Ухвала
від 09.09.2020 по справі 916/2580/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення заяви про відкриття провадження у справі

без руху

"09" вересня 2020 р.м. Одеса № 916/2580/20 Господарський суд Одеської області у складі судді Антощук Світлани Іванівни, дослідивши матеріали заяви (вх. ГСОО №2672/20 від 02.09.2020р.) кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю „СТАР МІТАЛ» (65031, м. Одеса, вул. Одеська, буд. 43-Г; код ЄДРПОУ 40806547)

до боржника: Філії "Деревообробна дільниця" державного підприємства Міністерства оборони України "Одеський завод будівельних матеріалів" (68031, м. Одеса, вул. Хімічна, буд. 35; код ЄДРПОУ 40739785)

про відкриття провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „СТАР МІТАЛ» звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою вих.№18/08/1 від 18.06.2020р. (вх. ГСОО №2372/20 від 02.09.2020р.) про відкриття провадження у справі про банкрутство Філії "Деревообробна дільниця" державного підприємства Міністерства оборони України "Одеський завод будівельних матеріалів", посилаючись на положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Дослідивши вказану заяву суд зазначає, що відповідно до Акту Господарського суду Одеської області від 02.09.2020р. №01-11/658/2020р. складеного під час розкриття поштового відправлення, а саме заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство вих.№18/08/1 від 18.06.2020р., що надійшло від Товариства з обмеженою відповідальністю „СТАР МІТАЛ» не виявилось документів, зазначених у додатках до вказаної заяви, а саме: квитанції про сплату судового збору - 21970,00 грн.; квитанції про авансування винагороди арбітражному керуючому - 42507,00 грн.; доказів надсилання копії заяви боржнику; копії претензії від 14.08.2019; копії акту звіряння станом на 14.08.2019.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно ч. 6 ст. 12 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі та повинна містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи; ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); виклад обставин, що є підставою для звернення до суду; перелік документів, що додаються до заяви.

Крім того, відповідного до частини 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства до заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються: докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті; довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником; докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень; докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства Господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Пунктами 5, 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Згідно частини 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно підпункту 9 п. 2 ч.2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір» ставка судового збору за подання заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство, що подається до господарського суду, складає 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік» розмір прожитого мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2020 р. становить 2 102,00 грн.

Таким чином, заявник зобов`язаний до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство надати докази сплати судового збору за подання вказаної заяви у сумі 21 020,00грн.

Згідно ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі, що витікає з положень ч. 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно ст.8 Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік» встановлено у 2020 р. мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня - 4 723,00 грн.

Таким чином, заявник зобов`язаний до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство надати докази авансування винагороди арбітражному у розмірі 42 507,00 грн.

Крім того, частиною 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Враховуючи те, що заявником до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство не додано доказів сплати судового збору, не додано доказів авансування винагороди арбітражному керуючому у сумі трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, доказів направлення заяви з доданими до неї документами боржнику, до заяви не додано жодних документів, що підтверджують наявність правовідносин між заявником та боржником, не надано доказів наявності заборгованості боржника перед заявником, суд керуючись ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України залишає заяву про відкриття провадження у справі без руху.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ч. 2 ст. 34, ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити без руху заяву (вх. ГСОО №2672/20 від 02.09.2020р.) Товариства з обмеженою відповідальністю „СТАР МІТАЛ» (65031, м. Одеса, вул. Одеська, буд. 43-Г; код ЄДРПОУ 40806547) про відкриття провадження у справі про банкрутство Філії "Деревообробна дільниця" державного підприємства Міністерства оборони України "Одеський завод будівельних матеріалів" (68031, м. Одеса, вул. Хімічна, буд. 35; код ЄДРПОУ 40739785).

2. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю „СТАР МІТАЛ» надати суду заяву про усунення недоліків у строк, що не перевищує десяти днів з дня вручення даної ухвали. До заяви додати: докази сплати судового збору за подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство у сумі 21 020,00 грн.; докази авансування винагороди арбітражному керуючому на депозитний рахунок Господарського суду Одеської області у сумі трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень у загальній сумі 42 507,00 грн., докази направлення заяви з доданими до неї додатками боржнику, належним чином засвідчену копію договору №01.12/5 від 01.12.2017р., докази виконання умов Договору заявником, докази часткового виконання боржником умов Договору, копію претензії за вих. № 1408/01 від 14.08.2019 з доказами її отримання боржником, копію акту звіряння станом на 14.08.2020р., Витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо заявника та боржника.

Ухвала набирала законної сили 09.09.2020 та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Копію ухвали надіслати: Товариству з обмеженою відповідальністю „СТАР МІТАЛ» (65031, м. Одеса, вул. Одеська, буд. 43-Г) .

Суддя С.І. Антощук

Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено11.09.2020
Номер документу91436273
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —916/2580/20

Ухвала від 12.10.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 09.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні