Рішення
від 18.08.2020 по справі 521/1891/20
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/1891/20

Провадження №2-о/521/85/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2020 року місто Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси в складі:

головуючий суддя - Плавич І.В.,

секретар судового засідання - Бобрешов Є.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , що діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи - Щасливська сільська рада Доманівського району Миколаївської області, Одеський державний нотаріальний архів, Малиновська державна адміністрація Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування,

УСТАНОВИВ:

У провадженні суду знаходиться на розгляді цивільна справа окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , що діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи - Щасливська сільська рада Доманівського району Миколаївської області, Одеський державний нотаріальний архів, Малиновська державна адміністрація Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування.

В обґрунтування власної позиції та пояснюючи підстави звернення до суду заявник посилалася на ті обставини, що малолітня ОСОБА_2 є донькою її та ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті якого відкрилась спадщина, зокрема, у вигляді земельної ділянки, загальною площею 4,88 га, із цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Щасливської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, яка належить на праві власності матері ОСОБА_3 - ОСОБА_4 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Звернувшись до нотаріуса із відповідною заявою в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 про прийняття спадщини, ОСОБА_1 було відмовлено через відсутність родинного зв`язку між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а саме через розбіжність написання імені ОСОБА_4 у свідоцтві про народження, де ім`я указано як ОСОБА_5 , та у свідоцтві про смерть, де ім`я указано як ОСОБА_6 .

У зв`язку з викладеним, ОСОБА_1 звернулася із даною заявою до суду про встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Представники заінтересованих осіб у справі - Щасливської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, Одеського державного нотаріального архіву, Малиновської державної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування - правом подачі відзиву на подану заяву окремого провадження не скористались, відзивів на заяву про встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не надходило.

Заявник ОСОБА_1 , що діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 , у відкрите судове засідання не з`явилася, але від особи надійшла заява про підтримання заявлених вимог із клопотанням про розгляд справи за відсутності сторони в порядку ст. 211 ч. 3 ЦПК України.

Представники заінтересованих осіб у справі - Щасливської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, Одеського державного нотаріального архіву, Малиновської державної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування у відкрите судове засідання не з`явилися, але від осіб надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності в порядку ст. 211 ч. 3 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи у їх сукупності, взявши до уваги пояснення заявника, дослідивши письмові докази, представлені суду, надавши правовідносинам, що виникли між сторонами, належну правову оцінку, суд доходить наступного висновку.

Під час розгляду справи судом було встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Другим відділом реєстрації актів цивільного стану Приморського управління юстиції м. Одеси 10 лютого 2007 року, ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась ОСОБА_2 , батьками вказані ОСОБА_1 та ОСОБА_3 .

Згідно із свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Одесі реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції 21 листопада 2014 року, ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 помер.

Як убачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого Нікопольської сільською радою Доманівського району Миколаївської області, зокрема, матір`ю ОСОБА_3 указано ОСОБА_4 (рос.).

Проте, відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого виконкомом Щасливської сільської ради Доманівського району Миколаївської області 07 грудня 2012 року, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 .

Відповідно до Державного акту про право приватної власності на землю №452 від 28 лютого 2001 року на підставі рішення 13 сесії 23 скликання Щасливської сільської ради народних депутатів від 02 лютого 2001 року №11 ОСОБА_4 передано у приватну власність земельну ділянку, площею 4,88 га, у межах згідно із планом, що розташована на території Щасливської сільської ради Доманівського району Миколаївської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

У матеріалах справи знаходиться належним чином засвідчена копія трудової книжки колгоспника № НОМЕР_5 , видана на ім`я ОСОБА_4 .

Приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Алексєєвою О.В. 29 травня 2013 року розпочато спадкову справу №72/2013 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Також, приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Алексєєвою О.В. 11 лютого 2015 року розпочато спадкову справу №4/2015 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Згідно із постановою приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Алексєєвої О.В. №354/02-31 від 21 серпня 2018 року ОСОБА_1 , яка діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2 , відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом через розбіжності в написанні ім`я ОСОБА_4 у поданих документах, що підтверджують родинний зв`язок між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Згідно зі ст. 49 ЦК України актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків. При цьому, актами цивільного стану є народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід з громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, зміна імені, інвалідність, смерть тощо.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків.

Згідно із ст. 293 ч. 1, 2 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження зокрема справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Як регламентує ст. 315 ч. 1 п. 6 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема, родинних відносин між фізичними особами.

Ураховуючи наведене, на підставі з`ясованих обставин та з огляду на досліджені у справі докази, суд визнає вимоги заявника обґрунтованими, що обумовлює можливість їх задоволення.

Керуючись ст. 76, 259, 263, 264, 265, 293, 294, 315, 319, п. 8, 15.5 розділу ХІІІ ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , що діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи - Щасливська сільська рада Доманівського району Миколаївської області, Одеський державний нотаріальний архів, Малиновська державна адміністрація Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між фізичними особами, зазначивши, що ОСОБА_3 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_4 , був сином ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду через Малиновський районний суд м. Одеси протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повні відомості про учасників справи згідно ст. 265 ч. 5 п. 4 ЦПК України:

Заявник: ОСОБА_1 - зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Заінтересована особа: Щасливська сільська рада Доманівського району Миколаївської області - місцезнаходження: 56415, Миколаївська область, Доманівський район, с. Щасливка, вул. Шляхова, 17, код ЄДРПОУ 04375056.

Заінтересована особа: Одеський державний нотаріальний архів - місцезнаходження: 65104, м. Одеса, вул. Академіка Корольва, 92а, код ЄДРПОУ 26052885.

Заінтересована особа: Малиновська районна адміністрація Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування - місцезнаходження: 65078, м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 22, код ЄДРПОУ 26303175.

Суддя: І.В. Плавич /підпис/

З оригіналом згідно. Рішення суду набрало законної сили 26.11.2012 року.

Оригінал рішення суду знаходиться в матеріалах цивільної справи окремого провадження

№521/9292/17 в Малиновському районному суді міста Одеси.

Дата ухвалення рішення18.08.2020
Оприлюднено10.09.2020
Номер документу91398841
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —521/1891/20

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Рішення від 18.08.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні