Ухвала
від 04.09.2020 по справі 592/10117/20
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/10117/20

Провадження № 1-кс/592/5118/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2020 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , розглянув у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Сумської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку по кримінальному провадженню №42018201240000156, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.11.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 204 КК України,

в с т а н о в и в:

04.09.2020 до Ковпаківського районного суду м.Суми надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Сумської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, яке мотивується тим, слідчим управлінням ГУ ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018201240000156 розпочатому 13.11.2018, за фактом незаконного виготовлення підакцизних товарів (паливно-мастильних матеріалів), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 204 КК України.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 з іншими невстановленими особами, починаючи з вересня 2018 року, використовуючи підприємства НВП «СУМИ-СИНТЕЗ» ЛТД (код 23634090), ТОВ «ПІВНІЧНО-СХІДНА ПАЛИВНА КОМПАНІЯ» (код 39014953) та ТОВ «САЛБ» (код 23824614) незаконно виготовляють підакцизні товари (нафтопродукти) за адресою: АДРЕСА_1 та за адресою: Сумська обл., м. Лебедин, вул. Гастелло, буд.210.

В рамках даного кримінального провадження за результатами проведених обшуків виявлено та вилучено нафтопродукти, обладнання для переробки нафтопродуктів, зразки рідин, по яких призначено судово-хімічні експертизи, з метою встановлення їх належності до підакцизних товарів.

В подальшому від управління оперативно-розшукової діяльності ГУ ДФС у Сумській області отримано інформацію, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснює реалізацію та зберігання підакцизної групи товарів (дизельного пального та бензину) без відповідної реєстрації та дозвільних документів, з орендованого нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , яке перебуває у його користуванні.

Працівниками управління ОРД ГУ ДФС у Сумській області, під час проведення огляду нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , (без проникнення до нього) виявлено кубові полімерні ємності та каністри для зберігання паливно-мастильних матеріалів.

Відповідно до інформації з єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно встановлено, що приміщення яке використовується ОСОБА_7 належить на праві власності ПСП «Добробут» (код 31555043), а підприємство фактичного відношення до протиправної діяльності ОСОБА_8 не має.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_7 як фізична особа-підприємець не зареєстрований.

Таким чином, на території та у нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_2 , можуть знаходитися паливно-мастильні матеріали (підакцизні товари), документи, чорнові записи, ємності для зберігання пального, та інші речі та документи із інформацією щодо виготовлення та реалізації нафтопродуктів, гроші отримані в результаті їх реалізації, речовина для поліпшення якості нафтопродуктів підакцизних товарів та інші предмети та документи, що свідчать про обставини вчинення злочинів і які мають значення для встановлення істини у провадженні, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

На підставі вищевикладеного, просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , з метою виявлення та вилучення вищезазначених речей предметів та документів. У будь-який інший спосіб підтвердити вищевикладені обставини або їх остаточно спростувати неможливо.

У судовому засіданні старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, дійшов такого висновку.

В судовому засіданні встановлено, що 13.11.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018201240000156 внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 204 КК України, кримінальне провадження перебуває в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області.

Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснив, що на території та нежитлових приміщень за адресою: Сумська область, смт. Велика Писарівка, вул. Охтирська 9, що належить ПСП «Добробут» та перебувають у фактичному користуванні ОСОБА_6 можуть знаходитися паливно-мастильні матеріали (підакцизні товари), документи, чорнові записи, ємності для зберігання пального, та інші речі та документи із інформацією щодо виготовлення та реалізації нафтопродуктів, гроші отримані в результаті їх реалізації, речовина для поліпшення якості нафтопродуктів підакцизних товарів та інші предмети та документи, що свідчать про обставини вчинення злочинів і які мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 2 ст. 235 КПК України передбачено, що ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Враховуючи, що в матеріалах клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 містяться об`єктивні дані, з яких можна зробити висновки про те, що на території та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_2 , що належить ПСП «Добробут» (код 31555043) та перебувають у фактичному користуванні ОСОБА_6 , можуть знаходитись обладнання для виготовлення підакцизних товарів (нафтопродуктів), речовин для їх виготовлення та поліпшення якості, виготовлені нафтопродукти, юридичні, бухгалтерські та фінансові документи, блокноти, зошити, записники, окремі аркуші із записами, в яких може міститися інформація про підготовку та діяльність по вчиненню кримінального правопорушення. А відповідно до вимог ч.5 ст. 234 КПК України слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, та знаходяться у зазначеному в клопотанні місці, клопотання в цій частині підлягає задоволенню.

Крім того Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 просить надати дозвіл на обшук з метою відшукання інших предметів й документів, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини у провадженні, що не має конкретного опису.

Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Також стороною кримінального провадження не наведено достатніх підстав на обґрунтування клопотання в частині надання дозволу на обшук з метою відшукання та вилучення комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації та інших речей та документів із інформацією щодо виготовлення та реалізації нафтопродуктів, грошей, отриманих в результаті їх реалізації, зразків сировини для виготовлення нафтопродуктів.

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати дозвіл співробітникам слідчого управління ГУ ДФС у Сумській області, що входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні №42018201240000156 ОСОБА_9 , ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , на проведення обшуку території та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_2 , що належить ПСП «Добробут» (код 31555043) та перебувають у фактичному користуванні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення та вилучення обладнання для виготовлення підакцизних товарів (нафтопродуктів), речовин для їх виготовлення та поліпшення якості, виготовлених нафтопродуктів, юридичних, бухгалтерських та фінансових документів, блокнотів, зошитів, записників, окремих аркушів із записами.

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали п`ятнадцять днів з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91360704
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по кримінальному провадженню №42018201240000156, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.11.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —592/10117/20

Ухвала від 04.09.2020

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Шияновська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні