Рішення
від 02.09.2020 по справі 686/32909/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/32909/19

Провадження № 2/686/1174/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.09.2020 м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд

в складі: головуючого - судді Стефанишина С.Л.,

при секретарі - Кшановській Є.З. за участю представника позивача ОСОБА_1 , відповідача та представника Нагнибіда В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Хмельницького району електричних мереж АТ Хмельницькобленерго до ОСОБА_2 про відшкодування збитків завданих внаслідок порушення правил користування електроенергією ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач Хмельницький район електричних мереж АТ Хмельницькобленерго 05.12.2019 року звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про відшкодування збитків завданих внаслідок порушення правил користування електроенергією у розмірі 17795,42 грн. В добровільному порядку відповідач відмовляється погасити заподіяні збитки.

Ухвалою суду від 19 грудня 2019 року відкрито провадження та справу призначено до судового розгляду за правилами спрощеного провадження.

У судове засідання представник позивача з`явилася, підтримала позовні вимоги, просить задоволити позовні вимоги.

Представник та відповідач у судове засідання з`явилися, заперечили проти позовних вимог та пояснили суду, що порушень не допускав.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку учасників процесу суд вважає, що позовні вимоги знайшли своє підтвердження та позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що до 31.12.2018 року між ОСОБА_2 , являється споживачем електричної енергії та ПАТ «Хмельницькобленерго» (згодом АТ "Хмельницькобленерго") в особі Хмельницького РЕМ існували відносини з приводу споживання/постачання електричної енергії. Вказані відносини виникли на підставі Договору про користування електричною енергією (надалі Договір) від 08.07.2010 року.

Згідно розділу 10 вказаного Договору, споживач зобов'язаний дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та Договору про користування електричною енергією.

Згідно п.19 Договору про користування електричною енергією, споживач несе відповідальність за порушення Правил користування електричною енергією для населення (надалі ПКЕЕн) та розкрадання електричної енергії, самовільного підключення до електромережі .

Проведеною представниками Хмельницького РЕМ перевіркою встановлено, що побутовий споживач за адресою: АДРЕСА_1 - ОСОБА_2 (власник будинку), порушує ПКЕЕн затверджених Постановою КМУ від 26 липня 1999 р. № 1357 - шляхом безоблікового споживання (розкрадання) електричної енергії.

14 лютого 2018 року представниками Хмельницького району електричних мереж ПАТ «Хмельницькобленерго» (зараз АТ "Хмельницькобленерго") за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено порушення ПКЕЕН, а саме: самовільне безоблікове приєднання електропроводки до мережі енергопостачальника шляхом встановлення на горищі будинку автоматичного вимикача та приєднання від нього безоблікової розетки. Вказаний факт, відповідно до п. 53 ПКЕЕН, зафіксовано Актом про порушенням № Б001879 від 14.02.2018 року.

Одночасно із фіксацією порушення працівниками позивача вилучено зразок кабеля і розетку за допомогою яких споживач безобліково використовував електричну енергію. Зазначене вилучення зафіксоване окремим актом, який підписала дружина відповідача.

27.03.2018 року було проведено засіданням комісії ХРЕМ по розгляду актів про порушення ПКЕЕН. В присутності відповідача ОСОБА_2 комісією було прийнято рішення провести розрахунок завданих збитків за період 12 місяців з 14.02.2017 року по 14.02.2018 року.

Обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення відповідачем ПКЕЕН визначені на підставі Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії. не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, яка затверджена Постановою НКРЕ України № 562 від 04.05.2006 року.

Суд вважає, що проведений розрахунок розміру збитків заподіяних електропостачальнику АТ «Хмельницькобленерго» внаслідок порушення ПКЕЕН є вірним та розмір збитків складає 17 795 грн. 42 коп.

Відповідач з протоколом засідання комісії ознайомився, копію протоколу, розрахунок і рахунок отримав.

Доказами, що підтверджують вищезазначені обставини є акт про порушення № Б 001879 від 14.02.2018 року; схема електропостачання та самовільного безоблікового приєднання прихованої електропроводки; акт про вилучення зразку кабеля та розетки від 14.02.2018 року; протокол засідання комісії по розгляду актів про порушення ПКЕЕН від 27.03.2018 року; розрахунок збитків, завданих електропостачальнику АТ «Хмельницькобленерго» внаслідок порушення ПКЕЕН.

Законом України «Про ринок електричної енергії» передбачена відповідальність за порушення законодавства, що регулює функціонування ринку електричної енергії. Зокрема п. 4 частини другої статті 77 визначено, що правопорушенням на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладу обліку.

Відповідно до частини першої статті 77 (Відповідальність за порушення законодавства, що регулює функціонування ринку електричної енергії) Закону України «Про ринок електричної енергії» - учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електроенергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Пунктом 22 (Розділ XVII. Прикінцеві та перехідні положення) Закону України "Про ринок електричної енергії" визначено, що: нормативно-правові акти, прийняті на виконання Закону України "Про електроенергетику", діють до набрання чинності нормативно-правовими актами, затвердженими на виконання цього Закону.

Згідно пункту 42 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою КМУ №1357 від 27.07.1999 року (далі- ПКЕЕН), побутовий споживач електричної енергії зобов`язаний:дотримуватись вимог нормативно -технічних документів та договору; оплачувати спожиту електричну енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил Відповідно пункту 48 ПКЕЕН, побутовий споживач електричної енергії несе відповідальність згідно із законодавством за:порушення правил користування електричною енергією;розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електричних мереж і споживання електричної енергії без засобів обліку.

Абзацом першим пункту 53 ПКЕЕН, визначено, що у разі виявлення представником енергопостачальника порушення побутовим споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та побутовим споживачем чи представником побутового споживача (особою, яка є співвласником об`єкта або має право користуватися цим об`єктом відповідно до договору). Один примірник акта вручається побутовому споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Побутовий споживач має право внести до акта свої зауваження.

Відповідно абзацу третьому пункту 53 ПКЕЕН акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

Відповідно до абзацу дев`ятого пункту 53 ПКЕЕН рішення комісії з розгляду актів оформляється протоколом, копія якого видається побутовому споживачу.

Абзацом одинадцятим пункту 53 ПКЕЕН визначено, що у разі причетності побутового споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються: відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії; розрахунок проведених нарахувань з посиланням на відповідні пункти цих Правил та затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 р. № 562 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення побутовими споживачами правил користування електричною енергією.

Абзацом тринадцятим п. 53 ПКЕЕН, визначено, що у разі відмови побутового споживача від сплати вартості необлікованої електричної енергії енергопостачальник звертається з позовом до суду та має право припинити постачання електричної енергії після прийняття судом рішення на користь енергопостачальника (крім випадку виявлення факту самовільного підключення).

Пунктом 4 Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії ( далі - Порядок), затвердженого постановою КМУ від 08.02.2006 року за №122, визначено, що обсяг електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, визначається за величиною розрахункового споживання електричної енергії протягом періоду порушення на підставі акта виявлених порушень, складеного відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої НКРЕ.

З врахуванням наведених вище аргументів суд рахує, що відповідачем та представником не представлено доказів непричетності до поза облікового споживання електроенергії так і тих, що спростовують вимогу позивача про стягнення збитків завданих внаслідок порушення правил користування електроенергією для населення .

Зважаючи на викладене суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обгрунтованими та такими, що знайшли підтвердження у судовому засіданні тому з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Хмельницького району електричних мереж АТ Хмельницькобленерго слід стягнути збитки у розмірі 17795,42 грн.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судові витрати підлягають задоволенню пропорційно до задоволених позовних вимог та підлягають стягненню на користь позивача у розмірі 1921 грн. судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 81, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, ст. ст. 525, 526, 625 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Хмельницького району електричних мереж АТ Хмельницькобленерго до ОСОБА_2 про відшкодування збитків завданих внаслідок порушення правил користування електроенергією для населення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП 2 35471753) на користь Хмельницького району електричних мереж АТ Хмельницькобленерго (код 22764695) збитки у розмірі 17795,42 грн. та судовий збір у розмірі 1921 грн..

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з часу складання повного судового рішення до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду скаладено 04.09.2020 року.

Суддя С. Стефанишин

Дата ухвалення рішення02.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91491267
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків завданих внаслідок порушення правил користування електроенергією

Судовий реєстр по справі —686/32909/19

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

Ухвала від 28.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 20.04.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

Ухвала від 09.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Постанова від 18.02.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Постанова від 18.02.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Рішення від 02.09.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні