Рішення
від 02.09.2020 по справі 183/1098/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/1098/20

№ 2/183/2171/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 вересня 2020 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Городецького Д. І.

секретаря судового засідання Пономаренко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новомосковську в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

24 лютого 2020 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

В обґрунтування позову ОСОБА_4 посилалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_5 .

За життя, 04 лютого 2015 року ОСОБА_5 склав заповіт, згідно якого заповів в рівних долях їй та доньці ОСОБА_2 земельну ділянку площею 5,880 га з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області.

Крім майна, зазначеного в заповіті, після смерті чоловіка залишилось спадкове майно, яке останній не встиг внести до заповіту, а саме: 1/4 частки земельної ділянки площею 5,860 га з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та 1/4 частки майнового паю члена КСП в розмірі 12 114,00 грн. в КСП Промінь , належні йому на підставі свідоцтв про право на спадщину за законом від 01.10.2015 року.

ОСОБА_1 зазначила, що вона та донька є єдиними спадкоємцями як за заповітом, так і за законом.

Вона звернулася до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області РіхтерН.В. із заявою про прийняття спадщини, але відповіддю нотаріуса від 12 червня 2019 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку із пропуском нею строку для звернення із заявою про прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач вказує, що причиною пропуску нею строку для прийняття спадщини стало те, що вона хворіла, тяжко перенесла смерть чоловіка, була юридично не обізнаною, крім того, вважала себе такою, що прийняла спадщину, оскільки проживала разом зі спадкодавцем. За вказаних обставин вважає, що причина пропуску строку для прийняття спадщини є поважними, а тому є достатні підстави для визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини.

Ухвалою суду від 01 квітня 2020 року відкрите провадження у справі.

Ухвалою суду від 22 червня 2020 року зобов`язано приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н.В. надати на адресу суду належним чином засвідчену копію спадкової справи після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 02 вересня 2020 року закрите підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник не з`явилися, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за її відсутності та відсутності позивача, позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, згідно заяви просила слухати справу за її відсутності, позовні вимоги визнала в повному обсязі, просила позов задовольнити.

Представник відповідача - Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причин неявки суду не повідомив.

Третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н.В. в судове засідання не з`явилася, згідно заяви просила проводити розгляд справи за її відсутності.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши надані позивачем докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що 28 лютого 1983 року виконавчим комітетом Губиниської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області зареєстрований шлюб між ОСОБА_1 і ОСОБА_5 , актовий запис № 10. Після реєстрації шлюбу ОСОБА_1 було присвоєне прізвище ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб, виданим повторно, серії НОМЕР_1 від 12 листопада 2019 року.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 58 років, актовий запис № 13, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 08 червня 2017 року.

Відповідно до заповіту від 04 лютого 2015 року, посвідченого секретарем виконавчого комітету Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області Максименко В.Г., зареєстрованого в реєстрі за № 16, ОСОБА_5 на випадок його смерті заповів в рівних долях позивачу ОСОБА_1 та відповідачу ОСОБА_2 земельну ділянку (пай) площею 5,880 га з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, належну йому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії І-ДП № 115140, виданого Новомосковською районною радою, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю за № 14625.

З довідки Голубівського старостинського округу Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області від 05 листопада 2019 року за вих. № 2039 вбачається, що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно фактично проживав за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з ним постійно проживали: його дружина ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та онук ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Згідно Витягу зі Спадкового реєстру № 56499879 від 12 червня 2019 року, інформація щодо наявності спадкової справи після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 - відсутня.

Статтею 1223 ЦК України визначено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1269 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

У відповідності до ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області РіхтерН.В. із заявою про прийняття спадщини, але відповіддю нотаріуса від 12 червня 2019 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку із пропуском нею строку для звернення із заявою про прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Тобто право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов`язує спадкоємця, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

За диспозицією вказаної норми закону у разі встановлення поважності причини пропуску строку для прийняття спадщини, суд визначає додатковий строк спадкоємцю, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абз. 1,3,6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судовий порядок продовження даного строку застосовується у випадках, коли інші спадкоємці, які прийняли спадщину, або хоча б один із них, заперечують проти вступу у спадщину особи, що пропустила вказаний строк; якщо спадщина перейшла до територіальної громади і немає інших спадкоємців; або усі спадкоємці, крім позивача, відмовилися від спадщини. Підставою для прийняття судом рішення про визначення спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини, додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними. Узагальнення судової практики розгляду судами справ про надання спадкоємцеві додаткового строку для прийняття спадщини свідчить про те, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Судом встановлено, що позивач наприкінці жовтня 2017 року проходила лікування стаціонарно з діагнозом: двохстороння пневмонія, тривалий час проходила лікування амбулаторно, що підтверджується копією медичної картки амбулаторного хворого.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В судовому засіданні знайшло своє підтвердження, що позивач з поважної причини пропустила строк для прийняття спадщини. Доводи, викладені позивачем у позові розцінюються судом, як поважні причини, пов`язані з істотними для позивача труднощами на вчинення такої дії.

В зв`язку з наведеним, суд приходить до переконання що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 з поважних причин і є підстави для застосування ч. 3 ст. 1272 ЦК України до спірних правовідносин, а тому позов підлягає задоволенню, та позивачу слід визначити додатковий строк для прийняття спадщини терміном два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

У відповідності до ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати. В тому числі на професійну правничу допомогу.

На підставі ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача.

В той же час, враховуючи відсутність вини відповідача Новостепанівської сільської ради та ОСОБА_2 в пропущенні позивачем строку для прийняття спадщини, суд приходить до висновку, що судові витрати повинні бути покладені на позивача.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76-81, 89, 141, 258-259, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визнати причину пропуску ОСОБА_1 , строку для прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 - поважною.

Визначити ОСОБА_1 , додатковий строк для прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 - 2 (два) місяці, з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Судові витрати покласти на позивача ОСОБА_1 .

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

- відповідач: Новостепанівська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 04340454, місцезнаходження за адресою: 51234, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Новостепанівка, вул. Мороза, буд. 46;

- відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

- третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна, місцезнаходження за адресою: 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, буд. 26/1.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути поданою до Дніпровського апеляційного суду через Новомосковський міськрайонний суд дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 02 вересня 2020 року.

Суддя Д. І. Городецький

Дата ухвалення рішення02.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91504496
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/1098/20

Рішення від 02.09.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 01.04.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні