Рішення
від 10.09.2020 по справі 664/2348/20
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10.09.2020

Справа № 664/2348/20

Провадження № 2-о/664/85/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2020 року Цюрупинський районний суд

Херсонської області

у складі: суддя Никифоров Є.О.,

секретар судового засідання Кресальна Л.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Олешки в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Олешківський РВ ДРАЦС Південного МУ Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту смерті її чоловіка ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території України. В заяві зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 на території АР Крим помер чоловік заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 06 вересня 2017 року Державною бюджетною установою охорони здоров`я Республіки Крим Російської Федерації Ялтинська міська лікарня № 1 видано медичне свідоцтво про смерть серії 35 № 0410033, згідно з яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку з окупацією АР Крим, на території півострова контроль видачі документів здійснюють органи Російської Федерації, діє юрисдикція іноземної держави та застосовуються її закони. Тому документи про смерть заявника видані відповідно до законів Російської Федерації, є неприйнятними для українських органів ДРАЦС. Олешківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) відмовлено заявникові у державній реєстрації смерті чоловіка заявника через відсутність медичного свідоцтва про смерть, виданого за встановленою формою.

Заявник у судове засідання не з`явився, до суду надав клопотання про розгляд справи за його відсутності, подану заяву просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причина неявки не відома.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності заявника та представника заінтересованої особи оскільки їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши отримані докази, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви з наступних підстав.

Судом встановлено, що громадянин України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та громадянка України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебувають у зареєстрованому шлюбі, що підтверджуються відповідними паспортами громадянина України та свідоцтвом про шлюб.

ІНФОРМАЦІЯ_1 на території АР Крим помер чоловік заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 06 вересня 2017 року Державною бюджетною установою охорони здоров`я Республіки Крим Російської Федерації Ялтинська міська лікарня № 1 видано медичне свідоцтво про смерть серії 35 № 0410033, згідно з яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

26.08.2020 року Олешківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 через відсутність медичного свідоцтва про смерть, виданого за встановленою формою.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , Автономна Республіка Крим - тимчасово окупована територія є невід`ємною частиною України з 20 лютого 2014 року та на територію якої, відповідно до ст. 4 вказаного Закону поширюється особливий правовий режим реалізації прав і свобод людини і громадянина.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України, а відповідно до ч. 2 ст. 317 ЦПК України, справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Згідно з положеннями ч. 4 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , підставою для проведення державної реєстрації смерті проводиться на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Європейський суд з прав людини у рішенні по справі Кіпр проти Туреччини від 10.05.2001 року зазначив, що виходячи з інтересів мешканців, що проживають на окупованій території, треті держави та міжнародні організації, особливо суду, просто не можуть ігнорувати дії фактично існуючих на такій території органів влади. Протилежний висновок означав би цілковите нехтування всіма правами мешканців цієї території при будь-якому обговоренні їх у міжнародному контексті, а це ставило б позбавлення їх наймінімальніших прав, що їм належать, а тому суд, як виняток, на підтвердження факту смерті особи на території АР Крим приймає як доказ надані заявником документи, видані органом, створеним на тимчасово окупованій території АР Крим у порядку не передбаченому законодавством України, оскільки вказаний документ підтверджує факт народження дитини в певний час на певній території та його неприйняття може зашкодити правам та законним інтересам заявника.

На підставі вищевикладеного, враховуючи те, що заявник не має можливості надати медичні документи встановленого зразка, необхідні для проведення державної реєстрації смерті, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви, оскільки факт смерті особи на тимчасово окупованій території АР Крим знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, але реєстрація смерті якої неможлива через відсутність у заявника документа, виданого уповноваженим органом України, а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 264, 265, 293, 315, 317, 319 ЦПК України, ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , рішенням Європейського суду з прав людини Кіпр проти Туреччини від 10.05.2001 року, суд

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що громадянин України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України в м. Ялта Автономної Республіки Крим, Україна.

Рішення суду допустити до негайного виконання.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд протягом тридцяти днів з дня його підписання. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Олешківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), код ЄДРПОУ: 04060192 розташоване за адресою: Херсонська область, м. Олешки, вул. Пролетарська, буд. № 20.

Суддя Є.О. Никифоров

Дата ухвалення рішення10.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91459803
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —664/2348/20

Рішення від 10.09.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні