Рішення
від 27.08.2020 по справі 910/6921/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

27.08.2020Справа № 910/6921/20

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю ОПР до Товариства з обмеженою відповідальністю Бургер Кідз про стягнення 1148549,70 грн Суддя Смирнова Ю.М.

Секретар судового засідання Багнюк І.І.

Представники учасників процесу:

від позивачаБояринцев Г.О. від відповідачане з`явилися

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ОПР звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Бургер Кідз 1148549,70 грн, з яких: 950047,16 грн основного боргу, 87089,45 грн пені, 95004,72 грн штрафу, 4723,62 грн інфляційних втрат, 11684,75 грн 3% річних.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору №О.212.1 від 22.11.2019.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.05.2020 за вказаним позовом відкрито провадження у справі №910/6921/20, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання у справі призначено на 24.06.2020.

У підготовчому засіданні 24.06.2020 оголошувалась перерва до 10.08.2020.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.08.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 27.08.2020.

Представник позивача у судове засідання з`явився, позов підтримав.

Відповідач представників у судове засідання не направив, відзив на позов не надав.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.05.2020 з урахуванням п. 4 розділу X Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) № 540-IX від 30.03.2020) було встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, але не менше, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

17.07.2020 набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) , за змістом якого процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом.

Відтак, строк для подання відзиву на позов у даній справі сплив 07.08.2020.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У судовому засіданні судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

22.11.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю ОПР (виконавець) та Товариства з обмеженою відповідальністю Бургер Кідз (замовник) було укладено договір №О.212.1 (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору виконавець за завданням замовника у відповідності до умов Договору та відповідного Додатку до Договору для використання замовником при проведенні заходу замовника - ZkidZ , далі - Захід , що відбудеться за адресою: 03150, м. Київ, проспект Степана Бандери, 15Г (Рітейл Парк Петрівка), далі - локація , зобов`язується здійснити: декорування залу для Заходу, далі - роботи ; надання в оренду замовнику обладнання та устаткування, необхідних замовнику для проведення Заходу; а замовник зобов`язується прийняти та оплатити вартість робіт, оренди обладнання та устаткування.

Згідно з п. 1.2 Договору специфікація, строк (період) та місце (адреса) проведення робіт з декорування залу для Заходу та оренди обладнання та устаткування, вартість робіт, та порядок розрахунків, інші умови щодо виконання робіт визначаються сторонами у Додатку до даного Договору, що є його невід`ємною частиною.

За змістом п. 1.3 Договору, сторони узгодили, що цей Договір є змішаним договором (в розумінні ч. 2 ст. 628 Цивільного кодексу України), в якому містяться елементи договорів підряду, послуг та оренди тощо. До відносин сторін у цьому Договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у цьому змішаному договорі.

Відповідно до п.п. 2.1.1, 2.1.2 Договору виконання робіт здійснюються з матеріалів, засобів, устаткування та обладнання виконавця. Виконавець у роботі використовує якісні матеріали, засоби, устаткування та обладнання, що відповідають прийнятим в Україні державним стандартам та технічним умовам. Якість робіт виконавця повинна відповідати умовам Договору, вимогам нормативно-правових актів України, а також звичайним вимогам, що на практиці ставляться до такого виду робіт.

Підпунктами 2.2.1, 2.2.2 Договору передбачено, що виконавець в рамках Договору надає замовнику в оренду обладнання та устаткування, необхідних замовнику для проведення Заходу. Сторони узгоджують у Додатку до Договору перелік обладнання та устаткування, що передається в оренду, місце передачі та оренди обладнання/устаткування, строк оренди та розмір орендної плати. Сторони узгодили, що орендна плата не підлягає індексації.

Згідно з п. 2.2.3 Договору обладнання та устаткування передається в оренду та повертається з оренди за Актами приймання-передачі. Амортизаційні відрахування на обладнання та устаткування, передані за відповідним Додатком, нараховуються та залишаються у виконавця та використовуються виконавцем на відновлення обладнання, устаткування.

Відповідно до п. 3.1 Договору вартість Договору складається з вартості усіх робіт виконавця, витрат виконавця, пов`язаних з виконанням робіт, вартості оренди обладнання та устаткування.

Як того вимагають положення п. 1.2 Договору, у Додатку №1 до Договору сторони погодили специфікацію, місце проведення робіт, порядок розрахунків тощо.

Так, відповідно до наведеної у Додатку №1 до Договору специфікації, замовник зобов`язався виконати роботи з декорування залу загальною вартістю 1220039,30 грн без ПДВ (в тому числі роботи з улаштування підлоги, виготовлення та монтаж проекційної сітки з системою підйому-опускання, роботи з облаштування ультрафіолетового освітлення, вантажоперевезення, вантажно-розвантажувальні роботи), а також надати в оренду обладнання та устаткування (вартість оренди 30000,00 грн без ПДВ).

У Додатку №1 до Договору визначені такі строки виконання робіт та оренди обладнання і устаткування:

- роботи з декорування залу: до 17.12.2019 включно;

- оренда обладнання та устаткування: до 15.01.2020.

Загальна вартість робіт виконавця за цим Додатком становить 1250039,30 грн, крім того ПДВ (20%) 250007,86 грн, всього до сплати 1500047,16 грн (п. 6 Додатку №1 до Договору).

Договір, відповідно до п. 6.1, набуває чинності з дати його укладення сторонами і діє до 30.01.2020 (включно).

За правовою природою укладений між сторонами Договір є змішаним договором, який містить в собі елементи договору підряду, договору послуг та договору оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно зі ст. 843 Цивільного кодексу України у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Якщо у договорі підряду не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

У відповідності до ч. 1 ст. 854 Цивільного кодексу України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Частиною 1 ст. 759 Цивільного кодексу України визначено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно зі ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Підпунктами 3.2, 3.3 Договору встановлено, що розрахунки за Договором здійснюються в безготівковій формі шляхом перерахування замовником грошових коштів на поточний рахунок виконавця, вказаний у реквізитах Договору, у розмірі та у порядку, що визначений відповідним додатком до Договору. Датою виконання замовником зобов`язань по оплаті є дата зарахування грошових коштів на поточний рахунок виконавця.

У п. 7 Додатку №1 до Договору визначено, що розрахунки за кожним етапом здійснюються на підставі виставленого виконавцем рахунку-фактури у наступному порядку:

1) за роботи з декорування залу:

- оплата в сумі від загальної вартості робіт, зазначеної в рядку І п. 2 Додатку, що становить 41666,67 грн, крім того ПДВ (20%) - 8333,33 грн, всього до сплати: 50000,00 грн, сплачується в строк до 10.12.2019 включно;

- оплата в сумі від загальної вартості робіт, зазначеної в рядку І п.2 Додатку, що становить 1178372,63 грн, крім того ПДВ (20%) - 235674,53 грн, всього до сплати: 1414047,16 грн, сплачується в строк до 13.12.2019 включно;

2) за оренду обладнання та устаткування: оплата у розмірі 100% від вартості оренди, зазначеної в рядку ІІ п. 2 Додатку, що становить 30000,00 грн, крім того ПДВ (20%) - 6000,00 грн, всього до сплати: 36000,00 грн, сплачується в строк до 27.12.2019 включно.

Положеннями ст. 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим до виконання сторонами.

За приписами ч.1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов Договору 22.11.2019 позивач передав, а відповідач прийняв в оренду обладнання, що необхідне замовнику для проведення заходу ZkidZ , а саме: мобільний сценічний комплекс у вигляді накладного автоматизованого поворотного кола у кількості 1 шт. балансовою вартістю 833333,33 грн.

Факт передачі обладнання підтверджується актом від 22.11.2019 приймання-передачі в оренду обладнання згідно Додатка №1 від 22.11.2019 до Договору №О.212.1 від 22.11.2019, підписаним представниками обох сторін та скріпленим печатками підприємств.

Також на виконання умов Договору позивач виконав роботи (надав послуги) з декорування залу загальною вартістю 1464047,16 грн з ПДВ, що підтверджується підписаним представниками сторін актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) №390 від 17.12.2019.

З урахуванням приписів ст. 530 Цивільного кодексу України та положень п.п. 7.1.1, 7.1.2 п. 7 Додатку №1 до Договору, відповідач зобов`язаний був оплатити виконані позивачем роботи з декорування залу у строк до 13.12.2019 включно, а орендну плату за обладнання - сплатити до 27.12.2019 включно.

Однак, як свідчать обставини справи, в порушення наведених вище положень законодавства та умов Договору відповідачем було здійснено лише часткову оплату виконаних позивачем робіт - на суму 550000,00 грн.

Решта виконаних робіт (наданих послуг) - у розмірі 914047,16 грн, а також орендна плата за обладнання у розмірі 36000,00 грн оплачені відповідачем не були, у зв`язку із чим у відповідача перед позивачем виникла заборгованість у загальному розмірі 950047,16 грн.

За приписами ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Товариством з обмеженою відповідальністю Бургер Кідз заперечень проти позову не наведено, доказів погашення заборгованості в добровільному порядку не надано.

Враховуючи викладене, вимоги позивача про стягнення з відповідача основної заборгованості у розмірі 950047,16 грн є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

Крім основного боргу, за прострочення виконання грошового зобов`язання позивач просить стягнути з відповідача:

- пеню у розмірі 87089,45 грн, з яких: 83646,09 грн пені, нарахованої за прострочення оплати виконаних робіт у сумі 914047,16 грн за період з 14.12.2019 по 11.05.2020, та 3443,36 грн пені, нарахованої за прострочення виконання зобов`язання зі сплати орендної плати за період з 09.12.2019 по 11.05.2020;

- штраф у розмірі 95004,72 грн, нарахованого на підставі п. 4.2 Договору;

- інфляційні втрати у розмірі 4723,62 грн, нараховані на суму загальну суму боргу у розмірі 950047,16 грн за період з 14.12.2019 по 11.05.2020;

- 3% річних у розмірі 11684,75 грн, нараховані на суму загальну суму боргу у розмірі 950047,16 грн за період з 14.12.2019 по 11.05.2020.

Судом встановлено, що відповідач у встановлений Договором строк свого обов`язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов`язання, тому дії відповідача є порушенням договірних зобов`язань (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (ч. 1 ст.230 Господарському кодексі України).

У відповідності до норм ч. 1 ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Частиною 2 ст. 549 Цивільного кодексу України визначено, що штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання зобов`язання.

Згідно з ч.1 ст. 548 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Пунктом 4.2 Договору встановлено, що за порушення строків виконання грошових зобов`язань замовник, на вимогу виконавця, сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на момент виникнення заборгованості, від суми заборгованості за кожен день прострочення. При цьому, при простроченні оплати більш ніж на 10 банківських днів замовник зобов`язаний сплатити виконавця штраф у розмірі 10% від суми простроченого платежу.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки судом встановлено факт прострочення виконання відповідачем грошового зобов`язання з оплати виконаних позивачем робіт (наданих послуг) та сплати орендної плати, і період прострочення становить більше 10 банківських днів, доводи позивача про наявність підстав для нарахування відповідачу пені, штрафу, 3% річних та інфляційних втрат є обґрунтованими.

Перевіривши надані позивачем розрахунки, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення з відповідача штрафу у сумі 95004,72 грн, що становить собою 10% від суми простроченого платежу, та інфляційних втрат у розмірі 4723,62 грн підлягають задоволенню.

Разом з тим, суд здійснює перерахунок заявлених до стягнення сум пені та 3% річних, оскільки позивачем невірно визначено початок періоду прострочення виконання зобов`язання зі сплати орендної плати. Так, у п.п. 7.1.2 Додатку №1 до Договору визначено, що оплата 100% від вартості оренди здійснюється у строк до 17.12.2019 включно, натомість нарахування пені на заборгованість з орендної плати позивач здійснює з 09.12.2019, а 3% та інфляційних втрат - з 14.12.2019.

З урахуванням наведеного, за здійсненим судом перерахунком, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню пеня у розмірі 86569,88 грн та 3% річних у розмірі 11643,32 грн,

Враховуючи викладене, позов підлягає частковому задоволенню.

У відповідності до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 74, 129, 238-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Бургер Кідз (Україна, 04073, місто Київ, проспект Бандери Степана, будинок 15-Г, приміщення 1В, ідентифікаційний код 42395488) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ОПР (Україна, 03113, місто Київ, вулиця Івана Шевцова, будинок 1, ідентифікаційний код 38202668) суму основного боргу у розмірі 950047 (дев`ятсот п`ятдесят тисяч сорок сім) грн 16 коп., пеню у розмірі 86569 (вісімдесят шість тисяч п`ятсот шістдесят дев`ять) грн 88 коп., штраф у розмірі 95004 (дев`яносто п`ять тисяч чотири) грн 72 коп., інфляційні втрати у розмірі 4723 (чотири тисячі сімсот двадцять три) грн 62 коп., 3% річних у розмірі 11643 (одинадцять тисяч шістсот сорок три) грн 32 коп. та судовий збір у розмірі 17219 (сімнадцять тисяч двісті дев`ятнадцять) грн 83 коп.

3. В іншій частині позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст.ст. 256, 257, п.п.17.5 п. 17 Розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 14.09.2020.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення27.08.2020
Оприлюднено15.09.2020

Судовий реєстр по справі —910/6921/20

Рішення від 27.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні