Ухвала
від 11.09.2020 по справі 198/935/19
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №198/935/19

Провадження №2/0198/38/20

11.09.2020

У Х В А Л А

11 вересня 2020 року Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Маренич С.О., за участю секретаря судового засідання Літвіченко В.О., представника позивача адвоката Пономаренко А.В., представника відповідача Толстунова В.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду смт. Юр`ївка, заяву представника відповідача Селянського (фермерського) господарства Людмила Толстунова Володимира Петровича про відвід головуючого судді в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства Людмила про припинення договору оренди землі шляхом його розірвання,

В с т а н о в и в:

В провадженні судді Юр`ївського районного суду Дніпропетровської області Маренич С.О. мається цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до СФГ Людмила про припинення договору оренди землі шляхом його розірвання.

25.08.2020 року через канцелярію суду від представника відповідача ОСОБА_2 надійшла заява про відвід судді Маренич С.О. з підстав, передбачених п. 5 ч.1 ст. 36 ЦПК України (є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді) (ас. 161-162). Дана заява мотивована тим, що відповідач має сумніви у неупередженості судді, оскільки він ( ОСОБА_2 ) особисто в день останнього судового засідання, під час попередніх судових засідань, а також після останнього судового засідання бачив як суддя спілкується в своєму кабінеті поза межами судового засідання на невідомі йому теми без нього з представником позивача, а окрім того на зауваження з приводу даного адвокату Пономаренко А.В. останній образив представника відповідача чмом .

Представник позивача адвокат Пономаренко А.В. в судовому засіданні проти задоволення заяви про відвід заперечував, вказуючи, що остання є необгрунтованою та направлена на затягування розгляду справи.

Представник відповідача Толстунов В.П. в судовому засіданні заявлену заяву про відвід судді підтримав в повному обсязі.

З`ясувавши думку сторін щодо заявленого відводу, суд приходить до наступного.

Статтею 36 ЦПК України передбачено підстави для відводу та самовідводу судді, а нормами статей 39-41 ЦПК України врегульовано порядок вирішення заявленого відводу та самовідводу та наслідки їх задоволення.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини наявність безсторонності (неупередженості) має визначатись для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод за допомогою суб`єктивного та об`єктивного критеріїв. За суб`єктивним критерієм оцінюється особисте переконання та поведінка конкретного судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається серед інших аспектів чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності (див., зокрема, рішення у справах Фей проти Австрії (Fey v. Austria), рішення від 24.02.1993 року, серія А, № 255, с. 12, п.27, 28 і 30, та Веттштайн проти Швейцарії (Wettstein v. Switzerland), заява № 33958/96, п.42, ЄСПЛ 2000-ХІІ, Білуха проти України від 09.11.2006 року).

Так, кожний суддя, стосовно якого існують будь-які сумніви щодо недостатньої неупередженості, повинен відмовитись від розгляду справи (рішення ЄСПЛ у справі Micallef v. Malta (Мікалефф проти Мальти).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Судова влада повинна користуватися довірою не тільки з боку сторін у конкретній справі, але й з боку суспільства в цілому. Суддя повинен не тільки бути реально вільним від будь-якого невідповідного упередження або впливу, але він або вона повинні бути вільними від цього й в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

Як зазначено в рішенні Європейського суду з прав людини від 09.11.2006 року в справі Білуха проти України наявність безсторонності визначається, в тому числі, і тим чи забезпечує суд умови за яких були б неможливі сумніви у його безсторонності.

З метою зняття у сторони відповідача будь - яких сумнівів в об`єктивності та неупередженості судді при розгляді даної справи, запобігання нарікань на необ`єктивність та упередженість головуючого судді, а також звинувачень у заінтересованості результатів розгляду справи, запобігання конфліктних ситуацій, які ставлять під сумнів можливу неупередженість головуючого судді та для прискорення подальшого розгляду справи по суті, враховуючи сформовану у сторони відповідача стійку позицію щодо упередженості та необ`єктивності судді Маренич С.О. відносно останніх, суд приходить до висновку про задоволення відводу головуючому судді Маренич С.О., оскільки будь - яке подальше рішення по даній цивільній справі викликатиме у сторони відповідача сумніви в його об`єктивності та безсторонності.

Керуючись ст. ст. 36, 40, 260, 261 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Заяву представника відповідача Селянського фермерського господарства Людмила Толстунова Володимира Петровича про відвід головуючого судді Маренич С.О. в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства Людмила про припинення договору оренди землі шляхом його розірвання - задовольнити.

Цивільну справу № 198/935/19 (провадження № 2/0198/38/20) передати до канцелярії Юр`ївського районного суду Дніпропетровської області для визначення складу суду в порядку ч. 1 ст. 33 ЦПК України для розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.

Суддя С. О. Маренич

СудЮр'ївський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91468725
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —198/935/19

Рішення від 17.11.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Рішення від 17.11.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 15.09.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Маренич С. О.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Маренич С. О.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Маренич С. О.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Маренич С. О.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Маренич С. О.

Ухвала від 28.05.2020

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Маренич С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні