Ухвала
від 03.09.2020 по справі 759/14729/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/4515/20

ун. № 759/14729/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2020 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі: ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчоговідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції вКиївській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019110000000925 від 07.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

02.09.2020 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотння Старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області, в якому просить надати дозвіл старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 та іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 12019110000000925 від 07.11.2019, на проведення обшуку нежитлових приміщень, будівель та споруд за адресою: м. Харків, вул. Єнакіївська, 11-А, які належать на праві власності ТОВ «Стімулус Плюс» (код ЄДРПОУ 42598681) та ТОВ «Нью Стімулус» (код ЄДРПОУ 42598791), а також самовільно побудованих приміщень, будівель та споруд за вказаною адресою, які використовує ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення, речей та документів, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: пестицидів та агрохімікатів, які незаконно зберігаються за вказаною адресою, компонентів та обладнання для їх виробництва або виготовлення, документів, які можуть підвереджувати купівлю або продаж пестицидів та агрохімікатів, компонентів для їх виробництва або виготовлення (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо), які незаконно зберігаються за вказаною адресою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території міста Києва, Київської області та інших областей України діє організована група невстановлених осіб, яка здійснює незаконне виробництво, зберігання з метою збуту та збут отруйних речовин, а саме особливо небезпечних речовин (пестицидів), учасники якої, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою власного збагачення, зорганізувались для вчинення вказаного кримінального правопорушення, які об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій всіх учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Так, в ході проведення ряду слідчих (розшукових) дій було зафіксовано факти збуту отруйних речовин, а саме особливо небезпечних речовин (пестицидів) на території Київської області, зразки яких отримані під час досудового розслідування визнано речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні.

За результатами проведеної експертизи матеріалів, речовин та виробів встановлено, що вказані зразки являються пестицидами та отруйними речовинами.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території Харківської області до незаконного зберігання з метою збуту та збуту отруйних речовин , а саме особливо небезпечних речовин (пестицидів) на території України причетний ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ОСОБА_4 , являється фізичною особою підприємцем, видами економічної діяльності якого згідно КВЕД є 47.78 Роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах (основний); 46.49 Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення; 47.89 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 у своїй протиправній діяльності використовує нежитлові приміщення, будівлі та споруди за адресою: АДРЕСА_1 , а також самовільно побудовані приміщення, будівлі та споруди за вказаною адресою.

Відповідно до п. 1 ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

Згідно п.п. 5.1.1. Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах.

Відповідно до п.п. 5.1.21. Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, зберігання пестицидів на складі допускається тільки після його погодження установами санепідслужби та охорони природи і отримання паспорта. Паспортизація здійснюється щорічно.

Згідно п.п. 1.4. та 1.5. Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, передбачено обов`язковість їх дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами, як частини санітарного законодавства, а також настання в тому числі і кримінальної відповідальності за їх порушення.

Відповідно до інформації з головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, санітарний паспорт на право одержання, зберігання і застосування пестицидів на приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , не видавався.

Отже, встановлено, що ОСОБА_4 , діючи у складі організованої групи невстановлених осіб, умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, здійснює незаконне зберігання з метою збуту та збут особливо небезпечних хімічних речовин (пестицидів), які являються отруйними речовинами, всупереч вимог ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та п.п. 5.1.1, 5.1.21 Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, за відсутності, спеціально обладнаних для зберігання пестицидів та агрохімікатів, складів, без санітарних паспортів на право зберігання, застосування та використання пестицидів.

Під час здійснення досудового розслідування здобуто дані, що вказують на наявність достатніх підстав вважати, що у нежитлових приміщеннях, будівлях та спорудах за адресою: АДРЕСА_1 , а також самовільно побудованих приміщеннях, будівлях та спорудах за вказаною адресою можуть знаходитися знаряддя вчинення кримінального правопорушення, речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: пестициди та агрохімікати, які незаконно зберігаються за вказаною адресою, компоненти та обладнання для їх виробництва або виготовлення, документи, які можуть підвереджувати купівлю або продаж пестицидів та агрохімікатів, компонентів для їх виробництва або виготовлення (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо), які незаконно зберігаються за вказаною адресою.

Відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, нежитлові приміщення, будівлі та споруди за адресою: м. Харків, вул. Єнакіївська, 11-А, належать на праві власності ТОВ «Стімулус Плюс» (код ЄДРПОУ 42598681) та ТОВ «Нью Стімулус» (код ЄДРПОУ 42598791).

З метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження, встановлення та з`ясування причетності інших осіб до вчинення кримінального правопорушення, на даний час виникла необхідність у проведенні обшуку нежитлових приміщень, будівель та споруд за адресою: м. Харків, вул. Єнакіївська, 11-А, які належать на праві власності ТОВ «Стімулус Плюс» (код ЄДРПОУ 42598681) та ТОВ «Нью Стімулус» (код ЄДРПОУ 42598791), а також самовільно побудованих приміщень, будівель та споруд за вказаною адресою, які використовує ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення, речей та документів, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: пестицидів та агрохімікатів, які незаконно зберігаються за вказаною адресою, компонентів та обладнання для їх виробництва або виготовлення, документів, які можуть підвереджувати купівлю або продаж пестицидів та агрохімікатів, компонентів для їх виробництва або виготовлення (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо), які незаконно зберігаються за вказаною адресою, оскільки наявні достатні підстави вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що іншим способом, окрім проведення обшуку, отримати такі речі та документи не представляється можливим.

Беручи до уваги викладене, здобуття доказів вчинення кримінального правопорушення, шляхом здійснення інших процесуальних дій (запит слідчого, тимчасовий доступ до речей і документів з їх вилученням), окрім обшуку, неможливо, оскільки є підстави вважати, що на даний час існує реальна загроза їх зміни (підміни), повного знищення або неповної видачі, особами, у володінні яких вони перебувають, з метою уникнення притягнення до відповідальності за вчинення кримінального правопорушення.

Відшукуванні речі і документи мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які у них містяться, в сукупності з іншими матеріалами слідства, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази під час судового розгляду і потребують подальшого дослідження при призначенні відповідних експертиз та проведенні слідчих (розшукових) дій.

На даний час досудове розслідування не завершено та особи, які причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення, мають реальну можливість знищити, змінити та спотворити вищевказані речі, документи і викладені в них відомості, для уникнення кримінальної відповідальності, таким чином існує реальна загроза втрати речових доказів.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя, дійшов висновку про необхідність задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч.1ст. 234 КПК Українивстановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3ст. 234 КПК Українивимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити, в тому числі, підстави для обшуку. Частиною п`ятоюстатті 234 КПК Українивизначено обставини, які підлягають обов`язковому доказуванню під час розгляду названого клопотання. Відповідно до п.6 ч.3ст.234 КПК України, клопотання про проведення обшуку повинно містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходяться. У відповідності до п.4 ч.5ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. Відповідно дост. 30 Конституції Українине допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Крім того, існують ризики того, що необхідні відомості про вчинене кримінальне правопорушення можуть бути знищені особами які користуються приміщенням за вказаною адресою, тому отримати їх в інший спосіб не є можливим.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення вказаного клопотання.

Керуючись ст. ст. 92, 94, 110, 234-235, 371, 372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019110000000925 від 07.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 та іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 12019110000000925 від 07.11.2019, на проведення обшуку нежитлових приміщень, будівель та споруд за адресою: м. Харків, вул. Єнакіївська, 11-А, які належать на праві власності ТОВ «Стімулус Плюс» (код ЄДРПОУ 42598681) та ТОВ «Нью Стімулус» (код ЄДРПОУ 42598791), а також самовільно побудованих приміщень, будівель та споруд за вказаною адресою, які використовує ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення, речей та документів, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: пестицидів та агрохімікатів, які незаконно зберігаються за вказаною адресою, компонентів та обладнання для їх виробництва або виготовлення, документів, які можуть підвереджувати купівлю або продаж пестицидів та агрохімікатів, компонентів для їх виробництва або виготовлення (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо), які незаконно зберігаються за вказаною адресою.

Ухвала слідчого судді діє один місяць.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення лише один раз протягом одного місяця з дня постановлення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91421596
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019110000000925 від 07.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України

Судовий реєстр по справі —759/14729/20

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні