Рішення
від 13.08.2020 по справі 562/450/20
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/450/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"13" серпня 2020 р. Здолбунівський районний суд

Рівненської області в складі:

головуючого судді Ємельянової Л.В.

за участю секретаря Аврамчук Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Здолбунові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Бущанська сільська рада Здолбунівського району Рівненської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на майно, спадкоємцем якого за заповітом є вона. При поданні нею до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини та необхідних документів для отримання свідоцтва про право на спадщину нотаріусом було виявлено розбіжності у написанні прізвища та імені матері в її свідоцтві про народження, а саме: " ОСОБА_2 ", а в свідоцтві про смерть прізвище та ім`я її матері зазначено, як " ОСОБА_2 ". Вказані розбіжності не дають їй можливості реалізувати своє право на спадщину після смерті матері ОСОБА_2

Просить встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її матір`ю.

Заявник ОСОБА_1 в заяві на ім`я суду заявлені вимоги підтримує у повному об`ємі. Просить розглянути справу за її відсутності та задовольнити заяву.

Заінтересована особа - голова Бущанської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області Парфенюк І.В. подала до суду заяву, в якій не заперечує щодо задоволення вимог заявника. Просить розглянути справу за відсутності представника заінтересованої особи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Буща Здолбунівського району Рівненської області, що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 11.10.1983р. Мізоцькою селищною радою Здолбунівського району Рівненської області.

Як вбачається з Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя №00025691355 від 21.02.2020р., ОСОБА_4 зареєструвала шлюб у виконавчому комітеті Бущанської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області з ОСОБА_5 та змінила своє дошлюбне прізвище з " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_4 ".

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 , виданого 20.05.1984р. Бущанською сільською радою Здолбунівського району Рівненської області, дошлюбне прізвище заявниці ОСОБА_1 - " ОСОБА_1 ".

У свідоцтві про народження серії НОМЕР_3 , виданому 24.06.1982р. Бущанською сільською радою Здолбунівського райну батьками заявниці ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зазначено: батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Буща Здолбунівського району Рівненської області, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , виданим 01.09.2019р. виконавчим комітетом Бущанської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області.

З довідки № 49, виданої Бущанською сільською радою Здолбунівського району Рівненської області 28.01.2020р., вбачається, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня смерті була зареєстрована та проживала у АДРЕСА_1 .

Відповідно до заповіту, складеного 22 червня 2011 року і посвідченого секретарем виконкому Бущанської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області, ОСОБА_2 все належне їй майно, з чого б воно не складалось і де б воно не знаходилось, та все, що буде належати їй на день її смерті, і на що вона за законом буде мати право, заповіла своїй дочці ОСОБА_1 .

Як вбачається зі спадкової справи № 21/2020, заведеної 07 лютого 2020 року приватним нотаріусом Здолбунівського районного нотаріального округу Рівненської області Грабар О.А., заявник ОСОБА_1 у встановлений законом шестимісячний строк з часу відкриття спадщини подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Інший спадкоємець першої черги за законом ОСОБА_5 відмовився від належної йому обов`язкової частки у спадщині після смерті його дружини ОСОБА_2 .

На підставі наведеного, оцінюючи докази в сукупності, суд дійшов висновку, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 .

Судом встановлено, що у заявника є всі необхідні документи для оформлення права власності на спадкове майно за заповітом, однак розбіжності у написанні прізвища та імені її матері у свідоцтві про народження та свідоцтві про смерть матері заявника не дають їй можливості реалізувати своє право на спадщину та належним чином оформити право власності на спадкове майно.

За таких обставин заява підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.12, 81, 263-265, 293, 315-319 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Бущанська сільська рада Здолбунівського району Рівненської області, про встановлення факту, що має юридичне значення, - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Буща Здолбунівського району Рівненської області, є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через Здолбунівський районний суд Рівненської області.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 . Заінтересована особа Бущанська сільська рада Здолбунівського району Рівненської області, місцезнаходження: 35753, с.Буща Здолбунівського району Рівненської області, вул.Осередок, 5, ЄДРПОУ 04385818.

С у д д я

Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91448634
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —562/450/20

Рішення від 13.08.2020

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ємельянова Л. В.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ємельянова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні