Ухвала
від 03.09.2020 по справі 906/1318/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

Від "03" вересня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/1318/19

Господарський суд Житомирської області у складі судді Костриці О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву прокуратури Житомирської області про вступ у справу від 16.04.2020 за №05/2-1057-20 у межах справи №906/1318/19 за заявами Виробничо-комерційної фірми "Урарту" (м.Баранівка, Житомирська область) та Приватного підприємства "Автомагістраль" (с. Синяк, Вишгородський район, Київська область) до Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" (м. Житомир) про банкрутство,

за участю учасників судового процесу:

- від кредиторів: не з`явились;

- від боржника: Литвинчук Ю.В. - представник Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" (довіреність №201 від 27.04.2020);

- присутні в судовому засіданні:

Конта М.П. - представник Акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" (довіреність № 29 від 21.08.2020) - в режимі відеоконференції,

Корнієнко О.В. - представник Державного агентства автомобільних доріг України (довіреність №69/1/10-20 від 08.01.2020) - в режимі відеоконференції,

Зименко Л.О. - прокурор прокуратури Житомирської області (посвідчення №036453 видане 30.11.2015),-

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" (далі - ДП "Житомирський облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України", боржник).

16.04.2020 до господарського суду надійшла заява прокуратури Житомирської області про вступ у справу № 906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України".

Ухвалою господарського суду від 16.04.2020 відкладено вирішення питання відносно прийняття до розгляду заяви прокуратури Житомирської області про вступ у справу до повернення матеріалів справи № 906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" до Господарського суду Житомирської області.

Ухвалою суду від 06.07.2020 було прийнято та призначено до розгляду в судовому засіданні заяву прокуратури Житомирської області про вступ у справу.

20.07.2020 на адресу суду від Приватного підприємства "Автомагістраль" надійшли письмові пояснення, у яких серед іншого заперечує щодо заяви прокуратури Житомирської області про вступ у справу, з підстав викладених у поясненнях (111-112 том 11).

02.09.2020 на адресу суду від прокуратури Житомирської області надійшли письмові пояснення по заяві, з доданими до них копіями листа Державного агентства автомобільних доріг України щодо вступу у розгляд справи №906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", відповіді прокуратури Житомирської області на лист Державного агентства автомобільних доріг України щодо вступу у розгляд справи №906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" та повідомлення прокуратури Житомирської області у порядку ст.23 Закону України "Про прокуратуру" про вступ у розгляд справи №906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України".

Представник прокуратури Житомирської області у засіданні суду підтримала зазначену вище заяву у повному обсязі.

Представники Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", Акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" та Державного агентства автомобільних доріг України підтримали заяву прокуратури про вступ у дану справу.

Заслухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно з ч.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно із ст.1 Кодексу України з процедур банкрутства, учасники у справі про банкрутство - сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 05.03.2020, серед іншого, залучено до участі у справі № 906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" орган, уповноважений управляти державним майном - Державне агентство автомобільних доріг України (ідентифікаційний код 37641918, місцезнаходження: 03150, м. Київ, вул. Фізкультури, 9).

Відтак, Державне агентство автомобільних доріг України є учасником провадження у справі про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України".

Як убачається із матеріалів справи, Державним агентством автомобільних доріг України було направлено Генеральному прокурору України лист від 19.03.2020 №904/1/19-4 відповідно до якого, з урахуванням ролі прокуратури в демократичному суспільстві та необхідності дотримання справедливого балансу у питанні рівноправності сторін судового провадження, захисту інтересів держави, та керуючись нормами Конституції, Закону України "Про прокуратуру" просить ініціювати вступ прокуратури у розгляд справи №906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України".

30.03.2020 вищезазначений лист Офісом Генерального прокурора було скеровано прокуратурі Житомирської області для ретельного розгляду наведених Державним агентством автомобільних доріг України доводів та за наявності підстав вжиття необхідних заходів на захист інтересів держави.

Розглянувши лист Державного агентства автомобільних доріг України щодо вступу у справу №906/1318/19 прокуратурою Житомирської області було вирішено у порядку ст.23 Закону України "Про прокуратуру" направити до Господарського суду Житомирської області заяву про вступ у справі № 906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України".

Обґрунтовуючи заяву про вступ у справу прокурор посилається на те, що засновником і єдиним акціонером ВАТ "ДАК" Автомобільні догори України", до структури якого входить ДП "Житомирський облавтодор", є держава в особі Державного агентства автомобільних доріг України, яке здійснює повноваження вищого органу управління та виконує функції з управління корпоративними правами держави щодо ВАТ "ДАК" Автомобільні дороги України". ДП "Житомирський облавтодор" засновано з метою забезпечення економічних інтересів держави, задоволення потреб держави, населення та оборони країни в удосконаленні і розвитку автомобільних доріг загального користування, розширення можливостей виробничого та соціального розвитку підприємств дорожнього господарства. У зв`язку з цим, банкрутство дочірнього підприємства значно погіршить стан експлуатаційного утримання мережі доріг загального користування державного значення, що може завдати шкоди інтересам держави.

Крім того, встановлено, що Державне агентство автомобільних доріг України як вищий орган управління ВАТ "ДАК" Автомобільні дороги України до структури якого входить ДП "Житомирський облавтодор", незважаючи на чистий дохід ВАТ "ДАК" Автомобільні дороги України" за 2019 рік у розмірі 6,5 млрд.грн не вжило належних та достатніх заходів, спрямованих на погашення заборгованості дочірнього підприємства перед кредиторами та допустило його банкрутство, що свідчить про неналежне здійснення захисту інтересів держави останнім та є підставою для представництва інтересів держави в суді прокурором.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Тобто імператив зазначеного конституційного положення встановлює обов`язок органів державної влади та їх посадових осіб дотримуватись принципу законності при здійсненні своїх повноважень, що забезпечує здійснення державної влади за принципом її поділу. Як підкреслив Конституційний Суд України у своєму рішенні від 01.04.2008 № 4-рп/2008, неухильне додержання органами законодавчої, виконавчої та судової влади Конституції та законів України забезпечує реалізацію принципу поділу влади і є запорукою їх єдності, важливою передумовою стабільності, підтримання громадського миру і злагоди в державі.

Законом України від 02.06.2016 № 1401-VIII "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", який набрав чинності 30.09.2016, до Конституції України внесені зміни, а саме Конституцію доповнено статтею 131-1, пункт 3 частини першої якої передбачає, що прокуратура здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Частина 3 ст. 53 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Відповідно до ч. 4 ст. 53 Господарського процесуального кодексу України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує: 1) в чому полягає порушення інтересів держави, 2) необхідність їх захисту, 3) визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає 4) орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Питання представництва інтересів держави прокурором у суді врегульовано у ст.23 Закону України "Про прокуратуру". Ця стаття визначає, що представництво прокурором держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів держави, у випадках та порядку, встановлених законом (частина перша). Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження (далі - компетентний орган), а також у разі відсутності такого органу (частина третя). Наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб`єктом владних повноважень (абзаци перший - третій частини четвертої). У разі встановлення ознак адміністративного чи кримінального правопорушення прокурор зобов`язаний здійснити передбачені законом дії щодо порушення відповідного провадження (частина сьома).

Ураховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, задовольнити заяву прокуратури Житомирської області про вступ у справу від 16.04.2020 за№05/2-1057-20 та залучити до участі у справі №906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" прокуратуру Житомирської області в інтересах держави в особі Державного агентства автомобільних доріг України.

Заперечення Приватного підприємства "Автомагістраль" щодо заяви прокуратури Житомирської області про участь у справі №906/1318/19 судом відхиляються, оскільки вони обгрунтовують неможливість вступу прокуратури Житомирської області у справу в інтересах держави на стороні боржника - Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", тоді як вищезаначена заява прокуратури стосується вступу у справу в інтересах держави в особі учасника провадження по справі - Д е р ж а в н о г о а г е н т с т в а а в т о м о б і л ь н и х д о р і г У к р а ї н и.

Керуючись статтями 1, 2, 7 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 53, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

1.Заяву прокуратури Житомирської області про вступ у справу від 16.04.2020 за№05/2-1057-20 задовольнити.

2. Залучити до участі у справі №906/1318/19 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житомирський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" прокуратуру Житомирської області в інтересах держави в особі Державного агентства автомобільних доріг України.

Ухвала господарського суду набирає законної сили 03.09.2020.

Ухвала господарського суду може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду або через Господарський суд Житомирської області в порядку та строки, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Повний текст ухвали суду складений та підписаний 08.09.2020.

Суддя Костриця О.О.

Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено09.09.2020
Номер документу91369503
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство,

Судовий реєстр по справі —906/1318/19

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні