Ухвала
від 08.09.2020 по справі 700/112/20
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/112/20

Провадження № 2/700/178/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2020 р. Лисянський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Бесараб Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Мельніченко Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Лисянка справу №700/112/20 провадження №2/700/178/20 за позовною заявою Публічного акціонерного товариства Черкасиобленерго в особі Лисянського району електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення збитків, завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії ,

В С Т А H О В И В:

ПАТ Черкасиобленерго в особі Лисянського району електричних мереж звернулося до ОСОБА_1 про стягнення збитків, завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії .

Позовні вимоги мотивовані тим, що 16 жовтня 2019 року під час проведення перевірки дотримання вимог ПРРЕЕ, працівниками Лисянського РЕМ було виявлено факт розкрадання відповідачем електричної енергії, а саме останнім вчинено самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи розподілу без засобів обліку шляхом накиду проводів на повітряну лінію електричних мереж Л-3 від ТП-329 в проміжку опор№6-7, таким чином спожита електроенергія не обліковувалася і не сплачена. Внаслідок цього порушено правила роздрібного ринку електричної енергії та завдано збитків на суму 27109 гривень 11 коп., які розраховані комісією енергонагляду відповідно до методики обчислення розміру відшкодування збитків, завданих електропостачальнику. На даний час відповідачем збитки не відшкодовано. За таких обставин змушений звернутися до суду із даним позовом.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, просить здійснити розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує. Щодо ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явилася та не повідомила про причини неявки, хоч була повідомлена про день, час та місце розгляду справи в установленому законом порядку. Відзиву не подавала.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України , у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За таких обставин, суд дійшов висновку про ухвалення заочного рішення на підставі наявних доказів у справі, відповідно до положень ч.1 ст. 280 ЦПК України .

Суд, вивчивши матеріали справи, надані докази, дослідивши їх всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши всі обставини справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 76 ЦПК України визначено, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (ч. 1 ст. 95 ЦПК України).

За правилами ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У відповідності до п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року №14 Про судове рішення у цивільній справі , враховуючи принцип безпосередності судового розгляду, рішення може бути обґрунтоване лише доказами, одержаними у визначеному законом порядку та дослідженими в судовому засіданні.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини в справі Ващенко проти України (Заява № 26864/03) від 26 червня 2008 року зазначено, що принцип змагальності полягає в тому, що суд уважно досліджує зауваження заявника, виходячи з сукупності з наявних матеріалів в тій мірі, в якій він є повноважним вивчати заявлені скарги. Отже, у суду відсутні повноваження на вихід за межі принципу диспозитивності і змагальності та збирання доказів на користь однієї із зацікавлених сторін.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюються Законом України Про житлово-комунальні послуги .

Із довідки виконавчого комітету Лисянської селищної ради с. Шестеринці Черкаської області від 30.04.2020 року № 23 вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно проживає в АДРЕСА_1 . Останнє місце реєстрації з її слів м. Черкаси.

Із наявних у справі матеріалів встановлено, що між ОСОБА_1 та ПАТ Черкасиобленерго в особі Лисянського району електричних мереж не було укладено договору про користування електричною енергією для населення.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України Про житлово-комунальні послуги від 09 листопада 2017 року № 2189-VIII предметом регулювання цього Закону є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинка.

Згідно ч.1 ст.9 Закону України Про житлово - комунальні послуги , споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Судом встановлено, що 16 жовтня 2019 року під час проведення перевірки дотримання вимог ПРРЕЕ, працівниками Лисянського РЕМ за місцем проживання відповідача ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення.

Відповідно до акту про порушення № 000559 від 16 жовтня 2019 року виявлено, що споживач при користуванні електричною енергією за адресою: АДРЕСА_1 , порушив ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи розподілу без засобів обліку шляхом накиду проводів на повітряну лінію електричних мереж Л-3 від ТП-329 в проміжку опор № 6-7. Порушення п.8.4.2. Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312.

На місці виявлення порушення ПРРЕЕ було вилучено та опломбовано в пакет речовий доказ (зразок вилученого проводу самовільного підключення), що зафіксовано відповідним актом.

Комісією встановлено, що відповідач спожив не облікованої електричної енергії у обсязі 9326 кВт. год, вартість якої складає 27109,11 гривень, про що складений протокол засідання комісії з розгляду актів про порушення № 1 від 13 грудня 2019 року.

Копія протоколу засідання комісії з розгляду актів про порушення та розрахунок обсягу вартості не облікованої електричної енергії були направлені відповідачу поштою рекомендованим листом. У встановлений ПРРЕЕ термін нарахована сума відповідачем не сплачена.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. ПРРЕЕ є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Пунктом 1.2.1 глави 1.2 розділу І ПРРЕЕ встановлено, що на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Згідно з абз. 3 п. 1.2.15 глави 1.2 розділу І ПРРЕЕ на роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Відповідно до абз. 2 п. 2.1.3 глави 2.1 розділу II ПРРЕЕ споживачі укладають договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії шляхом приєднання до публічного договору за наявності чинного паспорта точки розподілу.

Згідно з п. 5.5.5 глави 5.5 розділу V ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих правил та умов договору; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; не пізніше ніж за 20 робочих днів до припинення користування електричною енергією на об`єкті споживача письмово повідомити електропостачальника, оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про розірвання договорів та розрахуватися за електричну енергію, включаючи день виїзду; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

У п. 8.2.5. ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Згідно з п. 6 п. 8.4.2. ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення, з-поміж іншого, самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Пунктом 5.5.9 ПРРЕЕ визначено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством за порушення ПРРЕЕ, розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без засобів обліку.

Ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії від 13 квітня 2017 року № 2019-VIII передбачено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії; крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином, враховуючи положення ст. 1166 ЦК України, підставою для цивільно-правової відповідальності за завдання шкоди є правопорушення, що включає, як складові елементи: шкоду, протиправне діяння особи, котра її завдала, причинний зв`язок між ними, а також вину заподіювача шкоди.

Відтак, суд приходить до обґрунтованого висновку, що позовні вимоги ПАТ Черкасиобленерго в особі уповноваженого структурного підрозділу - Лисянського району електричних мереж, підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Як вбачається із платіжного доручення № 99 від 10 лютого 2020 року, Лисянським РЕМ за подання позовної заяви до суду сплачено судовий збір у сумі 2102 гривні.

Враховуючи, що позовні вимоги ПАТ Черкасиобленерго в особі Лисянського району електричних мереж, підлягають задоволенню у повному обсязі, відтак з відповідача ОСОБА_1 слід стягнути на корить позивача сплачений позивачем судовий збір у розмірі 2102 гривні.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 4, 9, 7, 12, 13, 76-78, 141, 223, 247, 258-259, 263-265, 282, 284, 288-289 ЦПК України, ст.1166 ЦК України, Законом України Про електроенергетику , Законом України Про ринок електричної енергії від 13 квітня 2017 року № 2019-VIII, Законом України Про житлово-комунальні послуги від 09 листопада 2017 року № 2189-VIII, суд -

У Х В А Л И В:

Позов Публічного акціонерного товариства Черкасиобленерго в особі Лисянського району електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення збитків, завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 на користь ПАТ Черкасиобленерго в особі Лисянського району електричних мереж (р/р НОМЕР_1 в Ф Черкаське ОУ ВАТ Ощадбанк , МФО 354507, код 25204703, місцезнаходження: провул. Бужанський, 41 смт. Лисянка Черкаської області) збитків у сумі 27109,11 гривень (двадцять сім тисяч сто дев`ять гривень 11 копійок) та витрати по сплаті судового збору в сумі 2102,00 гривень (дві тисячі сто дві гривні 00 копійок).

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом тридцяти днів з дня його проголошення не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте Лисянським районним судом Черкаської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду через Лисянський районний суд Черкаської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н. В. Бесараб

Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено11.09.2020
Номер документу91419910
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —700/112/20

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 30.07.2020

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні