Ухвала
від 07.09.2020 по справі 380/7097/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/7097/20

У Х В А Л А

з питань забезпечення позову

07 вересня 2020 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Грень Н.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Редкевич О.Р.,

позивач без виклику,

відповідач без виклику,

третя особа без виклику,

розглянувши заяву приватного підприємства Львівелектросервіс про забезпечення позову в адміністративній справі за позовом приватного підприємства Львівелектросервіс до Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача приватне підприємство Лімбуд про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в :

03.09.2020 на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява приватного підприємства Львівелектросервіс (юридична адреса: 79021 м. Львів, вул. Рівна, 21/41, фактична адреса: 79021, м. Львів, вул. Кульпарківська, 93, ЄДРПОУ 3416706814) до Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області (місцезнаходження: 81470, Львівська обл., Самбірський р-н, смт. Дубляни, вул. с. Стрільців, 27, ЄДРПОУ 04370018), в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення уповноваженої особи Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області про відхилення пропозиції учасника ПП Львівелектросервіс щодо закупівлі Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція), оформлене у формі протоколу №2 від 17.08.2020;

- визнати протиправним та скасувати рішення уповноваженої особи Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області про визнання учасника Приватне підприємство ЛІМБУД переможцем закупівлі Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція) та рішення про намір укласти договір про закупівлю із Приватне підприємство ЛІМБУД оформлене у формі протоколу №3 від 17 серпня 2020 року.

- зобов`язати уповноважену особу Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області прийняти рішення про визнання учасника ПП Львівелектросервіс переможцем закупівлі Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція) та рішення про намір укласти договір про закупівлю із ПП Львівелектросервіс .

Разом із позовною заявою 03.09.2020 приватне підприємство Львівелектросервіс подало заяву вх.№ 43637 про забезпечення позову у спосіб:

- заборони Дублянській селищній раді Самбірського району Львівської області вчиняти будь-які дії та приймати будь-які рішення в процедурі закупівлі: Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція) у тому числі укладати договір про закупівлю з Приватним підприємством Лімбуд та вчиняти будь- які дії, спрямовані на укладення такого договору до набрання законної сили рішенням у справі.

Заява мотивована тим, що 03.08.2020 на веб-порталі уповноваженого органу з питань державних закупівель (за адресою у мережі інтернет: www.prozorro.gov.ua) Дублянською селищною радою Самбірського району Львівської області, як замовником процедури публічної закупівлі, було розміщено оголошення про проведення спрощеної/допорогової закупівлі (UА-2020-08-03- 004380-с): Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція), за правилами, встановленими Законом України Про публічні закупівлі . Разом з оголошенням замовником було оприлюднено тендерну документацію до цієї процедури закупівлі.

11.08.2020 ПП Львівелектросервіс підготовлено та подано тендерну пропозицію в установленому порядку та у строки відведені замовником.

Окрім ПП Львівелектросервіс , 11.08.2020 тендерну пропозицію також подано ПП ЛІМБУД .

За результатами аукціону, який відбувся 13.08.2020, пропозиція ПП Львівелектросервіс була найбільш економічно вигідною і склала 315000,00 грн. Пропозиція другого учасника, ПП ЛІМБУД , склала 433 327,00 грн.

Надалі, 17.08.2020 протоколом №2 уповноваженої особи Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області ( ОСОБА_1 ) було відхилено найбільш економічно вигідну пропозицію ПП Львівелектросервіс , щодо закупівлі Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція)

Цього ж дня, 17.08.2020 протоколом №3 уповноваженої особи Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області переможцем процедури закупівлі визнано ПП ЛІМБУД та прийнято рішення про намір укласти договір про закупівлю із ПП ЛІМБУД .

Відповідно до протоколу №2 уповноваженої особи Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області від 17.08.2020, наявні дві підстави для прийняття оскаржуваного рішення:

- документи подані ПП Львівелектросервіс не містять ідентифікатора закупівлі.

- ПП Львівелектросервіс подано копію звіту про сплату ЄСВ за червень 2020 року.

Заявник вказує, що проведення Дублянською селищною радою Самбірського району Львівської області відкритих торгів за процедурою спрощеної закупівлі: Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція) фактично завершено та з переможцем ПП Лімбуд має бути укладений відповідний договір.

Підставою для подання заяви про забезпечення позову є наявність обставин, які можуть істотно ускладнити чи навіть унеможливити виконання рішення суду про визнання протиправними та скасування рішень уповноваженої особи Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області, що також ускладнить чи унеможливить ефективний захист порушених прав ПП Львівелектросервіс .

Не зважаючи на оскарження ПП Львівелектросервіс рішень уповноваженої особи Дублянської селищної ради Самбірського району Львівської області в судовому порядку, Дублянська селищна рада Самбірського району Львівської області може, ще до моменту опублікування повного тексту рішення суду, укласти із ПП Лімбуд договір про закупівлю, що призведе до виникнення нових юридично-значимих обставин, а саме у сторін договору виникнуть взаємопов`язані права та обов`язки, тобто ПП Лімбуд буде зобов`язане приступити до виконання робіт передбачених закупівлею.

На думку заявника, фактичне завершення процедури закупівлі: Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція) та подальше укладення відповідного договору позбавить позивача ефективного захисту або поновлення порушених чи і оспорюваних прав або інтересів, за захистом яких він звернувся до суду. За таких умов, виконання можливого рішення суду про задоволення позову, із яким ПП Львівелектросервіс звертається до суду, фактично буде унеможливлено і відповідно буде втрачено сенс у цьому, що зрештою і унеможливить ефективний захист прав ПП Львівелектросервіс .

Згідно ч.1 ст. 154. Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України) заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Забезпечення позову згідно ч.2 ст. 150 КАС України допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо:

1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або

2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Суд відповідно до ч.1 ст.150 КАС України за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Згідно ч.1 ст.151 КАС України позов може бути забезпечено: 1) зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта; 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії; 4) забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; 5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Суд згідно ч.2 ст. 151 КАС України може застосувати кілька заходів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Суд також повинен враховувати співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб.

Однак суд звертає увагу на приписи частини 6 ст. 151 КАС України, відповідно до яких, не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які полягають в (або мають наслідком) припиненні, відкладенні, зупиненні чи іншому втручанні у проведення конкурсу, аукціону, торгів, тендера чи інших публічних конкурсних процедур, що проводяться від імені держави (державного органу), територіальної громади (органу місцевого самоврядування) або за участю призначеного державним органом суб`єкта у складі комісії, що проводить конкурс, аукціон, торги, тендер чи іншу публічну конкурсну процедуру.

Частина 6 статті 151 КАС України у вищевказаній редакції викладена відповідно до Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ» від 15.01.2020 року.

Так, зі змісту заяви про вжиття заходів забезпечення позову з`ясовано, що позивач просить вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони Дублянській селищній раді Самбірського району Львівської області вчиняти будь-які дії та приймати будь-які рішення в процедурі закупівлі: Реконструкція вуличного освітлення (з використанням енергозберігаючих ламп) в смт. Дубляни Самбірського району Львівської області (код за ДК 021:2015: 45454000-4 - Реконструкція) у тому числі укладати договір про закупівлю з Приватним підприємством Лімбуд та вчиняти будь- які дії, спрямовані на укладення такого договору, що прямо заборонено імперативною нормою ч.6 ст. 151 КАС України.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заяви про вжиття заходів забезпечення позову.

Керуючись ст. ст. 154, 241, 243, 248, 256 КАС України, суд, -

у х в а л и в :

у задоволенні заяви приватного підприємства Львівелектросервіс про забезпечення позову відмовити повністю.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд з урахуванням положень п. 3 Розділу VI «Прикінцеві положення» Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Грень Н.М.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 11.09.2020.

Дата ухвалення рішення07.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91478201
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/7097/20

Ухвала від 17.11.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 07.09.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 07.09.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні