Рішення
від 02.09.2020 по справі 922/913/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" вересня 2020 р.м. ХарківСправа № 922/913/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Шарко Л.В.

при секретарі судового засідання Васильєвій Л.О.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Комунальної установи " Зміївський геріатричний пансіонат", м. Зміїв до Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтеп", м. Харків про стягнення 577 197,65 грн. за участю представників:

позивача - Шерстюк Р.В., відповідно до договору про надання правової допомоги № 107 від 20.12.19р,

відповідача - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Комунальна установа "Зміївський геріатричний пансіонат" звернулась до господарcького суду Харківської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтеп" заборгованість за договором оренди окремого індивідуально визначеного майна від 31.01.17р. в сумі 556 767,07 грн. Судові витрати просить покласти на відповідача.

Ухвалою суду від 31.03.20р. позовну заяву Комунальної установи "Зміївський геріатричний пансіонат" - залишено без руху. Надано позивачеві строк десять днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви, а саме: докази сплати судового збору в сумі 8351,51 грн.

08.04.20р. позивачем усунуто недоліки позовної заяви.

Ухвалою суду від 13.04.20р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на "12" травня 2020 р. об 11:30 год.

Підготовче засідання у справі №922/913/20 було відкладено протокольною ухвалою суду на "09" липня 2020 р. о 12:30 год., яка занесена до протоколу підготовчого засідання від 10.06.2020р.

Підготовче засідання у справі №922/913/20 було закрито протокольною ухвалою та призначено справу до судового розгляду на "02" вересня 2020 р. о 10:00 год., про, що зазначено в протоколі підготовчого засідання від 09.07.20р.

Представник позивача в судовому засіданні 02.09.20р. підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 02.09.20р. не з`явився. Про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про, що свідчать поштові повідомлення а.с. 93, 160-162. Правом на подання відзиву на позовну заяву з нормативно-правовим обґрунтуванням своєї правової позиції щодо суті спору відповідач не скористався.

Враховуючи те, що одним з принципів судочинства є свобода в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих ним повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів, та вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній та додатково поданими на вимогу суду матеріалами та документами.

Розглянувши матеріали справи, повно та всебічно дослідивши обставини та докази на їх підтвердження, судом встановлено наступне.

31 січня 2017 року між Комунальною установою Зміївський геріатричний пансіонат , в подальшому іменованим Орендодавець, в особі директора Макєєвої Людмили Анатоліївни, з одного боку та Товариством з обмеженою відповідальністю Альтеп , в подальшому іменованим Орендар, в особі директора Мхеяна Едгара Абойовича, було укладено договір оренди окремого індивідуально визначеного майна (надалі Договір) з метою забезпечення гарячою водою та опалення пансіонату.

Відповідно до умов договору Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування окреме індивідуально визначене майно згідно з переліком, додаток 2 до Договору (надалі Майно), розташоване за адресою: Харківська область, м. Зміїв, Пролетарське шосе, 27 та знаходиться на балансі Орендодавця.

Підтвердженням передачі Майна є Акт приймання-передачі орендованого майна від 31 січня 2017 року.

Пунктом 1.1. Договору закріплено, що вартість Майна визначається відповідно до звіту суб`єкта оціночної діяльності про незалежну оцінку Майна і станом на 14.12.2016 становить 1089200,00 грн.

Відповідно до п. 3.1. Договору орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати за майно, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та пропозиції її розподілу, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 368-VI, і становить за рік 196056,00 грн. без урахування ПДВ та індексів інфляції.

Орендна плата за перший місяць оренди - січень 2017 року становить 16338,00 без ПДВ. Ставка орендної плати становить 18%.

Відповідно до п. 3.2. Договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

Відповідно до п. 3.3. Договору орендна плата перераховується 100% Орендодавцю щомісяця не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним.

Відповідно до п. 3.7. Договору у разі припинення (розірвання) Договору оренди орендар сплачує орендну плату до дня повернення майна за актом приймання-передачі включно Закінчення строку дії Договору оренди не звільняє орендаря від обов`язку сплатити заборгованість за орендною платою, якщо така виникла у повному обсязі, ураховуючи санкції орендодавцю.

Відповідно до п. 5.2. Договору відповідач зобов`язаний своєчасно й у повному обсязі сплачувати орендну плату.

В позовній заяві позивач вказує, що відповідач, порушуючи свої зобов`язання по Договору, несвоєчасно та не в повному обсязі вносив орендну плату.

Комунальною установою Зміївський геріатричний пансіонат направлялась претензія від 15.10.2019 року № 219 про сплату заборгованості за користування окремим індивідуально визначеним майном з нагадуванням про заборгованість до ТОВ Альтеп .

У зв`язку з невиконанням відповідачем умов договору в частині оплати орендної плати, у зв`язку з чим виникла заборгованість за період з 31.01.17р. по 30.12.19р. в сумі 577 197,65 грн., позивач звернувся до суду з відповідним позовом за захистом свого порушеного права.

Надаючи правову кваліфікацію доказам які надані сторонами та викладеним обставинам з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог і заперечень проти них суд виходить з наступного.

За загальним положенням цивільного законодавства, зобов`язання виникають з підстав, зазначених у статті 11 ЦК України. За приписами частини 2 цієї статті підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договір та інші правочини та юридичні факти. Підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є дії осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дії, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

У відповідності із ст.173 ГК України та ст.509 ЦК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб`єкт господарювання (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вичинити певну дію господарського чи управлінсько - господарського характеру на користь іншого суб`єкту (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо) або утримуватися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язків.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (ст. 174 Господарського кодексу України).

Відповідно до ч.7 ст.179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 598 ЦК України, зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом та припинення зобов`язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених законом або договором, а згідно ст. 599 ЦК України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно з ч.1 ст.612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не припустив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст.193 ГК України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Станом на момент розгляду справи, відповідач не сплатив 577197,65 грн. заборгованості та не надав суду жодних доказів, які б спростовували суму заявленого боргу.

Відповідно до статті 55 Конституції України, статей 15,16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з положеннями ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Враховуючи, що відповідно до статті 526 ЦК України, статей 193, 198 ГК України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином у встановлений строк відповідно до умов і порядку укладеного між сторонами договору та згідно вимогам закону, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, приймаючи до уваги викладені обставини, та враховуючи те, що відповідач не надав суду жодного документу, який би підтверджував сплату заборгованості за договором у сумі 577197,65 грн., суд вважає позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 577197,65 грн. заборгованості, правомірні та обґрунтовані, такі, що не спростовані відповідачем, тому підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 129 ГПК України. Судовий збір покладається: 1) у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; 2) у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином судові витрати покладаються на відповідача в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України; ст.ст. 509, 598, 610-612 Цивільного кодексу України; ст.ст. 173, 174, 179, 193, 197 Господарського кодексу України; ст.ст. 1, 2, 4, 5, 12, 13, 14, 15, 73, 74, 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 256, 257, 259 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтеп" (61030, м. Харків, вул. ГрекІвська, 79. код ЄДРПОУ 34954406) на користь Комунальної установи "Зміївський геріатричний пансіонат" (63403, Харківська область, м. Зміїв, Пролетарське шосе, 27, код ЄДРПОУ 03190641, на р/р UА65820172031426001203033650 ДКСУ м. Київ, МФО 820172, ОКПО 03190641) заборгованість в сумі 577 197,65 грн., судовий збір в сумі 8 657,97 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку для оскарження. Зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Згідно ст.257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції, або до суду першої інстанції відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України.

Повне рішення складено та підписано 09.09.20р.

Суддя Л.В. Шарко

Дата ухвалення рішення02.09.2020
Оприлюднено10.09.2020
Номер документу91403503
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 577 197,65 грн

Судовий реєстр по справі —922/913/20

Рішення від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 09.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні