Рішення
від 09.09.2020 по справі 922/2275/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" вересня 2020 р.м. ХарківСправа № 922/2275/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв", місто Черкаси до Державний заклад професійної (професійно-технічної) освіти "Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту", місто Харків про стягнення 27 468,60 грн. без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв" (позивач) звернулося до Господарського суду Харківської області з позовною заявою про стягнення з Державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти "Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту" (ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП"; відповідача) заборгованість за спожитий природний газ у грудні 2019 року та січні 2020 року в розмірі 27 468,60 грн., відповідно до Договору С/441-19 постачання природного газу від 02 квітня 2019 року. Також позивач просить суд покласти на ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" судові витрати у справі.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 27.07.2020 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв" прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі № 922/2275/20. Розгляд справи призначено без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, в порядку частини п`ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України. Відповідачу, згідно з частиною першою статті 251 Господарського процесуального кодексу України, встановлено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву.

03 серпня 2020 року до загального відділу діловодства Господарського суду Харківської області надійшов відзив ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" на позовну заяву у справі № 922/2275/20 (за вх. № 17733), в якому відповідач зазначив, що у перемовинах з ТОВ "Енергогазрезерв", Державним закладом професійної (професійно-технічної) освіти "Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту" неодноразово наголошувалася увага на тому, що Училище, як суб`єкт господарських правовідносин, визнає факт існування договірних правовідносин, визначених Договором постачання природного газу № С/441-19 від 02.04.2019 та Додатковими угодами до вказаного Договору та не відмовляється від виконання, взятих на себе, згідно вказаного Договору та Додаткових угод до нього, обов`язків; визнає факт наявності заборгованості в сумі 27 468,60 грн. Однак, оскільки Училище є Державним закладом освіти, тобто закладом, діяльність якого фінансується за рахунок видатків з Державного бюджету України, які здійснюються у відповідності до Бюджетного кодексу України та в 2020 році за тендером Училищу постачання природного газу здійснюється іншим суб`єктом господарювання, останнє може розрахуватися з ТОВ "Енергогазрезерв" на теперішній час тільки за Рішенням суду.

Відзив ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" на позовну заяву досліджено та прийнято судом до розгляду, як такий, що подано відповідачем у строк та відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв", в свою чергу, наданими позивачу процесуальними правами не скористалося; у встановлений частиною другою статті 251 Господарського процесуального кодексу України строк відповідь на відзив до суду не подало.

Згідно статті 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини другої статті 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Частиною четвертою статті 240 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши справу № 922/2275/20 в межах строку, встановленого статтею 248 Господарського процесуального кодексу України; дослідивши матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

За результатами проведених конкурсних відкритих торгів на постачання природного газу для споживачів, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів 02 квітня 2019 року між Товариством з обмеженої відповідальності "Енергогазрезерв" (Постачальник) та Державним закладом професійної (професійно-технічної) освіти "Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту" (Споживач) укладено Договір С/441-19 постачання природного газу, відповідно до умов якого Постачальник зобов`язується поставити Споживачу у 2019 році товар: природний газ (код за ДК 021:2015: 09120000-6 - Газове палеве (Природний газ)) (далі - газ), в обсягах і порядку, передбачених даним Договором, а Споживач зобов`язується прийняти газ та оплатити Постачальнику його вартість у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених даним Договором.

Пунктом 1.2. Договору встановлено, що Постачальник за даним договором передає споживачу природний газ в обсязі - 36.500 тис.м.куб., у тому числі в помісячному розрізі та зазначено, що дані обсяги можуть збільшуватись чи зменшуватись.

Обсяги постачання газу Постачальником Споживачу в кожному розрахунковому періоді (місяці) визначаються на підставі письмової заявки Споживача Постачальнику і можуть відрізнятись від обсягів зазначених в пункті 1.2 цього Договору. Зміна обсягів постачання/споживання газу визначається в додаткових угодах до даного Договору (п.п. 1.2.1.-1.2.2. Договору).

Споживач має право на коригування протягом розрахункового періоду підтверджених Постачальником обсягів природного газу у відповідності до нормативно-правових актів, які регламентують діяльність на ринку природного газу (пункт 1.3. Договору).

Пунктом 1.5. Договору визначено, що зменшення/збільшення/анулювання обсягу газу здійснюється на підставі письмових заявок Споживача, які подаються факсимільним зв`язком та/або електронною поштою не пізніше 15 числа місяця, що передує місяцю поставки. Дані заявки є невід`ємною частиною Договору

У випадку неподання Споживачем заявки у строк та у порядку, встановлених п. 1.2.1., п. 1.3., п. 1.5. даного Договору, обсяг газу, що поставлений Постачальником, підтверджується щомісячними актами приймання-передачі газу, оформленими згідно з розділом 4 даного Договору, та підлягає оплаті Споживачем в порядку встановленому даним Договором (п. 1.7. Договору).

Пунктом 3.3. Договору сторони погодили: відповідно до п. 1 ст. 23 Бюджетного кодексу України бюджетні зобов`язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, та п. 1 ст. 48 БКУ взяття бюджетних зобов`язань та здійснення платежів проводиться в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами. Розрахунки проводяться шляхом оплати Споживачем грошових коштів на поточний рахунок Постачальника згідно рахунків за отриманий товар до 10 числа місяця наступного за місяцем постачання.

Кількість поставленого Споживачу газу визначається за показниками, встановленого у Споживача комерційного вузла обліку, та підтверджується Оператором ГРМ та/або Оператором ГТС (пункт 4.1. Договору).

Згідно пункту 4.3. Договору приймання - передача газу, поставленого Постачальником та прийнятого Споживачем у звітному місяці, оформлюється шляхом підписання та скріплення печаткою щомісячних Актів приймання-передачі, які є невід`ємними частинами цього Договору, і які є підставою для остаточних розрахунків між Сторонами.

Для складання актів приймання-передачі природного газу, Споживач до 03 числа місяця наступного за місяцем постачання природного газу зобов`язаний надати Постачальнику копію акту про фактичний об`єм розподіленого (протранспортованого) природного газу Споживачу складеного між Споживачем та Оператором ГРМ або Оператором ГТС. На підставі отриманих від Споживача даних та/або даних Оператора ГТС Постачальник протягом 3 (трьох) робочих днів з дня їх отримання складає, підписує і скріплює печаткою Акти приймання-передачі природного газу та направляє їх Споживачу.

Відповідно до пункту 4.4. Договору Споживач протягом 2 (двох) днів з дати одержання Актів приймання-передачі природного газу зобов`язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі природного газу, підписаний уповноваженим представником Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акту приймання-передачі природного газу.

У разі невиконання обов`язку, передбаченого п. 4.4. даного Договору, газ вважається поставленим і прийнятим Споживачем від Постачальника на підставі даних Постачальника (п. 4.5. Договору).

З матеріалів справи також вбачається, що сторонами оформлювались додаткові угоди до Договору, якими врегульовано, зокрема, фактичні місячні обсяги споживання природного газу та його вартість. Додатковою угодою №7 від 28.12.2019 Договір також було пролонговано до 31.03.2020.

На виконання умов Договору С/441-19 від 02.04.2019 ТОВ "Енергогазрезерв" у грудні 2019 року поставлено ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" природний газ згідно до листа про виділення лімітів № 547 від 03.12.2019, за вказаний період у кількості 1.1498000 тис.м.куб. на загальну суму - 10 724,39 грн., відповідно до Акту приймання-передачі № РН-0005956 від 31 грудня 2019 року та, враховуючи переплату у сумі - 4 688,91 грн., що була врахована на наступний розрахунковий період, залишок боргу за грудень 2019 року становить - 6 035,48 грн.

На виконання умов Договору та листа ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" № 25 від 15.01.2020 про виділення лімітів на січень 2020 року, ТОВ "Енергогазрезерв" також поставлено природний газ у січні 2020 року у загальній кількості - 4.93352 тис.м.куб. Відповідно до Акту № РН-0000855 від 31.01.2020 у кількості - 2.6356000 тис.м.куб. на суму - 24 582,70 грн., що була сплачена ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" та Акту приймання- передачі № РН-0000714 від 31.01.2020 у кількості - 2.2979200 тис.м.куб. на суму (всього) - 21 433,12 грн., що так і залишається не сплаченою.

Внаслідок невиконання ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" зобов`язання щодо оплати вартості спожитого природного газу у відповідача виникла заборгованість перед Товариством з обмеженою відповідальності "Енергогазрезерв", в розмірі 27 468,60 грн. Обставини щодо стягнення вказаної заборгованості в примусовому порядку стали підставою для звернення Товариства з обмеженою відповідальності "Енергогазрезерв" до суду з даним позовом.

Водночас факт наявності заборгованості в сумі 27 468,60 грн. визнається і відповідачем - Державним закладом професійної (професійно-технічної) освіти "Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту".

Вирішуючи питання про правомірність та обґрунтованість заявлених в межах даної справи позовних вимог, суд виходить із наступного.

За загальними положеннями цивільного законодавства цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (стаття 11 Цивільного кодексу України). Правочин, різновидом якого є договори - основний вид правомірних дій це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. При цьому, стаття 12 Цивільного кодексу України передбачає, що особа здійснює свої цивільні права вільно на власний розсуд.

У відповідності зі статтею 173 Господарського кодексу України (далі - ГК України), зі змістом якої кореспондуються і приписи статті 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утримуватися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконати її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (стаття 174 ГК України).

Частиною третьою статті 509 ЦК України встановлено, що зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно статті 193 ГК України та статті 526 ЦК України, яка містить аналогічні положення, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Крім того, за змістом статті 193 ГК України не допускається одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом. Аналогічні застереження містить стаття 525 ЦК України.

Частиною першою статті 530 ЦК України також встановлено: якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, згідно положень Цивільного кодексу України, що регулюють загальні умови виконання зобов`язання, оплата вартості прийнятого від постачальника природного газу повинна проводитись ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" відповідно до умов договору та чинних нормативно-правових актів. Відповідно також до пункту 5.1.2. Договору, споживач зобов`язується оплачувати постачальнику вартість газу на умовах та в обсягах, визначених договором. Крім того, за приписами статті 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, враховуючи те, що ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" доказів погашення заборгованості за спожитий природний газ у грудні 2019 року та січні 2020 року не подано, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв" на стягнення з Державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти "Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту" суми боргу - 27 468,60 грн. за Договором С/441-19 від 02 квітня 2019 року обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами і підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судового збору, суд керується частиною першою статті 129 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підставі, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог. Таким чином, судовий збір покладається на ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП" та підлягає стягненню на користь позивача в розмірі 2 102,00 грн.

Відповідно до статей 11, 12, 509, 525, 526, 530, 610, 629 Цивільного кодексу України, статей 173-175, 193 Господарського кодексу України та керуючись статтями 1, 13, 73-80, 86, 123, 129, 233, 236-238, 239, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв" задовольнити.

Стягнути з Державний заклад професійної (професійно-технічної) освіти "Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту" (ДЗП(ПТ)О "ХВПУШВП"; місцезнаходження: 61012, місто Харків, вулиця Конторська, будинок 2; код ЄДРПОУ 42328668) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергогазрезерв" (місцезнаходження: 18002, місто Черкаси, вулиця Гоголя, будинок 137; код ЄДРПОУ 36860996) заборгованість за Договором С/441-19 постачання природного газу від 02 квітня 2019 року в розмірі 27 468,60 грн. та витрати зі сплати судового збору в розмірі 2 102,00 грн.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку, передбаченому статтею 256 ГПК України, з урахуванням пункту 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, а також пункту 4 розділу X Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено "09" вересня 2020 р.

Суддя В.В. Рильова

Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено10.09.2020
Номер документу91403563
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 27 468,60 грн. без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —922/2275/20

Рішення від 09.09.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні