Рішення
від 27.08.2020 по справі 521/1874/20
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/1874/20

Провадження №2/521/1821/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2020 року місто Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді Тополевої Ю.В.,

за участю секретаря Черненко Я.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 до Малиновського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), за участю третьої особи: ОСОБА_3 про встановлення неправильності запису в актовому записі цивільного стану та зобов`язання внести зміни до актового запису цивільного стану, -

ВСТАНОВИВ:

06 лютого 2020 року ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 звернулась до суду із позовом до Малиновського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), за участю третьої особи: ОСОБА_4 про встановлення неправильності запису в актовому записі цивільного стану та зобов`язання внести зміни до актового запису цивільного стану .

Позов обґрунтований такими обставинами. У позивача, яка не перебувала у шлюбі, народились 28.04.2005 року син - ОСОБА_5 та ІНФОРМАЦІЯ_1 дочка - ОСОБА_6 . В актових записах про народження дітей відомості про батька за вказівкою позивача, на підставі ч. 1 ст. 135 СК України визначався як - ОСОБА_7 . Згодом біологічний батько дітей - ОСОБА_4 визнав себе батьком дітей і за спільною заявою про визнання батьківства ОСОБА_1 та ОСОБА_8 від 26.04.2007 року, які не перебувають у шлюбі між собою, на підставі ч. 1 ст.126 СК України, до актового запису про народження сина - ОСОБА_5 внесені наступні зміни: Відомості про дитину: Прізвище ОСОБА_9 змінено ОСОБА_10 ; Відомості про батька: Прізвище ОСОБА_9 змінено ОСОБА_10 . Та за заявою від 13.01.2011 року, до актового запису про народження дочки - ОСОБА_6 внесені наступні зміни: Відомості про дитину: Прізвище ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_11 ; Відомості про батька: Прізвище ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_11 . Вказані зміни у актових записах про народження дітей слугували підставами для повторної видачі свідоцтв про народження. Позивач зазначає, що згодом було з`ясовано, що при здійсненні перекладу паспорту батька ОСОБА_8 з румунської мови на українську мову, для внесення змін у актовий запис про народження сина ОСОБА_5 , перекладачем допущена помилка у перекладі прізвища, а саме замість ОСОБА_11 вказано ОСОБА_10 . З цього приводу, позивач та ОСОБА_4 звернулися до Малиновського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в Одеській області, однак їм було відмовлено у задоволенні заяви про внесення змін до актового запису про народження сина.

Позивач та її представник у відкритому судовому засіданні позов підтримали та просили його задовольнити.

Представник Малиновського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) подав до канцелярії суду заяву про розгляд справи у відсутність представника Відділу, питання щодо задоволення позову залишив на розсуду суду.

Суд, вивчивши позовну заяву, дослідивши матеріали справи, вивчивши нормативно-правові акти, які регулюють спірні правовідносини, проаналізувавши і оцінивши докази в їх сукупності вважає, що позовні вимоги належить задовольнити в повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, що у позивача, яка не перебувала у шлюбі, народились 28.04.2005 року син - ОСОБА_5 та ІНФОРМАЦІЯ_1 дочка - ОСОБА_6 .

В актових записах про народження дітей відомості про батька провадився за вказівкою позивачки та визначався як - ОСОБА_7 , на підставі ч. 1 ст. 135 СК України (за вказівкою матері) (а.с. 20, 23).

Встановлено, що біологічний батько дітей - ОСОБА_3 (громадянин Республіки Молдова) визнав себе батьком дітей і за спільною заявою про визнання батьківська ОСОБА_1 та ОСОБА_8 від 26.04.2007 року, які не перебувають у шлюбі між собою, на підставі ч. 1 ст.126 СК України, до актового запису про народження сина - ОСОБА_5 внесені наступні зміни:

-Відомості про дитину: Прізвище ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_10 ;

-Відомості про батька: Прізвище ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_10 (а.с. 21).

За спільною заявою про визнання батьківства ОСОБА_1 та ОСОБА_8 від 13.01.2011 року, які не перебувають у шлюбі між собою, на підставі ч. 1 ст.126 СК України, до актового запису про народження дочки - ОСОБА_6 внесені наступні зміни:

-Відомості про дитину: Прізвище ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_11 ;

-Відомості про батька: Прізвище ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_11 (а.с. 24).

Вказані зміни у актових записах про народження дітей слугували підставами для повторної видачі свідоцтв про народження.

Враховуючи що біологічний батько дітей - ОСОБА_4 є громадянином Республіки Молдова до спільних заяв про визнання батьківства додавались нотаріально засвідчені переклади його паспорту з румунської мови на українську мову.

Судом встановлено, що при здійсненні перекладу паспорту батька ОСОБА_8 з румунської мови на українську мову для внесення змін у актовий запис про народження сина ОСОБА_5 , перекладачем допущена помилка у перекладі прізвища, а саме замість ОСОБА_11 вказано ОСОБА_10 .

Так, відповідно до свідоцтва про народження сина - ОСОБА_5 , вбачається, що ОСОБА_12 , народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , в графі батько зазначено: ОСОБА_13 , в графі мати: ОСОБА_1 (а.с. 16).

Натомість, у свідоцтві про народження дочки - ОСОБА_6 , вбачається, що ОСОБА_14 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , в графі батько зазначено: ОСОБА_15 , в графі мати: ОСОБА_1 (а.с. 17).

Помилковість зазначення прізвища ОСОБА_10 у актовому записі про народження та у свідоцтві про народження сина, підтверджується листом Філологічного факультету Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Міністерства освіти і науки України, з якого вбачається, що згідно з нормами українського правопису вірний переклад прізвища - ОСОБА_11 (а.с. 26).

З матеріалів справи вбачається, що висновком про внесення змін до актового запису цивільного стану Малиновського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області від 19.06.2018 року позивачу та ОСОБА_4 було відмовлено у задоволені заяви про внесення змін до актового запису, з підстав неможливості встановлення правильності написання родового прізвища батька дитини через відсутність актового запису про народження заявника (а.с. 18-19).

Згідно ст. 6 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Згідно роз`яснень, що містяться в пунктах 3, 7 постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 07.07.1995 Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану при розгляді справ судам належить враховувати, що відповідно до ст. 19 Закону Про органи реєстрації актів громадянського стану реєстрація народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, зміни прізвища, імені та по батькові провадиться органами реєстрації актів громадянського стану в книгах спеціального зразка, які є єдиними доказами засвідчених у них фактів. Крім цього Закону, порядок реєстрації актів громадянського стану встановлюється Правилами, які затверджуються Міністерством юстиції України. Згідно з цим Законом і Правилами суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану як у випадках невиправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису, так і при відмові зазначених органів внести в ці записи передбачені законодавством зміни (прізвища, імені, по батькові тощо) і доповнення (наприклад, про національність і громадянство батьків).

Питання щодо встановлення неправильності в актовому записі про народження, зокрема, щодо доповнення відомостей про національність та громадянство батьків, суд вирішує на підставі письмових (архівних матеріалів; відомостей, які містяться в паспорті; довідок з місця роботи, навчання, проживання; військових, профспілкових, інших посвідчень, тощо) та інших доказів, що з достовірністю підтверджують заявлену вимогу.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка, свідчать про те, що прізвище ОСОБА_10 , яке вказано в актовому записі про народження сина - ОСОБА_5 в графах: Відомості про дитину: Прізвище ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_10 ; Відомості про батька: Прізвище ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_10 зазначено з порушенням норм українського правопису.

Враховуючи викладене вище, суд приходить до висновку щодо встановлення факту неправильності в актовому записі про народження ОСОБА_2 за №384 від 01 червня 2005 року, складеного Другим Малиновським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції в частині зазначення в графі - Відомості про дитину: Прізвище ОСОБА_10 , а також в графі - Відомості про батька: Прізвище ОСОБА_10 .

Керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 13, 81, 89, 258-259, 267, 268, ЦПК України, ЗУ Про державну реєстрацію актів цивільного стану , Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 до Малиновського районного у місті Одесі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ЄДРПОУ 37946466, адреса місцезнаходження: 65045, м. Одеса, вул. Успенська, 60, за участю третьої особи: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , про встановлення неправильності запису в актовому записі цивільного стану та зобов`язання внести зміни до актового запису цивільного стану - задовольнити.

Встановити неправильність в актовому записі про народження ОСОБА_2 за №384 від 01 червня 2005 року, складеного Другим Малиновським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції в частині зазначення в графі - Відомості про дитину: Прізвище ОСОБА_10 , а також в графі - Відомості про батька: Прізвище ОСОБА_10 .

Зобов`язати Малиновський районний у місті Одесі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_2 за №384 від 01 червня 2005 року, складеного Другим Малиновським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції, вказавши в графі - Відомості про дитину: Прізвище ОСОБА_11 замість ОСОБА_10 , а також в графі - Відомості про батька: Прізвище ОСОБА_11 замість ОСОБА_10 .

Рішення суду може бути оскаржене учасниками справи до Одеського апеляційного суду через Малиновський районний суд міста Одеси протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 07 вересня 2020 року.

Суддя: Ю.В. Тополева

Дата ухвалення рішення27.08.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91470269
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення неправильності запису в актовому записі цивільного стану та зобов`язання внести зміни до актового запису цивільного стану

Судовий реєстр по справі —521/1874/20

Рішення від 27.08.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Рішення від 27.08.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні