Рішення
від 27.08.2020 по справі 902/463/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"27" серпня 2020 р. Cправа № 902/463/20

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрна - Країна" (вул. Харківське шосе, буд. 172-Б, офіс 208, м. Київ, 02091)

до : Фермерського господарства "Гжебінський Ю.В." (вул. Урожайна, буд. 20, с. Сонячне, Крижопільський р-н., Вінницька обл., 24606)

про стягнення 101160,05 грн

Суддя Яремчук Ю.О.

Секретар судового засідання Резніченко Ю.В.

Представники сторін не з`явились

В С Т А Н О В И В :

07.05.2020 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрна - Країна" звернулось до Господарського суду Вінницької області з позовом до Фермерського господарства "Гжебінський Ю.В." про стягнення 101 160,05 грн.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справу № 902/463/20 розподілено судді Яремчуку Ю.О.

Ухвалою суду від 08.05.2020 р. відкрито провадження у справі № 902/463/20. Визначено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання у справі призначено на 09.06.2020 р.

Ухвалою суду від 09.06.2020 р. підготовче засідання у справі відкладено на 30.06.2020 р.

На визначену дату судом в судове засідання представники сторін не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені ухвалою суду, зокрема в матеріалах справи містяться поштові повідомлення про вручення ухвали суду позивачу та відповідачу.

30.06.2020 р. електронною поштою надійшло клопотання представника позивача про розгляд справи без участі представника.

Суд, дослідивши дане клопотання, не приймає його до розгляду з огляду на п. 1.5.17. Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом ДСА України від 20.02.2013р. N 28, згідно якого документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв`язку, не належать до офіційних. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі.

Разом з тим, всупереч вищевикладеного, представником позивача оригінал заяви в паперовій формі не надіслано.

Ухвалою суду від 30.06.2020 р. закрито підготовче провадження та призначити справу № 902/463/20 для судового розгляду по суті на 27.08.2020 р.

На визначену дату судом в судове засідання представник позивача та представник відповідача не з`явились, про дату, час місце судового засідання належним чином повідомлені, про що свідчать поштові повідомлення, які наявні в матеріалах справи.

За вказаних обставин у суду є достатні підстави вважати, що ним вжито належних заходів до повідомлення відповідача про дату, час та місце судового слухання, але останній не скористався правом на участь свого представника у судовому засіданні.

Статтею 42 Господарського процесуального кодексу України визначено права та обов`язки учасників судового процесу, зокрема учасники справи зобов`язані: виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази тощо.

Також суд зазначає, що відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997 р. (Закон України від 17.07.1997 р. № 475/97 - ВР), кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Перебіг строків судового розгляду у цивільних справах починається з часу надходження позовної заяви до суду, а закінчується ухваленням остаточного рішення у справі, якщо воно не на користь особи (справа "Скопелліті проти Італії" від 23.11.1993 р.), або виконанням рішення, ухваленого на користь особи (справа "Папахелас проти Греції" від 25.03.1999 р.).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду неефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (параграфи 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 р. у справі "Смірнова проти України").

Суд нагадує, що роль національних суддів полягає у швидкому та ефективному розгляді справ (&51 рішення Європейського суду з прав людини від 30.11.2006 р. у справі "Красношапка проти України").

Суд нагадує, що це роль національних судів - організовувати судові провадження таким чином, щоб вони були без затримок та ефективними (див.рішення Суду у справі Шульга проти України, no. 16652/04, від 02.12.2010).

До того ж організація провадження таким чином, щоб воно було швидким та ефективним, є завданням саме національних судів (див. рішення Суду у справі Білий проти України, no. 14475/03, від 21.10.2010).

Згідно із ч.1 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ст. 219 Господарського процесуального кодексу України, рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті.

Розглянувши подані документи і матеріали даної справи, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті судом встановлено наступне.

Між ТОВ Аграрна-Країна (Виконавець) та Фермерського господарства "Гжебінський Ю.В." (Замовник) було укладено Договір про надання послуг №19-09/19 від 19.09.2019 року згідно якого, Виконавець зобов`язується, в порядку та на умовах даних Договору, на території сільськогосподарських угідь Замовника надати останньому послуги по збиранню врожаю сільськогосподарських культур, а Замовник зобов`язується прийняти та оплатити надані послуги.

Сторони домовилися, що виконавець надаватиме послуги по збиранню врожаю с/г культур на наведених нижче умовах: соняшник, площею 160 га, вартістю 900,00 грн. за 1 га., кукурудза.

Остаточна вартість наданих послуг розраховується виходячи з фактично прибраної кількості гектар, що підтверджується актами виконаних робіт „Акти передачі приймання наданих послуг (п. 1.5. договорів).

За п. 3.3. договору загальна вартість наданих послуг (сума до сплати замовником) обчислюється виходячи з актів передачі приймання наданих послуг, що підписані сторонами.

Оплата наданих послуг здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок виконавця на підставі актів передачі-приймання наданих послуг в строк не пізніше ніж через 5 робочих днів з дати підписання відповідного акту. Якщо замовник не підпише отриманий акт передачі-приймання наданих послуг і не надішле свої зауваження в триденний строк з моменту його отримання, акт приймання-передачі наданих послуг вважається погодженим, а послуги прийнятими, відповідно до умов дійсного договору (п. 3.4. договорів).

Сторони домовилися, що їх повноважні представники здійснюють щоденний облік обсягу наданих послуг шляхом підписання актів звірки зібраної продукції, на підставі яких представники сторін підписують акт передачі-приймання наданих послуг за кожних зібраних 100 га врожаю або при закінченні обсягів наданих послуг протягом 3 календарних днів з моменту настання відповідної події (п. 3.7. договорів).

Перед початком надання послуг по збиранню врожаю замовник зобов`язаний прийняти та по закінченню повернути техніку та навісне обладнання шляхом підписання із представником виконавця відповідного акту прийому-передачі (додаток, № 1, додаток 2), а також підписати акт підтвердження замовником доступу техніки виконавця до с/г полів замовника (додаток № 3) ( п. 4.1.2. договорів).

Сторони домовилися у випадку необхідності на вимогу однієї з сторін проводити звірку взаєморозрахунків по договору заінтересована сторона направляє іншій підписаний зі своєї сторони такий акт. Інша сторона зобов`язана підписати його протягом 3 робочих днів з дати отримання та направити на адресу контрагента (п. 6.4. договорів).

За прострочення оплати наданих послуг замовник сплачує виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення оплати, а у випадку непогашення заборгованості протягом більш як 15 календарних днів з моменту виникнення такої заборгованості, замовник зобов`язаний додатково, крім пені, сплатити на користь виконавця штраф в розмірі 15% від суми боргу (п. 5.2. договорів).

Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами і діє до 31.12.2019 р., а в частині розрахунків до повного виконання сторонами взятих обов`язків (п. 7.1. договорів). Договори підписані обома сторонами.

На виконання умов договору виконавцем було надано послуг на загальну суму 81 000,00 грн., що підтверджується підписаними сторонами Актами здачі-приймання робіт (надання послуг) № 50 від 31.10.2019 р. та № 51 від 15.11.2019 р.

Натомість відповідачем свої зобов`язання в частині оплати за надані послуги не сплатив, що і стало підставою звернення позивача з позовом до суду.

Дослідивши матеріалами справи, подані сторонами докази і пояснення проаналізувавши законодавство яке регулює спірні відносини та надавши їм оцінку в сукупності, судом враховується наступне.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, які виникли між сторонами за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

Відповідно до ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач та відповідач уклали договір про надання, визначивши умови, права та обов`язки сторін, які є обов`язковими для них.

Згідно ст. 901 ЦКУ за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковий для виконання сторонами.

З позовних матеріалів вбачається, що на виконання умов договору виконавцем було надано послуг на загальну суму 81 000,00 грн., що підтверджується підписаними сторонами Актами здачі-приймання робіт (надання послуг) акт № 50 від 31.10.2019 р. та № 51 від 15.11.2019 р.

Таким чином, факт надання послуг позивачем на користь відповідача за договором є підтвердженим матеріалами справи.

В силу ст. 903 ЦКУ якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Статтею 525 Цивільного кодексу України обумовлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Враховуючи, що строк оплати наданих послуг пропущено, у відповідача виникла заборгованість, розмір якої підтверджується документально та становить 81 000,00 грн (по актам). За таких обставин, позов, в частині стягнення основного боргу підлягає задоволенню.

Крім того, судом розглянуто вимогу позивача щодо стягнення пені та штрафу.

Згідно ст. ст. 1, 3 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконаннябгрошових зобов`язань платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін; розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ч. 2 ст. 551 ЦК України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Враховуючи вказані законодавчі положення, неустойка (штраф та пеня) є договірними способами забезпечення зобов`язання, а тому наявність у договорі п. 5.2, що передбачає застосування пені та штрафу є підставою для задоволення позову, в частині стягнення останніх.

Оплата наданих послуг здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок виконавця на підставі актів передачі-приймання наданих послуг в строк не пізніше ніж через 5 робочих днів з дати підписання відповідного акту. Якщо замовник не підпише отриманий акт передачі-приймання наданих послуг і не надішле свої зауваження в триденний строк з моменту його отримання, акт приймання-передачі наданих послуг вважається погодженим, а послуги прийнятими, відповідно до умов дійсного договору (п. 3.4. договорів).

Обов`язок оплати наданих послуг, відповідно до договорів, виникає у відповідача не пізніше ніж через 5 робочих днів з дати підписання актів прийому-передачі.

Суд зауважує, що позивачем зазначено перебіг строку оплати за актом здачі-приймання робіт (надання послуг) акт № 50 від 31.10.2019 р. на суму 54 900,00 грн. з 05.11.2019 р. та за актом здачі-приймання робіт (надання послуг) акт № 51 від 15.11.2019 р. на суму 26 100,00 грн. з 22.11.2019 р.

Суд зауважує, що відповідно до ч. 1 статті 253 ЦК України встановлено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

У відповідності до ч. 5 ст. 254 ЦК України - якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

З врахуванням норм ст. ст. 253, 254 ЦК України та умов договору початком перебігу прострочення зобов`язань за актом здачі-приймання робіт (надання послуг) акт № 50 від 31.10.2019 р. на суму 54 900,00 грн. є 08.11.2019 р.

Суд зазначає, що за актом здачі-приймання робіт (надання послуг) акт № 51 від 15.11.2019 р. на суму 26 100,00 грн. початком перебігу прострочення зобов`язань є 25.11.2019р.

Тому судом здійснено перерахунок заявленої до стягнення пені, а саме по акту № 50 від 31.10.2019 р. та по акту №51 від від 15.11.2019р.

З врахуванням викладеного позов в частині стягнення пені підлягає задоволенню в загальній сумі 7852,92 грн. (розрахунок проводився по системі "Ліга-Закон") В решті стягнення пені слід відмовити.

До стягнення підлягає штраф в сумі 12 150,00 грн, як правомірно нарахований та розрахований.

Згідно із ч.ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ст.ст. 76, 77, 78, 79 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на час розгляду справи, оплата не проведена. Докази оплати в повному обсязі, в зазначені у договорі строки у справі відсутні.

З врахуванням викладеного позов підлягає частковому задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 252, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити частково

2. Стягнути з Фермерського господарства "Гжебінський Ю.В." (вул. Урожайна, буд. 20, с. Сонячне, Крижопільський р-н., Вінницька обл., 24606, код ЄДРПОУ 13324804) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрна-Країна (02091, м. Київ, вул. Харківське шосе, б. 172/Б, оф. 208, код ЄДРПОУ 41993124) 81 000,00 грн сума основного боргу; 7 852,92 грн пені; 12 150,00 грн штрафу; 2102,00 грн витрат зі сплати судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4. В решті позову відмовити.

5. Згідно з приписами ч.1 ст.241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

6. Згідно з положеннями ч.1 ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

7. Примірник повного судового рішення надіслати учасникам справи рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Повне рішення складено 14 вересня 2020 р.

Суддя Яремчук Ю.О.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. Харківське шосе, буд. 172-Б, офіс 208, м. Київ, 02091)

3 - відповідачу (вул. Урожайна, буд. 20, с. Сонячне, Крижопільський р-н., Вінницька

обл., 24606)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення27.08.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91495920
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/463/20

Судовий наказ від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Рішення від 27.08.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 08.05.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні