розгляду питання про перегляд заочного рішення.

З огляду на викладене, суддя приходить до висновку, що заяву про перегляд заочного рішення слід залишити без руху, надавши заявнику строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху для усунення вищевказаних недоліків.

Згідно із частиною 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст.ст. 185, 285 ЦПК України, -

УХВАЛИЛА:

Заяву товариства з обмеженою відповідальністю Скат-Центр про перегляд заочного рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 24 липня 2020 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Скат-Центр про стягнення заборгованості із заробітної плати - залишити без руху та надати заявникові строк в 10 (десять) днів з дня вручення йому копії цієї ухвали для надання суду:

- копії заяви про перегляд заочного рішення з додатками для сторін по справі;

- докази на які посилається заявник;

- документу про сплату судового збору в сумі - 420 грн. 40 коп., якщо документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону відсутні.

Кошти в оплату судового збору мають бути перераховані на р/р UA 698999980313121206000005075, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), отримувач коштів - Слов`янське УК/м. Слов`янськ/22030101, код ЄДРПОУ - 37803368, МФО - 899998, код класифікації доходів бюджету - 22030101.

У випадку невиконання вказаних вимог у встановлений строк заява вважатиметься неподаною і буде повернена заявникові.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду О. В. Ільяшевич

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення04.09.2020
Оприлюднено09.09.2020
Номер документу91352005
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —243/7638/19

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Рішення від 24.07.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Рішення від 24.07.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 17.07.2019

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 17.07.2019

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні