Рішення
від 11.09.2020 по справі 728/1243/20
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 728/1243/20

2-о/728/52/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2020 року Бахмацький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді - Лободи Н.В.

за участі секретаря судового засідання - Кулик Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Бахмач в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 (далі - Заявник) звернувся до Бахмацького районного суду Чернігівської області із заявою пpо встановлення факту родинних відносин між ним та його померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 матір`ю ОСОБА_2 .

Заява мотивована тим, що він є спадкоємцем за заповітом після смерті матері, однак не має можливості належним чином зареєструвати свої спадкові права, оскільки у свідоцтві про його народження ім`я матері вказане як ОСОБА_3 , хоча фактично та згідно з іншими документами, зокрема свідоцтвом про народження та про смерть матері, її ім`я вказане, як ОСОБА_4 . При цьому орган ДРАЦС відмовив йому у внесенні змін до відповідного актового запису.

Внаслідок відсутності можливості прослідкувати родинний зв`язок з померлою, нотаріус відмовляє Заявнику у видачі свідоцтва про право на спадщину, тому встановлення даного факту родинних відносин має для ОСОБА_1 юридичне значення, оскільки надасть йому можливість належним чином оформити спадщину, яка залишилась після смерті матері.

Ухвалою Бахмацького районного суду Чернігівської області від 22.07.2020, вказану заяву було прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та прийнято рішення про розгляд справи за правилами окремого провадження у відкритому судовому засіданні 11.09.2020.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Заявник та його представник надали заяву про розгляд справи без їх участі, подану заяву підтримують, просять її задовольнити; представник заінтересованої особи причини неявки не повідомив, пояснень і заперечень щодо заяви не подав.

Судом на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Повно та всебічно дослідивши матеріали справи, Суд приходить до наступного висновку.

Згідно з положеннями ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 31.03.1995 зі змінами та доповненнями, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: - згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - чинним законодавством не передбачено іншого шляху їх встановлення; - заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Як встановлено в судовому засіданні і вбачається зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 27.04.2000 та довідки виконавчого комітету Красилівської сільської ради Бахмацького району від 28.04.2020 №91, ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Красилівка Бахмацького району Чернігівської області померла ОСОБА_2 , яка на день смерті була зареєстрована та проживала одна в АДРЕСА_1 (а.с.8, 10).

Згідно із державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №412455, виданим 04.10.2006, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки загальною площею 3.49 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з кадастровим номером 7420384500:03:000:0212, яка розташована на території Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області (а.с.13).

01.04.2004 ОСОБА_2 склала заповіт, згідно з яким все своє майно, у тому числі право на земельну частку (пай), що належало їй на підставі сертифікату серії ЧН №0147384 та майновий пай, що належав їй на підставі сертифікату серії ІІ ЧНБХ № 09-000312 заповіла сину - ОСОБА_1 (а.с.9).

Відповідно до повідомлення Бахмацької районної державної нотаріальної контори від 24.07.2020 №661/01-16 та витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 була відкрита 16.06.2020 за заявою про прийняття спадщини ОСОБА_1 . Свідоцтва про право на спадщину на майно не видавалися (а.с.9 зворотній бік, 22, 23).

Відповідно до повідомлення Бахмацької районної державної нотаріальної контори від 11.09.2020 №796/02-14, Заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю документального підтвердження родинних зв`язків Заявника з померлою (а.с.29).

Згідно з посвідкою про народження № НОМЕР_2 , виданою виконавчим комітетом Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась ОСОБА_5 (а.с.7).

Відповідно до свідоцтва про народження Заявника серії НОМЕР_3 , виданого 17.07.1969 виконавчим комітетом Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, матір`ю останнього є ОСОБА_6 (а.с.6).

Згідно з довідками виконавчого комітету Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області від 27.04.2020 №100 та від 26.05.2020 №118, вбачається, що ОСОБА_2 та ОСОБА_6 є однією і тією ж особою; ОСОБА_1 дійсно здійснив поховання своєї матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.11,12).

Згідно з висновком про внесення змін до актового запису цивільного стану Бахмацьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) від 11.07.2020, Заявнику роз`яснено про неможливість внесення змін до актового запису про народження №13 від 17.07.1969 в гр. Відомості про матір в частині імені матері дитини з ОСОБА_3 на ОСОБА_4 (а.с.14).

Таким чином, документально підтвердити родинні відносини з померлою матір`ю Заявник не має можливості, оскільки наявні розбіжності в зазначені імені матері у відповідних документах: у Заявника в свідоцтві про народження воно вказане як ОСОБА_3 , а у померлої матері в свідоцтві про смерть - як ОСОБА_4 .

Відповідно до п.7 Постанови № 5 Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Отже, встановлення факту pодинних відносин для Заявника має юридичне значення, оскільки надасть йому можливiсть належним чином оформити спадщину у нотаріуса.

Суд, дослідивши у сукупності матеріали справи, приходить до висновку, що вимоги викладені в заяві підлягають задоволенню, оскільки підтверджуються матеріалами справи, надані Заявником докази Суд вважає належними та допустимими, доводи викладені в заяві обґрунтованими, при цьому спору про право у даному випадку не вбачається.

На підставі вищевикладеного, кеpуючись ст.ст. 4, 247, 265, 293, 294, 315, 319, 354 ЦПК України, Суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Красилівка Бахмацького району Чернігівської області є рідною матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Заявник - ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_4 .

Заінтересована особа - Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області, 16541, с.Красилівка Бахмацького району Чернігівської області, вул.Перемоги,5, код ЄДРПОУ - 04412610.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Бахмацький районний суд Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Бахмацького районного суду Н.В.Лобода

Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91492480
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —728/1243/20

Рішення від 11.09.2020

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні