Ухвала
від 31.08.2020 по справі 183/4637/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/4637/20

№ 2/183/3155/20

У Х В А Л А

31 серпня 2020 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Городецький Д.І., розглянувши клопотання позивача ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору за подання до суду позовної заяви в повному обсязі до ухвалення судового рішення у справі , -

В С Т А Н О В И В:

25.08.2020 року в провадження Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до виконавчого комітету Новомосковської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення, в якій остання просить суд визнати незаконним та скасувати рішення виконавчого комітету Новомосковської міської ради №425/0/6-20 від 15.07.2020 року Про розгляд звернення .

Крім іншого, в зазначеній позовній заяві ОСОБА_1 просить суд, відстрочити сплату судового збору в повному обсязі до ухвалення судового рішення.

Таким чином, при подачі позовної заяви до суду судовий збір позивачем не сплачено. Клопотання про відстрочення судового збору обґрунтовано тим, що позивач має статус пенсіонерки.

Дослідивши клопотання та надані до нього матеріали, приходжу до висновку у необхідності відмови у задоволенні клопотання про відстрочення, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 82 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Частинами 1, 2 ст.8 ЗУ Про судовий збір встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно п.29 Постанови ПВСУ №10 від 17 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах Відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI та статті 82 ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Однак, позивачем ОСОБА_1 не надано суду жодних доказів, на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі. Як підставу відстрочення сплати судового забору ОСОБА_1 зазначає свій статус пенсіонера, що не дає можливості дійти висновку про її майновий стан.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про необхідність відмовити ОСОБА_1 у задоволені заяви про відстрочення сплати судового збору за подання до суду позовної заяви в повному обсязі до ухвалення судового рішення у справі.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 82, 119, 121 ЦПК України, суддя, -

п о с т а н о в и в:

Відмовити ОСОБА_1 у задоволені заяви про відстрочення сплати судового збору за подання до суду позовної заяви до виконавчого комітету Новомосковської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення в повному обсязі до ухвалення судового рішення у справі .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Д.І. Городецький

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91441220
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/4637/20

Рішення від 16.08.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні