Ухвала
від 10.09.2020 по справі 910/12204/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

про повернення позовної заяви без розгляду

м. Київ

10.09.2020Справа № 910/12204/20

За позовом Приватного підприємства Світова Музика (02222, м. Київ, вул. Сабурова, буд. 16, кв. 119; ідентифікаційний код: 36463790; адреса для листування: 61002, м. Харків, вул. Маршала Бажанова, буд. 4/36)

До Приватного підприємства Фірма Лямін (01135, м. Київ, вул. Павлівська, буд. 29, кім. 30; ідентифікаційний код: 19488636)

Про стягнення 217 043, 55 грн

Суддя Бондаренко-Легких Г.П.

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство Світова Музика (далі - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства Фірма Лямін (далі - відповідач) про стягнення компенсації за порушення майнових авторських прав в розмірі 217 043, 55 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач 01.01.2016 на підставі договору № 01/2016-Л (далі - Договір) з ТОВ Олл Мьюзик Паблишинг набув виключних прав на всі твори, які відносяться до каталогу ТОВ Олл Мьюзик Паблишинг , а саме право використовувати, дозволяти або забороняти використання творів.

Сторони додатковими угодами не одноразово продовжували строк дії зазначеного договору. Відповідно до додаткової угоди від 01.01.2020 термін дії договору продовжений до 31.12.2021.

01.06.2020 сторони уклали додаток (каталог) до Договору, яким узгодили перелік прав, які передаються на підставі Договору, що включають, але не обмежуються, авторськими правами на певний перелік творів. Серед узгоджених у додатку творів, зазначені наступні:

- твір Cryin ` у виконанні Aerosmith ; авторство: ANTHONY PERRY / TAYLOR RHODES / STEVEN TALLARICO ;

- твір Make Love Like A Man у виконанні Def Leppard ; авторство: Clark/Lange/Collen/Ellito;

- твір Mrs Vandebilt у виконанні Paul McCartney & Wings; авторство: PAUL MCCARTNEY/LINDA MCCARTNEY.

03.06.2020 представником позивача встановлений факт публічного сповіщення зазначених музичних творів в ефірі радіостанції Радіо Рокс-Україна на частоті 103.6 МГц, м. Київ, ефірне мовлення якої здійснює відповідач на підставі відповідної ліцензії, на підставі чого представником позивача складений акт фіксації № 43/04/06 від 03.06.2020.

04.08.2020 на адресу відповідача позивач направив претензію про порушення майнових прав та виплату роялті за надання дозволу на публічне сповіщення творів із пропозицією сплатити роялті за отримання права на публічне сповіщення вище зазначених творів у розмірі 72 347, 85 грн.

Проте, позивач зазначає, що жодної відповіді на направлену претензію не надійшло. А також, що станом на день подання позову відповідач не звертався до позивача, не отримував від позивача право (дозвіл) на публічне сповіщення спірних музичних творів, майновими авторськими правами на які на території України володіє позивач.

У зв`язку з викладеним позивач просить, стягнути з відповідача 217 043, 55 грн компенсації за порушення майнових авторських прав. Також позивач просить стягнути з відповідача понесені судові витрати (судовий збір та витрати на правничу допомогу).

Судом 31.08.2020 залишено позовну заяву Приватного підприємства Світова Музика без руху, встановлено позивачеві строк на усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали. Судом встановлено спосіб усунення недоліків, а саме шляхом:

- подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із доданням до неї письмового обґрунтування наявності підстав для об`єднання позовних вимог (щодо доцільності об`єднання позовних вимог та впливу такого об`єднання на швидкість вирішення спору);

- подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із доданням до неї доказів направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів (опис вкладення, накладну на відправку та фіскальний (розрахунковий) чек);

- подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із вірним зазначенням найменування суду, а саме поштового індексу.

07.09.2018 від позивача до суду надійшла заява на виконання вимог ухвали суду Господарського суду міста Києва від 31.08.2020.

Разом з тим, при дослідженні матеріалів позовної заяви та матеріалів заяви про усунення недоліків, і предмету спору, суд дійшов висновку про повернення позовної заяви з додатками з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 173 Господарського процесуального кодексу України, в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Статтею 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, зокрема, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу). Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Як вбачається з поданої позовної заяви, у ній об`єднано кілька вимог, а саме, вимоги про стягнення компенсації за використання трьох окремих музичних творів, зокрема "Cryin '", "Make Love Like A Man", "Mrs Vandebilt" , виконавцями, авторами текстів, авторами музики яких являються різні особи.

При цьому, для встановлення фактичних обставин справи, судом має бути досліджено окремо кожен твір та обставини його використання (фіксації такого факту), а також має бути встановлено перехід до позивача права на використання таких творів від усіх осіб, яким належать права на твір (автори тексту, музики, виконавці тощо).

Верховний Суд України у постанові від 11.11.2015 №3-994гс15 зазначив, що "кожен музичний твір є окремим об`єктом авторського права, який належить конкретному суб`єкту (ам). Кожен окремий факт протиправного використання об`єктів авторського права та/або суміжних прав становить самостійне порушення і може бути підставою для застосування відповідальності у виді стягнення компенсації".

Таким чином, оскільки кожний музичний твір є окремим об`єктом авторського права, який охороняється законом, то захисту підлягають права на три музичні твори, суб`єктом яких заявлені позивачі (окремо по кожному творі).

Судом встановлено, що позовні вимоги хоч і пов`язані між собою одним і тим самим способом захисту права, однак, використання кожного твору становить самостійне порушення, і дослідження обставин використання кожного окремого твору, а також дослідження і встановлення всіх осіб, яким належать авторські та суміжні права на твори, а також наявність чи відсутність у відповідача договорів на використання творів, укладених із власниками таких прав, унеможливлює розгляд таких вимог в одному провадженні.

Також, судом встановлено, що обсяг наданих матеріалів і доказів не дозволяє суду самостійно здійснити роз`єднання позовних вимог на підставі ст. 173 Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, враховуючи викладене вище в сукупності, суд дійшов висновку, що заявником порушено правила об`єднання позовних вимог, що суперечить вимогам 173 Господарського процесуального кодексу України, внаслідок чого дана позовна заява підлягає поверненню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 173, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Приватного підприємства Світова Музика до Приватного підприємства Фірма Лямін про стягнення 217 043, 55 грн за порушення майнових авторських прав та додані до неї документи (в т.ч. заяву про усунення недоліків) повернути без розгляду.

2. Звернути увагу позивача, що згідно ч. 8 ст. 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

3. Згідно ч. 2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Г.П. Бондаренко-Легких

Дата ухвалення рішення10.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91464863
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 217 043, 55 грн

Судовий реєстр по справі —910/12204/20

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні